Cautare
, Contributor

Partener Platypus Group

SportsMoney |
|

Riscurile succesului în sportul românesc

Una dintre problemele pe care le ai în momentul în care ai succes în sport în România este că, dintr-o dată, vine alături de tine un grup foarte mare de români care nu prea știu cu ce se mănâncă sportul tău, nu prea au habar ce este cu tine și cum de ai reușit performanțele pe care le-ai reușit.
Lorand_Balint.JPG

Dintr-o dată, ei te adoptă ca pe un erou, ca pe un excepțional exemplu al calităților poporului român (și al lor pe cale de consecință). Sunt oameni care se hrănesc cu succesul altor români, care au nevoie de asocierea cu aceste succese pentru a se simți cât de cât împliniți.

Tocmai de aceea se simt trădați la orice eșec al tău – îl percep foarte, foarte personal ca și cum ai avea ceva cu ei, ca și cum ei ți-au dat suținerea dar tu ți-ai bătut joc de ea.

În cel mai bun caz dispar așa cum au apărut. Din păcate, odată cu explozia social media, din ce în ce mai mulți devin hatteri activi care spală pe jos cu tine în orice context, cu orice ocazie: „își bate joc – avea toate atributele de care avea nevoie pentru succes, dar a dat de bani / a început să descopere vacanțele în diferite colțuri ale lumii, să facă turism – nu să facă performanță / foarte probabil a început să fumeze, să bea / nu i-a păsat deloc de competiția aceasta…”

De departe, cel mai bun exemplu este al Simonei Halep care a devenit peste noapte feblețea (și) a acestui grup care a ridicat-o în slăvi și care s-a hrănit din plin cu succesele ei.

Până când succesele au alternat cu (relative) insuccese. În mintea acestor oameni, pierderea locului 2 în clasamentul WTA echivalează cu o trădare, cu un abandon – nu există nicio urmă de apreciere pentru o tenismenă de top 5 mondial (TOP 5 Mondial!!!!), care poate lupta de la egal la egal cu oricine de pe planetă. Nope, nu contează că este în cărți pentru încă o participare la Turneul Campioanelor – contează că nu a atins numărul 1 mondial (pe care era obligată să-l păstreze o lungă, foarte lungă perioadă de timp).

Echipa de handbal feminin a României reprezintă zilele acestea sporturile de echipă din România la Jocurile Olimpice 2016. O performanță extraordinară care vine după medalia de bronz obținută la Campionatul Mondial 2015 și după eliminarea puternicei echipe a Danemarcei în turneul preolimpic. După prima victorie în 15 ani în fața Norvegiei – țara care domină categoric handbalul feminin la nivel de naționale. După ani și ani de muncă (cu ultimele luni la o intensitate mult, mult crescută).

S-ar putea să câștigăm punctele necesare calificării în sferturile de finală și mai departe. S-ar putea să nu câștigăm. S-ar putea să ajungem în semifinale și să jucăm pentru medalii. S-ar putea să nu ajungem.

Pentru românii care „se adună la succes”, un eventual loc IV va fi un eșec major, bronzul acceptabil, argintul o dovadă că s-au mulțumit cu puțin și nu și-au dorit cu adevărat să fie campioane.

Este foarte greu și chiar riscant să comunici cu acest grup „la cald”, în timpul evenimentelor pentru că, neînțelegând prea bine ce și cum este cu sportul tău, emoționalul domină categoric.

VEZI AUDIENȚA TELEVIZIUNILOR PENTRU COPII ȘI TINERET ÎN IULIE 2016

Comunicarea ar trebui să aibă loc constant, pe termen lung, pentru a-i transforma din românii care vin la succes și dispar când succesul nu mai este la nivelul dorit, în români care urmăresc sportul tău și-l înteleg. În români care, dacă ieri echipa feminină de spadă pierdea în fața SUA în prelungirile meciului din sferturile de finală, ar fi avut totuși un puternic sentiment de mândrie văzând și înțelegând ce sportive minunante avem și în acest sport.

P.S.1 În momentele grele, acestui grup i se adaugă grupul „nu-iștilor” experți în sportul respectiv și pentru care prin definiție știu că ceea ce se face (orice s-ar face) este greșit, ar trebui făcut altfel. Cu ei nu ai ce comunica, o vor ține pe a lor și vor căuta negativele oricărei situații / decizii.

P.S.2 Echipa feminină de spadă a României este campioană olimpică.

P.S.3 Foarte tare Simona Halep care s-a calificat la Turneul Campioanelor și a revenit în Top 3 WTA!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii