FacebookTwitterLinkedIn

Industria de film din România a înregistrat o cifră de afaceri anuală cumulată de aproximativ 53 milioane de euro, din care peste 80% a fost generată de producții străine turnate în România.

Anual, sectorul angajează între 650 și 750 de persoane și plătește impozite de circa 5 milioane de euro la bugetul de stat. Din același studiu a reieșit că sectorul cinematografic autohton generează venituri suplimentare de 149 milioane de euro în sectoarele care deservesc industria cinematografică.  Astfel, studiul PwC estimează impactul total al industriei cinematografice în România la aproximativ 200 milioane de euro, între 1.600 și 1.800 de locuri de muncă creaet și taxe și impozite plătite de până la 22 milioane de euro.

VEZI CARE SUNT TELEVIZIUNILE DE FILME CU CELE MAI MARI AUDIENȚE PENTRU PUBLICITATE ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI ALE ANULUI 2015

Cu toate acestea, industria de film se află într-o „relativă stagnare” la momentul actual. „Deși Romania beneficiază de o infrastructură de film comparabilă cu cea din piețele dezvoltate din Europa, de cineaști de valoare, recunoscuți şi premiați la nivel internațional, şi de destinații de filmare foarte ofertante, ceea ce ne-a ajutat sa atragem câteva producții cu rezonanță la nivel internațional, industria de film în ansamblul ei este într-o relativă stagnare în ultimii ani. Costurile totale pentru producția filmelor în România sunt competitive, dar diferența faţă de alte ţări din regiune (estimată la 3-5%) nu este suficient de mare încât să compenseze lipsa facilităților fiscale pe care majoritatea ţărilor din regiune le oferă”, a declarat Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanță pentru Management, PwC România, unul dintre autorii studiului.

Potrivit aceluiași studiu, măsurile de sprijin au un rol important în producția de film. Din 2001, momentul adoptării Comunicării privind Cinematografia la nivelul UE, valoarea producțiilor străine de film a crescut rapid. „O schemă de ajutor de stat, similară cu cea implementată cu succes pentru alte sectoare economice, ar putea contribui la dezvoltarea susținută a sectorului. Din estimările noastre, industria producției de film străin din România poate crește de până la 7 ori, ajungând la o valoare de aproape 350 de milioane de Euro şi un impact total agregat de până la 1,4 miliarde de Euro, peste 5600 de locuri de muncă şi impozite şi taxe de aproximativ 110-140 de milioane de Euro pe an. La acestea s-ar adăuga şi beneficii indirecte de promovare a țării pe plan extern şi de dezvoltare a turismului”, a adăugat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanță Fiscală şi Juridică, PwC România.

În cazul în care în România s-ar aplica o asemenea schemă de ajutor de stat, există estimări potrivit cărora la bugetul de stat se vor genera venituri de până la patru ori mai mari decât suma acordată ca subvenție, estimată a fi până la 35 milioane euro pe an.