Cautare
, Contributor

În fiecare număr al revistei ForbesLife, demitizăm toate lucrurile pe care credeai că le știi despre experiențele spa în adevăratul sens al cuvântului, în parteneriat cu portalul www.DespreSpa.ro...

Lifestyle |
|

ART OF SPA: Ritualul oriental sau purificarea pe toate planurile

Vă sfătuiesc să alegeți un ritual oriental în oricare dintre situațiile de mai jos și mai ales când nu vă puteți decide asupra unui singur tratament și vă doriți ceva ce să le cuprindă pe toate: masaj, îmbăiere, saună, aromoterapie.
 aboneaza-te
shutterstock_406123474

Când vi se face poftă de o călătorie în timp și ați fi dispus să vă lăsați pe mâna unor rețete străvechi de relaxare, create în cadrul culturii orientale, recunoscută de altfel pentru tehnicile unice de purificare fizică și spirituală. Hamamul este ideal și în momentele în care nu vă simțiți bine, dar nu ați descoperit o cauză organică pentru starea dumneavoastră. Știți doar că aveți nevoie de un „restart“.

Pe vremea Imperiului Otoman, baia de aburi avea trei funcții de bază. Înainte de toate, era o formă de întrunire și socializare. Totodată, hamamul însemna un ritual obligatoriu de purificare spirituală. Nu în ultimul rând, măreția arhitecturală și bogăția detaliilor transformau acest loc într-un omagiu adus sultanului. Și astăzi, sauna umedă joacă un rol important în lumea relaxării, așa că nu o ignorați în momentul în care zăriți această facilitate în meniul unui spa. Sauna umedă – așa cum o știm în prezent – este de fapt o fuziune între tradiții. Dacă romanii preferau centralizarea băilor într-un singur spațiu de dimensiuni impresionante, otomanii erau adepții unor locuri de îmbăiere mai discrete, care le permiteau respectarea celor mai stricte reguli de igienă. O altă diferență interesantă între cele două culturi se leagă de limpezirea corpului la finalul ritualui – romanii obișnuiau să se scufunde în totalitate în apă rece, în timp ce turcii foloseau boluri cu apă de la robinet pentru a îndepărta excesul de săpun sau ulei.

Inițial, doar bărbații aveau voie în hamam. Treptat, și-au câștigat drepturile și femeile care erau fie bolnave, fie însărcinate. După ce împăratul Mohamed a informat cetățenii cum că baia de aburi stimula fertilitatea, li s-a dat voie tuturor doamnelor și domnișoarelor să se bucure de câteva momente de relaxare în sauna umedă. În final, această formă de spa a căpătat o popularitate atât de mare în rândul femeilor încât acestora li se acorda instant dreptul la divorț în cazul în care soții lor le-ar fi interzis să viziteze hamamul.

Fascinat fiind de tradițiile turcești, un diplomat scoțian introduce sauna umedă în Marea Britanie în jurul anului 1850. În următorii 150 de ani, se mai deschid alte 600 de astfel de locuri în zonă, iar în scurt timp fenomenul băilor de aburi se extinde în întreaga lume, astfel că momentan avem acces la ritualuri orientale și în centrele wellness din România. În cazul în care se anunță în viitorul apropiat un concediu în Turcia, Maroc sau poate Tunisia, vă recomand să bifați neapărat și experiența hamamului autentic!

Motivele pentru care trebui să încercați cel puțin o dată un ritual oriental încep la trup și continuă în zona trup-minte-suflet. Este important să înțelegem că – dincolo de beneficiile nenumărate pentru sănătatea fizică – hamamul a fost gândit și ca o modalitate de curățare spirituală (așa se explică faptul că în trecut era poziționat exclusiv în preajma moscheilor). Baia de aburi ne învață în primul rând că, așa cum ne îngrijim de curățarea corpului, trebuie să ne preocupe în permanență și îndepărtarea grijilor și a gândurilor rele.

Însăși atmosfera specifică hamamului a fost concepută în așa fel încât liniștea interioară să fie promovată la maximum. Aburii stimulează circulația sangvină și determină organismul să mimeze o stare de febră. Astfel, se activează sistemele naturale de apărare, menite să distrugă bacteriile și corpii străini care ne pun în pericol sănătatea. Acest fenomen se numește hipertermie și presupune creșterea artificială a temperaturii corporale în așa fel încât imunitatea noastră să fie forțată să lupte cu elementele care ne perturbă starea de bine, așa cum ar face-o în situația în care am avea temperatură. Partea bună este că pseudo-febra din hamam nu provoacă nici un fel de simptom neplăcut – din contră, ritualul oriental ne face să ne simțim mai relaxați ca niciodată.

Și sistemul respirator are mult de câștigat dintr-o baie de aburi. Umiditatea crescută a aerului vindecă aproape instant iritațiile gâtului și atenuează semnificativ alergiile și astmul. Căile sinusale sunt decongestionate, iar eventualele răceli sunt vindecate rapid de hamam. Pe parcursul întregului ritual, mușchii se relaxează total și corpul se eliberează de o cantitate mare de toxine.

De regulă, în ritualurile orientale se folosește săpunul negru, care conține ulei de măsline pur, dar și arome naturale de eucalipt, care ajută și ele la optimizarea respirației. Terapeutul va folosi așa-numita mănușă Kassa pentru a exfolia pielea – celulele moarte astfel îndepărtate vor fi vizibile chiar și cu ochiul liber! De obicei, este inclusă și aplicarea unei măști corporale, așa că ritualul devine o armă anti-îmbătrânire extrem de eficientă. Atât pentru exterior, cât și pentru interior. Îndrăznesc să afirm că dacă l-am transforma în obicei, hamamul ne-ar întineri pe toți. Din toate punctele de vedere.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii