Cautare
, Contributor

Tech |
|

Roboții colaborativi devin prietenii angajaților. Interviu exclusiv cu Răzvan Isac, Channel Development Manager Universal Robots

Într-un context atipic, nevoia de adoptare a unor soluții rapide și eficiente devine din ce în ce mai puternică. Pandemia a împins toate industriile într-un proces de digitalizare, iar automatizarea a devenit mai mult decât necesară. Pentru a răspunde provocărilor acestei perioade, Universal Robots readuce în atenția companiilor roboții colaborativi sau coboții. În acest caz, se nasc semne de întrebare: Vor înlocui roboții activitatea angajaților și, mai important, vorbim de o colaborare sau de o monopolizare a muncii?  
Razvan Isac UR

Fondată în anul 2005, Universal Robots (UR) a vizat facilitarea accesului la tehnologia bazată pe roboți, în mare parte pe cei industriali flexibili. Parte a grupului Teradyne Inc., UR numără filiale în toată lumea, vizând promovarea colaborării eficiente dintre oameni și roboți. Dar care sunt sarcinile unui cobot și cum poate ajuta oamenii?

Roboții colaborativi sau coboţii sunt destinați automatizării producției sau activității din orice industrie. Spre deosebire de roboţii industriali, coboţii nu vin să înlocuiască oamenii, așa cum se crede, ci vin în ajutorul lor. “Fondatorii Universal Robots au dorit să elibereze angajații de sarcini monotone și repetitive cu ajutorul unor roboți colaborativi perfect siguri, ceea ce era în acel moment un obiectiv foarte ambițios. UR este acum lider și dezvoltator în același timp al pieței de coboți“, povestește Răzvan Isac, Channel Development Manager Universal Robots. În prezent, Universal Robots numără peste 46.000 de coboți vânduți în întreaga lume, fapt ce amplifică rata de automatizare a companiilor din diverse industrii.

Într-un context atipic, nevoia de automatizare devine din ce în ce mai acută. Luând în considerare noile restricții de distanțare sociale, activitatea muncitorilor în fabrici și uzine poate fi îngreunată, drept pentru care o astfel de soluție tehnologică reprezintă un avantaj. Ne putem așteaptă, în câțiva ani, ca această relație profesională oameni-roboți să fie standardizată, reprezentând chiar o realitate comună. “Piețele de roboți colaborativi și UR sunt relativ noi (12 ani) însă se dezvoltă într-un ritm rapid și schimbă tehnologia, datorită noilor caracteristici introduse, în special ușurinței de utilizare în programare, capacității de a lucra alături de oameni, siguranței și fiabilității“, clarifică Răzvan Isac.

De ce să investim în coboți? Care sunt noile tendințe?

De-a lungul timpului, o serie de companii din diferite industrii au ales să aloce o parte din resurse către dezvoltarea tehnologică. Potrivit reprezentantului Universal Robots, motivele pentru care aceste întreprinderi investesc în robotică colaborativă sunt pur subiective și variază în funcție de activitatea profesională. Răzvan Isac oferă câteva exemple: “Unii dintre clienții noștri și-au atins limitele în ceea ce privește capacitatea de producție și trebuie pur și simplu să își automatizeze producția pentru a satisface cerințele actuale ale pieței. Alte motive includ utilizarea ușoară, flexibilitatea, amprentă redusă, rentabilitatea foarte bună și colaborarea om-mașină în îndeplinirea sarcinilor zilnice.

Cu toate aceste beneficii expuse, se regăsesc în continuare companii care privesc sceptic acest următor pas. Pe de o parte, unul dintre motivele plasate împotriva adoptării roboticii colaborative este reprezentat de mărimea firmei, mai exact faptul că este prea mică. De asemenea, se remarcă voci care susțin că nu-și permit o astfel de tranziție costisitoare, însă Răzvan Isac dezmembrează aceste două idei: “Acest lucru nu este adevărat în majoritatea cazurilor, deoarece dacă luați în calcul toate avantajele pe care roboții colaborativi le aduc în producție, rentabilitatea investiției în coboți ar putea avea loc rapid în 10 luni. În opinia mea, nici o afacere nu este prea mică pentru automatizarea robotică. În unele cazuri, oamenii nu sunt pregătiți să-și implementeze primul cobot din cauza faptului că nu au experiență anterioară cu roboții și automatizarea“. În consecință, Universal Robots a pus bazele proiectului “Academia UR”, un instrument destinat informării liderilor ce au în vedere adoptarea automatizării robotice. Cursul online prezintă simulatorul de robot și explică pașii spre integrarea unui cobot în activitatea companiei.

Printre industriile care au făcut pași importanți în integrarea coboților se evidențiază cea auto, unde “densitatea roboților a crescut în medie cu 17% pe an între 2013 și 2018“. Potrivit lui Răzvan Isac, criza cauzată de pandemia de coronavirus a declanșat creșterea cererii și o accelerare a adoptării acestui tip de ajutor industrial, în domenii precum cea alimentară și de băuturi. “România are o densitate de 21 de roboți la 10.000 de angajați în industria prelucrătoare“, adaugă el, însă nu va fi o surpriză atunci când acest număr va crește, căci “roboții ar putea ajuta producătorii să fie mult mai eficienți pe liniile de producție și să își crească productivitatea”. În ceea ce privește industria de sănătate și reabilitare, Universal robots acordă un mare interes, întrucât poate revolutiona și accelera recuperarea pacienților: “Dacă terapeutul este responsabil pentru 15 pacienți, el poate face exerciții cu aceștia doar aproximativ 30 de minute pe zi. Dacă am putea să învățăm coboții să facă exerciții de reabilitare cu un pacient, am putea accelera în siguranță timpul de recuperare al pacienților.”

Viitor automatizat. Colaborare inovatoare.

În viitorul apropiat, vom vedea un număr tot mai mare de roboți integrați în producție”, spune Răzvan Isac, deși nu prevede o monopolizare a activității angajaților de către roboți. Potrivit acestuia, roboții nu vor ajunge niciodată să dețină competențe de gândire critică sau mecanisme de rezolvare a problemelor. El ne propune un exercițiu de imaginație: “Imaginați-vă o situație în care robotul întâmpină o problemă, de exemplu scapă cutia pe podea și varsă conținutul ei peste tot în jur. Robotul în sine nu este capabil să rezolve această problemă de unul singur. După părerea mea, pentru o lungă perioadă de timp va fi în continuare angajatul uman cel care va lua cutia de pe podea și va împacheta totul corect.

În ceea ce privește viitorul Universal Robots, Răzvan Isac asigură că vor continua să inoveze robotica colaborativă, axandu-se, de asemenea, pe partea de reabilitare și terapie. Planurile companiei includ depășirea limitelor, pentru a include coboții în cât mai multe industrii. În anul 2019, compania a lansat un nou cobot – UR16e, care este capabil să ridice 16 kilograme, cea mai mare sarcină utilă din clasa sa; iar anul acesta compania a devenit primul producător de roboți colaborativi acreditat pentru a emite unități de educație continuă. Acreditarea îi permite liderului pieței să ofere un curriculum de colaborare cuprinzător pentru studenți și profesioniștii din industrie. Printre toate acestea, ce alte surprize mai pregătește Universal Robots și cum va evolua piața de roboți colaborativi industriali în următoarea perioadă?

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii