Cautare
, Contributor

SmallBusiness |
|

Ritmul angajărilor încetinește. Cine se pregătește de concedieri

intalnire_afaceri_business_meeting.jpg
Cu toate că angajatorii din regiunea de Nord-Vest și din sectorul Industriei prelucratoare raporteaza cele mai puternice previziuni de angajare pentru trimestrul trei al acestui an, indicele “Previziunea Netă de Angajare” este de doar 7%, în scădere comparativ cu cel raportat în trimestrul precedent și în perioada similară a anului trecut.

Totuși, rezultatele pentru trimestrul al treilea reprezintă un trend continuu de angajări demne de luat în seamă, observate pe parcursul ultimilor doi ani. Angajatorii în șapte din cele 10 sectoare economice analizate se așteaptă să iși crească numarul angajaților în proportii variate în urmatoarele trei luni, potrivit unui studiu ManpowerGroup.

Intervievarea a peste 630 de angajatori romani dezvaluie faptul că 19% dintre aceștia plănuiesc să-și marească volumul de forță de muncă în al treilea trimestru al anului 2013, în vreme ce doar 9% se ațteaptă la scăderi ale numărului de angajați. Dintre cei intervievați, 70% se așteaptă la menținerea nivelului actual al forței de muncă.

Incertitudinea la nivel global continuă să scadă increderea angajatorilor, iar din datele studiului rezultă că activitatea de angajare pentru trimestrul al treilea din 2013 va continua să se reducă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut în cele mai multe țări și teritorii.

„Deși aceste rezultate reflectă tiparul actual de schimbări rapide și de incertitudine relativă la nivelul pieței, companiile nu au încetat activitatea de angajare. Cresterea preconizată a numarului de locuri de muncă disponibile poate fi limitată datorită faptului că angajatorii rămân precauți în fața proceselor de indentificare și evaluare a talentelor, iar incertitudinea asociată condițiilor de pe piețele europeană și americană încă planează asupra acestora, acest lucru influențând în mod evident planurile de angajare ale companiilor,” a declarat Valentin Petrof,  country manager al manpowerGroup Romania.

“In general, companiile romanești continuă să se numere printre cele mai optimiste din Europa, și nu renunță la a oferi oportunități de angajare în majoritatea domeniilor de activitate pentru toți cei aflați în căutarea unui loc de muncă. Angajatorii iși păstrează calmul în ciuda turbulențelor existente pe piețele internaționale care ar putea să le afecteze afacerile: aceștia nu previzionează modificări semnificative ale volumului de personal ” subliniaza Petrof.

Cele mai optimiste planuri de angajare sunt anunțate în regiunea de Nord-Vest

Studiul scoate totodata la iveala diferente puternice intre intentiile de angajare ale companiilor la nivel regional.

Cei aflati in cautarea unui loc de munca in Nord-Vest vor beneficia probabil de cel mai alert ritm al angajarilor la nivel national, avand in vedere ca in aceasta zona Previziunea Neta de Angajare este de +21%, in vreme ce in Sud si in Vest indicatorii sunt de doar +14% si respectiv +10%. In acelasi timp, intentiile de angajare din regiunea de Sud-Vest si din Bucuresti & Ilfov au coborat la valori negative, iar Previziunea pentru regiunea Bucuresti & Ilfov este cea mai putin optimista din primul trimestru al anului 2011 si pana in prezent.

“Previziunile scad in sapte dintre cele zece sectoare economice analizate si in sase dintre cele opt regiuni, comparativ cu al doilea trimestru. Fata de anul trecut este de asteptat ca ritmul angajarilor sa scada considerabil in sectorul Industriei prelucratoare. Planurile de angajare ale companiilor de Constructii sunt negative pentru prima oara in ultimii doi ani. Angajatorii din anumite sectoare si-ar putea dori sa incerce avantajele unei forte de munca flexibile pana in momentul in care impactul crizei din zona Euro va fi mai clar definit,” a adaugat Dl. Petrof.

Cresteri de personal – în sectorul Industriei prelucrătoare și în Administrație publică și servicii sociale

Angajatorii din sectorul de Industriei prelucratoare anunta cele mai optimiste planuri de angajare cu o Previziune Neta de Angajare de +15%, cu toate ca indicele este in scadere cu 6 si 8 puncte procentuale fata de trimestrul 2, 2013 si respectiv fata de trimestrul 3, 2012.

