Cautare
, Contributor

În prezent, conduce echipa de brand management a BMW Group România, pentru mărcile BMW, MINI și BMWI.

Lifestyle |
|

Roluri preluate, roluri asumate. Noțiunea de „best self”

Ce simplu ar fi să putem face asta cu un buton! Ce ușor ar fi să începem toţi munca „full throttle” în același timp și, la fel, să ne deconectăm împreună, ca apoi, la unison, să ne putem bucura de viaţă și de timp liber.
nina

Nu vorbesc de inteligenţă artificială. Vorbesc doar de ritmul pe care putem încerca să îl formăm în echipe, începând, ca în legile fizicii, cu un vârtej mic în centru, care apoi cuprinde toate straturile din jur; va urca și pe verticală, după ce orizontala funcţionează.

Experienţa mi-a arătat câteva moduri în care putem aduce aproape de realitate expresia „turning on your employees”.

O tehnică dezvoltată și discutată pe când eram la London Business School, acum trei ani, are la bază trei zone de acţiune:

1 – exprimarea propriei personalităţi și a propriilor idei (numită în studiul meu pe acest subiect „self expression”),

2 – experimentarea (împingerea zidurilor dincolo de zona pe care o înţelegem cu claritate) și

3 – înţelegerea impactului personal asupra lumii și în companie („personalized purpose”)

Un manager bun și/sau care ţintește schimbarea va dori să acceseze aceste trei dimensiuni și să își încurajeze echipa să le dezvolte. Business coaches îi pot sprijini semnificativ.

Pentru că a oferi o poziţie unui angajat strict pe baza CV-ului și a experienţei presupuse (ceea ce poţi vedea în rapoartele de activitate și în rezultatele palpabile) nu  susţine pe termen lung motivaţia acestuia de a munci cu drag și spor. Și nici nu ne duce mai departe de Revoluţia Tehnologică, atunci când experimentarea și îmbunătăţirea erau considerate greșeli; oare în câte companii încă mai avem acest mod de gândire sau de lucru?

Un studiu făcut de Dan Cable, profesor de „Organizational Behaviour” la London Business School, prezentat la Global Leadership Summit în 2015, arată că avem în creier un nod de sinapse pe care cercetătorii l-au numit „self brain”. Adică creierul-reflexie-a-noastră.

Toţi avem noţiunea de cine suntem, de cum ne diferenţiem de alţi oameni – un concept de „best self”, care este creat de noi pe baza a ceea ce ne imaginăm noi despre noi și despre ce putem noi face.

Se pare că acest „self brain” este nodul care conţine această imagine a noastră creată de noi înșine și, chiar dacă nu este adevărată, se pare că s-au găsit metode care, stimulând acest nod în creier, ne poate ajuta să devenim cu adevărat cine credem noi că suntem sau să lucrăm cu adevărat în felul în care ne închipuim că putem lucra – adică să devenim acest „best self”.

Nu ar fi minunat?

Să îmi iau un rol, să îmi „trezesc” nodul „self brain” și – gata! – să îl pot executa. Și să mi-l asum, apoi, cu adevărat.

…vom vedea dacă cercetările chiar dovedesc că acest lucru este posibil; studiul este în acest moment nepublicat, în stadiu de ipoteză încă nedovedită statistic.

Dar, de aici, metoda mea bazată pe cele trei puncte de mai sus își poate extrage soliditatea, pentru că, iată, ajungem la cât de important este să ne asumăm un rol pe care îl preluăm. Și să facem preluarea cu discernământ, nu doar cu ego și cu ambiţia ascederii pe scara ierarhică a companiei.

Observ acest lucru și îl accentuez cu scop deloc corector, ci, mai degrabă, preventiv: am văzut multe cazuri de oameni – dragi sau nu, în echipele mele sau nu – care au preluat roluri pe care, mai apoi, nu au fost în stare să și le asume.

Motivul principal a fost acela că imaginea lor despre ei și despre ce pot face nu corespundea cu realitatea. Valabil, din păcate, în ambele cazuri (adică și atunci când persoana se subestima; poate acest al doilea caz este chiar mai dificil, pentru că are inerţia schimbării atât de puternică, încât cu greu poţi accesa o deraiere… dacă persoana nu a lucrat dinainte – intens – pe „self improvement” și „personal change”).

Ce numesc cercetătorii comportament organizaţional „best self” este ce ne dorim cu toţii să fim, este un model creat de experienţele noastre.

Să luăm în calcul cât de limitate sunt uneori aceste experienţe ale noastre și că, posibil, ceea ce ne dorim să fim nu este un rol pe care, mai târziu, să ni-l putem asuma și să îl putem susţine pe termen lung.

CITEȘTE ȘI Atenţia și întunecarea inimii

„Best self” devine sustenabil, devine adevărat, când lucrăm la partea noastră de best self, când suntem atenţi, când experimentăm, când înţelegem care sunt scopul și contribuţia noastră în lume și în compania căreia ne-am angajat spre servire. De aici să pornim către un rol pe care să îl preluăm cu discernământ.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii