FacebookTwitterLinkedIn

Richard H. Thaler este profesor de ştiinţe comportamentale şi economie la Facultatea de Economie a Universităţii din Chicago şi preşedinte al Asociaţiei Economice Americane. A studiat de-a lungul întregii cariere ideea conform căreia agenţii centrali în economie sunt oamenii: indivizi previzibili, supuşi greşelii. Când economia se întâlneşte cu psihologia, implicaţiile pentru indivizi sunt în acelaşi timp profunde şi amuzante.

Îmbinând descoperirile recente ale psihologiei cu o înţelegere practică a stimulentelor şi comportamentelor pieţei, Thaler le arată cititorilor cum să ia decizii mai inteligente într-o lume din ce în ce mai încâlcită și lămureşte cum analiza economică comportamentală deschide noi abordări pentru orice tip de dezicizie.

Comportament inadecvat” este relatarea uimitoare şi adesea amuzantă a luptei lui Thaler pentru a aduce o disciplină universitară înapoi cu picioarele pe pământ şi pentru a ne schimba modul de gândire despre economie, despre noi înşine şi despre lume.

„Nudge” este cartea care ne schimbă modul de a gândi despre alegere, arătându-ne cum îi putem influența pe oameni pentru a lua decizii mai bune legate de sănătate, bogăție și fericire. Folosindu-se de exemple revelatoare din realitatea practică de zi cu zi, autorii arată că nu există alegere care să fie vreodată prezentată într-un mod neutru. Întrebarea care se pune este: când avem nevoie de un ghiont în direcția potrivită?

Daniel Kahneman, laureat al Premiului Nobel pentru Economie (2002) şi autor al cărţii „Gândire rapidă, gândire lentă”: „Geniul creativ care a inventat domeniul economiei comportamentale este, de asemenea, un povestitor cu har şi un om foarte amuzant.”

Ambele cărți, “Nudge” și “Comportament inadecvat”, au apărut în limba română la Editura Publica.