
Designer premiat, veteran al startup-urilor şi mentor activ la nenumărate programe de accelerare (printre care se numără 500 Startups, Innovation Nest – Polonia, TechPeaks – Italia sau Happy Farm Incubator – Ucraina), Vitaly este un promotor al antreprenoriatului în Europa Centrală şi de Est.
A vrut să fie antreprenor încă de mic şi a pornit pe această cale la frageda vârstă de 13 ani, iar spiritul său creativ de rezolvare a problemelor l-a dobândit în anii în care studia jazz. În 2005 a pornit de la activitatea sa ca freelancer în design şi a pus bazele Sputnik Integrated, o companie de design full service. Au avut încă de la început câţiva clienţi importanţi, iar asta i-a ajutat să scaleze rapid: de la doi parteneri într-un birou mic din San Francisco, au ajuns la trei locaţii şi o echipă de peste 20 de persoane în primul an.
„Succesul nostru se datorează faptului că am luat clienţi de la marile agenţii. Asta pentru că, spre deosebire de account managerii lor care nu făceau altceva decât să vândă, eu priveam lucrurile în ansamblu, descopeream problemele clienţilor şi găseam soluţii. Putem spune deci că am avut un avantaj competitiv puternic”, ne povesteşte Vitaly Golomb.
La Sputnik intermediau şi activităţile de print ale clienţilor şi erau în căutarea unui instrument online care să îi ajute să facă asta mai bine. Aşa s-a născut Keen. „Atunci când am realizat cât de importante sunt soluţiile de e-commerce moderne pentru industria de print, mi-am schimbat focusul şi m-am implicat full-time în dezvoltarea Keen. Succesul Keen este determinat de abilitatea noastră de a înţelege nevoile industriei, pe de o parte, şi de abilitatea de a dezvolta startup, pe de altă parte. Această combinaţie este unică în industrie”, spune Golomb.
Crede că unul dintre cele mai importante lucruri în business este să le oferi clienţilor mai multă valoare decât iei de la aceştia. „Asta te ajută să înţelegi cine este clientul tău şi cât de importantă este pentru ei problema pe care le-o rezolvi. Următoarele lucruri ţin doar de matematică: trebuie să înţelegi cât te costă să câştigi un client şi dacă poţi să îi oferi un serviciu pe termen lung la un cost care să îţi aducă o marjă de profit şi care să îi ofere în acelaşi timp clientului o valoare incredibilă”, spune Golomb despre factorii care fac diferenţa dintre succes şi eşec în business.
În viziunea lui, tenacitatea şi flexibilitatea sunt caracteristicile care nu trebuie să le lipsească antreprenorilor de succes. „Nu există nici o hartă sau manual de instrucţiuni despre cum să construieşti ceva ce nu a existat înainte şi cum să găseşti soluţia potrivită pentru o problemă. Singurul lucru pe care îl poţi face este să încerci diferite opţiuni fără să te laşi descurajat!”, spune antreprenorul.
Din acest motiv, atunci când evaluează echipe pentru acceleratoare sau investitori se uită la două aspecte în mod special. În primul rând vrea să vadă o echipă care are capacitatea de a executa din punct de vedere tehnic. „De exemplu, dacă eşti în industria de software, competenţa ta de bază este dezvoltarea de software. Nu poţi externaliza această competenţă, aşa că ar fi bine să fii capabil să dezvolţi software sau cel puţin să îţi poţi testa ipoteza în piaţă”, explică el. În al doilea rând, echipa trebuie să înţeleagă problema pe care încearcă să o rezolve. „Cineva poate să fi găsit o problemă interesantă, însă e nevoie de mai mult de atât pentru a reuşi. Trebuie să ai un avantaj competitiv şi să fii capabil să explici de ce echipa ta e potrivită pentru a rezolva această problemă”, continuă Golomb.
Este mentor în diferite programe de accelerare, iar primul lucru pe care vrea să îl afle de la echipele mentorate este care este clientul cărora li se adresează şi problema pe care i-o rezolvă acestuia. „Nu pot să vă spun de câte ori am văzut echipe care încearcă să transforme hobby-uri sau tehnologii în startup-uri şi caută probleme pe care să le rezolve. Aceasta este cu siguranţă direcţia greşită. Nu mă aştept ca startup-urile să aibă toate răspunsurile de la bun început, însă e fundamental să înţeleagă pentru cine dezvoltă o soluţie şi de ce se aşteaptă ca potenţialii lor clienţi să plătească pentru această soluţie. Dacă nu poţi răspunde la aceste întrebări, nimic altceva nu mai contează”.
Plănuieşte ca pe viitor să se implice mai mult de cealaltă parte a baricadei, în zona de investiţii şi Venture Capital. Ştie că experienţa proprie îl ajută să fie un coach extraordinar pentru viitoarele generaţii de fondatori. „Până la urmă, cei mai buni investitori sunt cei care oferă mentorat şi conexiuni, nu doar bani”, spune el. Este interesat în mod special de Europa Centrală şi de Est, atât datorită faptului că este originar din Ucraina, cât şi pentru că este convins că un nou val de creştere va veni din această regiune plină de talent tehnic.
În plus, contribuie personal la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din regiune implicându-se în diferite programe de accelerare, vorbind la conferinţe importante din zonă şi producând Startup AddVenture. Crede că evenimente precum Startup AddVenture sau How to Web sunt iniţiative importante care au un impact semnificativ prin faptul că aduc în faţa audienţei experţi de calibru internaţional.
În luna noiembrie, Vitaly Golomb va veni în Bucureşti şi va urca pe scena How to Web, cel mai important eveniment dedicat inovaţiei şi tehnologiei din Europa de Sud-Est, pentru a vorbi despre importanţa design-ului în dezvoltarea unui startup. „Am fost designer de la vârsta de 15 ani şi cred că 90% dintre procesele unui startup au legătură cu design-ul. Asta pentru că design-ul reprezintă de fapt procesul de rezolvare a problemelor, iar gândirea creativă are o importanţă fundamentală în dezvoltarea companiilor şi produselor.”, încheie Vitaly Golomb.
Citește mai mult despre speakerii How to Web 2013
Acest material face parte din campania „Let’s grow together” a How to Web, cel mai important eveniment dedicat tehnologiei şi antreprenoriatului din Europa de Sud-Est. How to Web 2013 are loc pe 20 şi 21 noiembrie în Bucureşti. În cadrul conferinţei va avea loc şi Startup Spotlight, competiţie şi program de orientare adresat celor mai performante start-up-uri din regiune.