Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Tech |
|

România, contributor relevant în creșterea economică digitală

Economia digitală din Europa Centrală și de Est a crescut de două ori mai repede decât în 2017-2019, iar România este un contributor relevant în acest domeniu, potrivit unui raport al Digital Challengers al McKinsey & Company.  
Alex_Filip__partener_coordonator_al_mckinsey_&_company_bucuresti_si_lider_al_mckinsey_dna_practice_din_europa_centrala

În primele cinci luni ale pandemiei COVID-19, economia digitală din Europa Centrală și de Est (CEE) a crescut aproape de două ori mai rapid decât în ultimii doi ani, potrivit ultimului raport McKinsey, “Digital Challengers în contextul noii normalități. Europa Centrală și de Est – tendință de creștere pe zona digitală.”

McKinsey estimează că, în perioada ianuarie-mai 2020, economia digitală din Europa Centrală și de Est a crescut cu peste 14%, reprezentând 78% din creșterea înregistrată de-a lungul lui 2019, sau echivalentul a 5,3 miliarde EUR. 

Regiunea CEE are un potențial suplimentar de creștere digitală, iar România are un rol considerabil în acest context. Suntem printre liderii regionali în ceea ce privește infrastructura digitală și accesibilitatea acesteia. Avem un ecosistem tehnologic vibrant, în care se regăsesc doi unicorni, o plajă mare de talente și un procent semnificativ de utilizatori ai serviciilor digitale. Continuând să ne concentrăm asupra acestor puncte tari și pe transformările digitale, care au devenit esențiale în această perioadă, putem genera beneficii pentru întreaga regiune”, a explicat Alexandru Filip, Managing Partner al biroului din București, lider al Digital & Analytics Practice în Europa Centrală al McKinsey & Company și contributor la raportul Digital Challengers.

Pandemia demontează predicțiile din 2018

În 2018, McKinsey a publicat o serie de rapoarte despre provocările digitale din Europa Centrală și de Est. Analiza a examinat zece țări care au dovedit că dețin un puternic potențial de creștere digitală: Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Potrivit cercetărilor de atunci, digitalizarea consistentă din regiune avea potențialul de a contribui suplimentar cu 200 miliarde EUR la PIB până în 2025.

Noul raport arată că între 2017 și 2019, economia digitală din CEE a crescut cu aproape 8% pe an, în timp ce în România rata de creștere a fost chiar mai mare (11%). În 2019, dimensiunea economiei digitale CEE a depășit cu cu aproximativ 2% valoarea prevăzută anterior în scenariul „business-as-usual”, atingând o valoare de aproximativ 94 miliarde EUR. În cazul României, economia digitală se ridică la 16,6 miliarde EUR, în creștere cu 473 milioane EUR comparativ cu scenariul inițial. Cu toate acestea, „Digital Frontrunners” din Europa de Nord au reușit să crească și mai repede, distanțându-se de CEE.

Regiunea deține deja elementele de bază pentru digitalizarea ulterioară în contextul noii normalități. Printre acestea se numără performanțe macroeconomice notabile: PIB-ul pe cap de locuitor a crescut cu 115% în perioada 2004-2019, în timp ce România a raportat o creștere a PIB-ului pe cap de locuitor cu 147% în același interval de timp. 

Regiunea se mândrește, de asemenea, cu un sistem de învățământ primar și secundar bun, precum și cu 216.000 de absolvenți la discipline STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică) în 2018. Dintre aceștia, 35.500 sunt din România.

Este, de asemenea, important să fie încurajată colaborarea la nivelul CEE pentru a stimula agenda digitală și pentru a valorifica potențialul unei piețe digitale unice. Împreună, Digital Challengers reprezintă 100 de milioane de cetățeni și 1,5 trilioane de euro în PIB, adică echivalentul celei de-a douăsprezecea economii din lume. Astăzi, regiunea CEE are ocazia de a capitaliza acest context pentru a genera creștere și pe viitor. Ar trebui să ne asigurăm cu toții că firmele și sectorul public din fiecare țară reușesc acum să treacă prin procesul de digitalizare la fel de repede ca populația lor”, a concluzionat Jurica Novak, Managing Partner McKinsey pentru Europa Centrală  și autor principal al raportului. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii