FacebookTwitterLinkedIn

Într-un material realizat de TheGuardian.Com, artistul Rick Astley și producătorul muzical Pete Waterman povestesc despre perioada în care s-au întâlnit și cum au ajuns să înregistreze Never Gonna Give You Up.

Rick a fost descoperit de Pete Waterman când avea 19 ani şi a ajuns celebru după doi ani, cu piesa, Never Gonna Give You Up, care a fost cel mai vândut single britanic în anul 1987. Cântărețul deține recordul ca singurul artist solo de sex masculin ce deține primele 8 single-uri ajunse în Top 10 în Marea Britanie.

Cel mai nou album semnat de Rick Astley – The Best Of Me, este disponibil pe piață. Turneul său din aprilie a fost amânat.

Rick Astley, cântăreț: Într-o zi pregăteam ceai pentru Bananarama, în umătoarea – eram nr. 1

Rick Astley și-a început cariera muzicală la vârsta de 10 ani, cântând în corul bisericii locale. Înainte de a deveni faimos, era baterist în trupa FBI, o trupă de chitară jangly din localitatea natală, Newton-le-Willows, Lancashire, în prezent Merseyside. După ce a început să scrie câteva melodii, a devenit cântăreț. Producătorul Pete Waterman l-a văzut cântând într-un club din Warrington. Când i-a auzit vocea, atât a spus: „Aș putea înregistra un album cu acel copil”.

”Am semnat un contract, dar în câteva luni Stock Aitken Waterman [Mike Stock] urca în top cu mai multe piese, iar eu am fost lăsat în așteptare. Cineva – probabil Pete – mi-a sugerat să mă mut în Londra, ca să nu mă simt dat deoparte. Am locuit în apartamentul lui Pete. Mergeam în fiecare dimineață la studio, unde Pete vorbea la telefonul său uriaș din anii 80. Am lucrat la studio, făcând ceai și sandvișuri, dar am urmărit și cum SAW înregistra piese”, își amintește Rick Astley.

În principiu, Pete sugera titlul pieselor și le spunea lui Matt Aitken și Mike Stock ce fel de cântec și-ar dori.  El  nu era un muzician, în schimb era DJ și știa foarte bine ce funcționează pe ringul de dans.

Rick a înregistrat o piesă în duet cu Lisa Carter –  Rick și Lisa, care nu a avut succes. Apoi cântărețul își amintește de momentul când au primit în studio un sintetizator Fairlight și Mike a început să introducă acordurile de la Never Gonna Give You Up.

”Pregăteam ceaiul în timp ce programatorul lor, Ian Curnow, făcea piesa de bază. Efectiv, Mike mi-a cântat piesa la ureche, iar eu am intrat s-o înregistreze. Mike era un producător dur, așa și trebuia să fie. Doar eu eram un copil care cânta în pub-uri și cluburi”, spune Rick.

Videoclipul piesei Never Gonna Give You Up a fost filmat într-o biserică veche, lângă Westway, Londra.

”Toate hainele din videoclip sunt ale mele. Nu existau atunci stiliști. Mi-a plăcut foarte mult piesa. Mi s-a părut că sună ca un hit și brusc a și devenit. Într-o zi pregăteam ceai pentru Bananarama, în umătoarea zi eram nr. 1”, spune cântărețul.

Pete Waterman, compozitor & coproducător: Vocea lui Rick mi s-a părut excepțională

”M-am înfățișat la Monks Social Club cu un Ferrari argintiu. Nu cred că cineva din Warrington văzuse vreodată un Ferrari, cu atât mai puțin unul argintiu. Eram răcit, așa că i-am spus tipului de la intrare: „Voi sta 20 de minute, apoi voi pleca în pat.” Dar am rămas să văd tot concertul. Vocea lui Rick mi s-a părut excepțională. S-a mișcat și el repede. Mi-a amintit de Van Morrison”, povestește Pete Waterman.

Acesta i-a spus impresarului: „Nu-mi place trupa. Nu-mi place melodia. Voi semna, însă, cu solistul.” Ulterior, l-a înscris pe Rick într-un program pentru tineri, pentru a-l ajute să înțeleagă industria muzicală și să devină, astfel, un adevărat artist.

”Rick pregătea ceaiul în timp ce Bananarama și Mel și Kim își înregistrau piesele. Rick a fost ca un burete care a absorbit tot ce se întâmpla în studio. Vocea lui era atât de puternică încât era dificil să-i găsești o melodie potrivită. De fapt, în anumite privințe, Rick era prea bun”, recunoaște Pete Waterman.

Rick Astley a urcat în top în fiecare țară, inclusiv în America. Pentru că arăta atât de tânăr, oamenii nu credeau că vocea este a lui. Un post de radio l-a sunat pe Rick în timp ce se afla la un hotel din Scoția și l-a determinat să cânte în baie.