Cautare
, Contributor

Imobiliare |
|

Rezidențial: Întoarcerea investitorilor

Isaac Cohen-Hoshen,unul dintre jucătorii care au contribuit la dezvoltarea rezidențialului românesc modern, este doar un exemplu de investitor care mizează din nou pe locuințele autohtone.
investitori

Isaac Cohen-Hoshen (foto sus, al treilea din stânga) venea pentru prima dată în România la începutul anilor 2000. ”Eram un investitor pasiv în România, alături de prieteni de-ai mei, în segmentul industrial al lemnului. Nu mergea prea bine investiția, dar în acea vreme am întâlnit, în avionul cu care veneam în România, mulți oameni care vorbeau despre oportunitățile din real estate”, își amintește Isaac Cohen-Hoshen.

În 2004, când fiul său cel mare, Dvir, a terminat studiile universitare, Isaac Cohen-Hoshen a analizat aceste oportunități. ”Am văzut care erau prețurile terenurilor și costurile contrucției și de marketing și ne-am dat seama că era vorba de o marjă frumoasă. Am început cu o companie mică în 2004, compusă din familie și prieteni, cu proiecte mici în Floreasca, în Herăstrău și în Nordului și lucrurile au mers foarte bine”, spune omul de afaceri.

Vezi Top 5 cele mai mari tranzacții din real estate în 2014

Întrucât resursele financiare ale familiei erau limitate, cei doi au cooptat ”alți prieteni și fonduri care au vrut să ni se alăture”, după cum spune Isaac Cohen-Hoshen. Așa a luat naștere compania Adama, care a dezvoltat peste 1.500 de apartamente în București și în alte orașe mari din țară. ”Ne-am extins și în Ucraina, Republica Moldova, Croația, Turcia. Grosul activității a fost însă în România, au fost ani foarte buni până la criză, ni s-au alăturat companii mari precum Morgan Stanley, Lehman Brothers, Immofinaz. Apoi, lucruri rele au venit dinspre Vest și totul a înghețat. A fost mai bine pentru noi să luăm o pauză, am vândut activitatea către Immofinanz,care a continuat cu succes”, explică Isaac Cohen-Hoshen.

Dvir-1-286x400După vânzarea Adama, familia Cohen-Hoshen și-a îndreptat atenția – și investițiile – spre piețe mature din Europa și Statele Unite ale Americii, precum segmentele rezidențiale din Berlin și New York.Operațiunile din SUA sunt conduse de Dvir Cohen-Hoshen (foto stânga) sub umbrela companiei Adam America – un portofoliu de 1.500 de apartamente și 75.000 de metri pătrați de spații comerciale, în urma unei investiții cumulate de circa 700 de milioane de dolari –, în timp ce Isaac Cohen-Hoshen se ocupă de piața din Europa.

Anul acesta, România a revenit în atenția familiei de investitori în imobiliare. ”Cunoaștem țara și Bucureștiul din trecut și credem că este timpul să revenim, după înghețul din timpul crizei economice”, explică omul de afaceri, care dezvoltă, prin compania Hoshen Holdings, ansamblul rezidențial Reveria Pallady 43. Modelul de business este același: mai întâi testarea pieței cu proiecte mici, apoi extinderea. ”Începem primul proiect, cu prețuri foarte bune – nu vrem să facem un profit mare, ci doar să ne acoperim cheltuielile – construcția și prețul terenului. Dacă vom reuși, cerul este limita în privința proiectelor viitoare și vom direcționa spre România fonduri pe care azi le îndreptăm spre alte părți ale lumii”, spune șeful Hoshen Holdings.

JLL obține 30 de milioane de euro pentru Hermes Business Campus

În ultima vreme, mai mulți investitori au anunțat că vor demara proiecte rezidențiale noi. Mai mult decât atât, lucrările de construcție au început deja în mai multe amplasamente din București. Unul dintre acestea este ansamblul GViTown din zona Mihai Bravu, dezvoltat de Gindi Group în parteneriat cu firma Real-Sol, condusă de omulde afaceri Shimon Galon, cunoscut pe piața românească pentru dezvoltarea uno clădiri office reper din București, precum Europe House, America House și City Gate, în perioada în care era manager al dezvoltatorului GTC România.

”Nu am avut, în ultimii cinci ani, ocazia să ne întâlnim, prieteni și competitori”, a spus Shimon Galon (foto sus, al doilea din stânga) la conferința de presă care a inaugurat ediția de primăvară a Târgului Imobiliar Național (tIMOn), manifestare ce are loc în perioada 16-19 aprilie în Piața Constituției. ”Astăzi ne este foarte clar care sunt nevoile din segmentul rezidențial și toți dorim să aducem pe piață marfă pe care clienții să și-o poată permite și care să respecte cerințele lor legate de calitate. În prezent, o familie cu un capital mic poate face un pas uriaș spre achiziția unui apartament.”

Mai mult, situația din piața rezidențială i-a făcut pe unii dezvoltatori să demareze faze noi ale unor ansambluri deja existente. Este și cazul celei de-a treia faze a ansamblului Vivenda, dezvoltat de spaniolii de la Hercesa, dezoltator prezent în România din 2004. ”Am dezvoltat 400 de apartamente în primele două faze, care s-au vândut aproape în totalitate – mai sunt cinci duplexuri. Am decis să dezvoltăm în continuare pentru că este o piață dinamică”, spune Mauricio Mesa (foto sus, primul din stânga), director general pentru România și Bulgaria al grupului spaniol. A treia fază a ansamblului va avea 132 de apartamente cu două, trei și patru camere, situate în două blocuri.

De altfel, la tIMOn au fost lansate 17 proiecte rezidențiale, totalizând aproximativ 2.000 de locuinţe – apartamente şi vile – marea majoritate în zonele semicentrală, centrală şi de nord. Investiţiile alocate de dezvoltatori pentru aceste proiecte depăşesc 100 de milioane de euro. “Investitorii rezidenţiali au început să reapară pe piaţa bucureşteană. Unii au reluat proiecte începute în criză, dar stopate în aşteptarea unor vremuri mai bune, alţii văd acum un moment bun pentru astfel de investiţii şi încep proiecte noi. Cel mai important este faptul că preţurile cu care aceşti dezvoltatori vin pe piaţă sunt aproape identice cu apartamentele vechi din zonele  respective”, a declarat Vlad Vlăsceanu, directorul tIMOn.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii