FacebookTwitterLinkedIn

Cel mai mare focar de infecție se află în județul Suceava, intrat în carantină totală din data de 31  martie, împreună cu opt localități limitrofe.  În Suceava sunt peste 700 de îmbolnăviri, dintre care 200 de cazuri sunt în rândul personalului medical. Spitalul a intrat de ieri sub control militar. 

Comunități întregi din județele din nordul Moldovei au plecat la muncă în Italia și Spania, parte din cei plecați fiind nevoiți să se întoarcă în țară după declanșarea pandemiei. În nordul Italiei, zona cea mai afectată de criza sanitară, lucrează mai bine de jumătate de milion de români.

Statisticile UE arată că România cheltuiește cel mai puțin pentru sănătate dintre toate statele membre ale Uniunii, are cea mai mare rată de mortalitate cauzată de boli curabile și una dintre cele mai scăzute speranțe de viață. În ultimii 30 de ani s-a construit un singur spital nou, iar scandalurile și tragediile care au zguduit sistemul medical în ultimii ani sunt de notorietate. Incendiul de la clubul Colectiv, din 31 noiembrie 2015, a avut drept consecință demisia guvernului Ponta; cazul Hexi Pharma, companie care furniza spitalelor dezinfectanți diluați, este de asemenea de tristă notorietate, și o dovadă a cinismului și lipsei de moralitate a unui sistem guvernat de corupție. La fel de cutremurător este și cazul pacientei de 66 de ani, bolnavă de cancer, care a murit la Spitalul Floreasca după ce a fost incendiată pe masa de operație.

Pandemia de COVID-19 nu face decât să solicite la maxim un sistem medical care face față la limită solicitărilor curente. Pe 3 aprilie, în România se înregistrau 116 decese și 2738 de persoane infectate cu noul coronavirus, din care peste 400 de medici și asistente.

Infecțiile în rândul personalului medical românesc ating procentul de 13%, cifră mai mare decât cele înregistrate în China și Italia (10%), dar mai mică decât cea din Spania (15%). Un număr semnificativ de medici români și asistente și-au dat demisia din cauza lipsei echipamentelor de protecție.

Ieri, președintele Klaus Iohannis a anunțat că medicii vor primi un stimulent de 500 de euro (Ungaria a anunțat astăzi o măsură similară pentru medicii săi, dar suma este de peste 1.300 euro).

Mediul de afaceri privat și societatea civilă contribuie la efortul de combatere a pandemiei. Diverse facilități de producție au fost orientate către producția de măști faciale, combinezoane sau dezinfectanți. Un spital modular, asemănător celui ridicat de armată la Institutul Ana Aslan, începe să fie construit în curtea spitalului Elias, iar azi dimineață un avion cu echipamente medicale de protecție a sosit din Turcia.