
Retragerea militarilor americani din Germania nu e de bun augur pentru păstrarea coeziunii și a unității NATO. Cu toate acestea, ea nu ar trebui să afecteze capacitatea de mobilizare a NATO în cazul în care Rusia ar “ataca” România, mai ales dacă „retragerea” din Germania este urmată de o „relocare” a militarilor americani în țara noastră, informează Digi 24.
România este mai mult afectată de reducerile bugetare ale Pentagonului, investiții ce urmau să fie folosite pentru baza de la Mihail Kogălniceanu. De asemenea, întârzierile și blocajele din programele de înzestrare ale armatei constituie și ele o problemă. Îngrijorarea României nu ar fi provocată de numărul insuficient de soldați în Germania, ci de faptul că aceștia nu vor ajunge prea repede la noi în țară în cazul unui atac din cauza infrastructurii.
Decizia guvernului american de a retrage 9.000 de militari din totalul de 34.000 ar trebui să fie considerată o veste bună de vreme ce războiul modern se bazează pe numărul de biți și liniile de cod, spun specialiștii.
Armand Goșu, conferențiar dr. la Facultatea de Științe Politice a Universității București și expert în spațiul post-sovietic, a declarat „Războaiele nu mai sunt cele din epoca Războiului Rece. Nu mai ai fronturile acelea. (…) Acum, de undeva, de sub pământ, îți ies niște drone care îți asasinează un lider politic, nu le vezi. Tipul de operațiuni e cu totul altul. Numărul mare de trupe e deja ceva anacronic.”
Cu toate acestea, germanii au calificat această decizie a SUA ca fiind una “complet inacceptabilă”. Conform unei analize Forbes, până la apariția lui Donald Trump ca președinte al SUA, se considera că Rusia ar avea nevoie de doar 60 de ore să învingă NATO, în cazul unui atac împotriva țărilor baltice. În prezent, cu aproape 10.000 de militari mai puțin în Germania, Rusia va avea nevoie de mai puțin pentru a atinge acest obiectiv.