Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering important Real Estate and Economic news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @andreea__gutu or drop me an email at andree...

Afaceri |
|

ROCA Investments a mai preluat 30% din acțiunile Bico Industries

ROCA Investments, parte a Impetum Group, este o companie de private equity care contribuie la amplificarea potențialului companiilor, sprijinindu-le să își dezvolte strategii de business prin care accelerează creșterea valorii lor pe termen lung.
Mihai Birliba

ROCA Investments, parte din Impetum Group, a preluat cel de-al doilea pachet de 30% din acțiunile BICO Industries, un important producător autohton de plasă din fibră de sticlă și armături din fibră de sticlă și unul dintre cei mai importanți producători la nivel european.

Ca urmare a încheierii tranzacției, participația ROCA Investments în BICO crește la 60%, iar dezvoltarea companiei continua sub aceeași formulă a parteneriatului dintre fondatorul companiei Mihai Bîrliba și ROCA Investments.

„Prin această tranzacție, ROCA își consolidează poziția în BICO, una dintre cele mai importante companii din portofoliul său și totodată într-un domeniu pe care noi îl considerăm strategic. Scalarea companiei continuă alături de Mihai Bîrliba care va coordona în continuare activitatea executivă a companiei. Dorința noastră este ca împreună să facem din această companie unul dintre cei mai mari jucători din industria de fibră de sticlă la scara întregii Europe. În plus, BICO, alături de celelalte companii din domeniul materialelor de construcții din portofoliul ROCA, va fi integrată în holdingul dedicat acestui domeniu pentru a aduce o viziune holistică asupra sectorului și a crea sinergii între companii”, a declarat Ionuț Bindea, Investment Manager ROCA Investments.

Cu o capacitate de producție instalată de peste 43 milioane de m²/an, BICO Industries este un important producător național de plasă din fibra de sticlă pentru termosisteme și unul dintre cei mai importanți producători la nivel european. Odată cu investiția ROCA din august 2020, BICO și-a crescut capacitatea de producție și cifra de afaceri cu peste 30%, de la 52 milioane lei la 67,7 milioane lei și profitul net cu 81% de la 2,8 milioane lei la 5,1 milioane lei.

„(…) Am certitudinea că experiența de peste 30 de ani în producție, dinamismul și dorința echipei BICO de reuși suprapus peste viziunea strategică a echipei ROCA Investments ne vor ajuta să scalăm acest brand românesc puternic și la nivelul întregului continent. Ca strategie de dezvoltare, ne propunem achiziția de tehnologii cu înalt nivel de performanță tehnică și cu nivel de control accentuat prin intermediul inteligenței artificiale. Urmărim de asemenea un plan de dezvoltare pe orizontală a businessului- cu expunere pe 5 ani – prin valorificarea la maximum a tuturor oportunităților oferite de piața materialelor de construcție”, a spus Mihai Bîrliba, fondator BICO Industries.

BICO Industries deține în acest moment două capacități de producție, una pe platforma industrială din Vaslui și una în Piatra Neamț. Ambele fabrici însumează o suprafață de teren de aproape 38.000 mp, peste 18.000 mp de clădiri industriale și un număr de 240 de angajați. Platforma din Vaslui este o fabrică importantă producătoare de plasă de armare din fibră de sticlă pentru termosisteme la nivel național și din această parte a Europei. La Piatra Neamț BICO deține o linie de producție pentru armături destinate membranelor de hidroizolație.

Construcțiile, sectorul-vedetă al economiei în pandemie, au continuat să crească, avansul ajungând la 5,5% în primele cinci luni din 2021 față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Cu toate că prețurile materialelor de construcții au fost majorate cu 25%-30% ca urmare a crizei materiilor prime și scumpirii transporturilor de mărfuri la nivel internațional, piața materialelor de construcții este estimată că va crește cu 10% în 2021.

Pornită în urmă cu mai bine de 3 ani, ROCA este prezentă în 10 județe ale țării, în 5 mari sectoare de activitate: agrifood, logistică, servicii industriale, producție materiale de construcții, îngrijirea personală. Cele 13 companii din portofoliu (din care două inactive) au generat în 2020 o cifră de afaceri cumulată de 98 de milioane de euro, un profit operațional (EBITDA) de 5 milioane de euro și au peste 1.000 de angajați.

Ecosistemul ROCA este format în prezent din companiile: BICO Industries (producător de plasă din fibră), Romcargo Maritim (operator portuar), RDF Arad (agribusiness), Electroplast (producător de cabluri electrice), MECANEX (producător de pompe pentru diverse industrii), Piscicola (fermă piscicolă), Artesana (produse lactate artizanale), CAHM (îngrijire personală), Yellow.Menu (restaurant online) și Sinteza (industrie chimică).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii