FacebookTwitterLinkedIn

Dincolo de agitația și aglomerația și permanentul du-te vino din Hala 1.0, unde se întind în toată gloria standurilor proaspăt renovate și extinse marile branduri de ceasuri, există un loc mult mai liniștit, dar nu pentru că ar duce lipsă de vizitatori, ci pentru că, pe coridoarele din Hala 1.1 nimeni nu aleargă și nimeni nu vociferează – zgomotul pașilor este absorbit de mochetele somptuoase, iar vizitatorii se comportă ca la muzeu. Pentru că probabil nicăieri în lume nu există o aglomerație atât de mare de pietre prețioase excepționale și bijuterii legendare ca în fiecare primăvară, la Baselworld, în Hala 1.1.

Printre atâtea standuri cu atâtea creații sclipitoare, e ușor să te pierzi, nu numai ca vizitator, ci și ca brand – în lipsa unor creații extraordinare, e destul de greu să atragi atenția, deoarece concurența e zdrobitoare. Însă un brand care nu va avea niciodată această problemă este Roberto Coin. Creat, lansat și condus de personalitatea cu același nume, fost manager din industria hotelieră, care, în 1996, a decis că va lansa un brand de bijuterii „altfel“. Și, cum Roberto Coin este un personaj cum ar spune americanii „larger than life“, bijuteriile sale urmează același tipar. Sau, mai bine zis, lipsa unui tipar, deoarece creațiile sale sunt mereu surprinzătoare, chiar și pentru jurnaliștii blazați care le-au cam văzut pe toate. Anul acesta am avut plăcerea să văd, la standul Roberto Coin, o colecție minunat de îndrăzneață, voluptuoasă, puternică și originală, dar și pe creatorul ei, într-o vervă de zile mari – la un moment dat o să redau, cu lux de amănunte, aventura italianului în România lui Ceaușescu, – când fostul manager din industria hotelieră a încercat un parteneriat de programe cu artiști români, care, odată ajunși în Italia, au refuzat prompt să se mai întoarcă în România comunistă, riscând să provoace un scandal diplomatic.

Revenind la bijuteriile Roberto Coin, colecția de anul acesta a fost superbă – un cuvânt pe care îl folosesc foarte rar, dar care se aplică total în acest caz.

Gama Pois Moi, una dintre preferatele mele, a fost extinsă cu modele mai îndrăznețe, cu pietre prețioase mai multe și mai mari, adaugându-se și dimensiuni mai mici și mai mari. Scolare, colecția lansată anul trecut, s-a îmbogățit cu modele într-un stil ușor medieval, iar Black Jade include piese din jad negru, din inima Africii.

Lansările anului sunt, după părerea mea și a degetelor mele care nu mai voiau să se despartă de ele, piesele din colecțiile Art Deco și Garden, pe care vă invit să le descoperiți in imagini. Inelele din colecția Art Deco sunt împodobite cu pietre prețioase de excepție, în culori vii, hipnotizante, iar pe creațiile din „grădină“ s-au aciuiat animăluțe din pietre prețioase.