Acest domeniu de activitate are acum cea mai puternica previziune din Romania pentru al patrulea trimestru consecutiv. Intentiile de angajare raman relativ stabile de la trimestru la trimestru si cresc fata de anul trecut in sectoare precum Finante, asigurari, afaceri imobiliare si servicii de afaceri.

Ritmul cresterii este de asteptat sa incetineasca in sectorul Comertului cu ridicata și cu amanuntul, previziunea scazand cu 8 puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior si cu 14 fata de perioada similara a anului trecut, rezultand o Previziune moderat optimista de +9%. Concomitent, companiile din sectorul Electricitate, gaze si apa anticipeaza reduceri ale fortei de munca cu o Previziune de -10%, si de asemenea previziuni negative de -6% sunt raportate atat pentru sectorul de Constructii cat si pentru Agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit.

EMEA (Europe, Orientul Mijlociu si Africa)

Angajatorii din 13 tari din EMEA anunta cresteri ale volumului de personal in urmatorul trimestru. Cu toate acestea planurile de angajare se dezvolta in doar noua tari comparativ cu trimestrul trecut si se reduc in 11 tari. Fata de anul trecut, Previziunea Neta de Angajare este mai puternica in 8 tari, dar mai slaba in 15.

Este de asteptat ca cele mai multe locuri de munca disponibile sa fie in Turcia, Bulgaria si Romania, si cele mai putine in Italia, Irlanda si Spania.

In vreme ce incertitudinile din regiune continua sa creasca, exista putine semne ca angajarile vor lua amploare in curand. Franta a alunecat in recesiune iar economia zonei Euro s-a contractat in ultimele 6 trimestre consecutive.

Angajatorii germani par multumiti sa adopte o atitudine de asteptare pana cand climatul de afaceri al regiunii va fi mai bine definit. In Marea Britanie angajatorii isi pastreaza un optimism rezervat. Increderea angajatorilor pare sa fie in creștere in Grecia, unde perspectiva desi ramane negativa, s-a imbunatațit in ultimele patru trimestre consecutive.

“Companiile din toata lumea incep sa se obisnuiasca cu aceste conditii economice imprevizibile si devin din ce in ce mai agile in fata unui mediu aflat in continua schimbare,” a declarat Jeffrey A. Joerres, Presedinte si CEO al ManpowerGroup.

”Angajatorii raman disciplinati si actioneaza doar in limitele nevoii, rezultand la nivel global un ritm al angajarilor incontestabil mai lent”, mai spune Joerres.

Internațional

Previziunile de Angajare se imbunatatesc sau raman relativ stabile in doar 19 tari si teritorii conform unei analize a evolutiei datelor de la an la an. La nivel global, perspectivele de angajare sunt cele mai bune in Taiwan, Brazilia, Panama, Peru si Turcia. Cele mai reduse sanse de angajare pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca sunt in Italia, Irlanda, Spania, Belgia, Olanda si Grecia.

Incertitudinea angajatorilor este evidenta in Europa, Orientul Mijlociu si Africa (regiunea EMEA). Rezultatele sondajului sunt mixte si indica faptul ca multi angajatori continua lupta impotriva turbulentelor economice.

Nesiguranta este de asemenea evidenta si in regiunea Asia Pacific. Planurile de angajre raman pozitive, dar Previziunile scad de la an la an in proportii variate in sase dintre cele opt tari si teritorii.

Declinul este cel mai vizibil in India unde indicele ramane pozitiv dar totodata reprezinta cea mai slaba prognoza de cand India a fost inclusa in sondaj in urma cu 8 ani. Planurile de angajare sunt mai slabe si in China unde Previziunea a ajuns la cel mai redus nivel al sau din primul trimestru al anului 2010 incoace.

Angajatorii din toate cele 10 tari de pe continentele americane raporteaza planuri pozitive de angajare pentru trimestrul al treilea, inclusiv angajatorii din Brazilia care raporteaza cel mai energic ritm al angajarilor din toata regiunea.

Piata muncii din Statele Unite ramane optimista, motivata in mare parte de vigoarea surprinzatoare din sectorul Constructii unde mai mult de unul din patru angajatori afirma ca intentioneaza sa isi mareasca numarul angajatilor in urmatoarele trei luni.

In Canada, companiile iau in considerare ceva oportunitati de angajare a fortei de munca, dar Previziunea la nivel national este cea mai putin optimista din ultimi trei ani.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii