Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Bani și Investiţii |
|

„Revoluţia fiscală”: Comisia Senatului condusă de social-democratul Eugen Teodorovici a amânat raportul la OUG 79. Teodorovici: Guvernul să emită o nouă OUG privind modificarea la Codul fiscal

„Revoluția fiscală” a început: Toate modificările

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Senatului, social-democratul Eugen Teodorovici, a declarat, miercuri, că a fost amânată elaborarea unui raport privind Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) de modificare a Codului Fiscal, deoarece au fost propuse foarte multe amendamente, transmite Mediafax.

Revoluția fiscală: Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial

Astăzi, nu vom emite un raport, pentru sunt foarte multe amendamente şi e normal ca şi Ministerul Finanţelor să se poată exprima asupra acestora. Speranţa ar fi doar la bunul-simţ al Guvernului să înţeleagă că acest OUG 79 poate fi modificat, logic, printr-o altă OUG, ar fi şi calea mai rapidă. Guvernul să înţeleagă şi să-şi asume anumite modificări, să o facă, imediat, poate chiar săptămâna viitoare printr-o ordonanţă de urgenţă şi să nu se aştepte ca Parlamentul să legifereze”, a spus Teodorovici, miercuri, după şedinţa Comisiei.

Scrisoarea deschisă a Coaliției pentru Dezvoltarea României despre îngrijorările privind „Revoluția fiscală”: „Ce se va întâmpla dacă nu ne-am înșelat?”

El a detaliat de ce este mai indicată modificarea „Revoluției fiscale“ printr-o nouă OUG:

„Încă nu avem un raport final la Comisia de buget-finanţe. Asta înseamnă că cel puţin două săptămâni de zile mai stă la nivelul Senatului, după care ajunge la Cameră, din nou comisii, raportul Comisiei de buget-finanţe, după aceea votul în Cameră, după aceea promulgarea la preşedinte. E o cale mai lungă. Cel mai bine ar fi, repet, de bun-simţ, din respect faţă de cetăţeni, ca Ministerul de Finanţe să propună în Guvern toate aceste amendamente aduse sau o parte din ele măcar şi să le propună prin ordonanţă de urgenţă.“

În opinia sa, Guvernul ar trebui să modifice cel puțin două prevederi importante din OUG 79, relatează Agerpres:

Trebuie să găsim acele măsuri care să stimuleze, pe de-o parte, scoaterea la lumină a locurilor de muncă, pentru că știm că sunt peste o sută de mii de microîntreprinderi care nu au niciun angajat. Doi la mână, trebuie să lași opțional (impozitul pe cifra de afaceri — n.r.) pentru că acesta este spiritul de piață: lasă agentul economic să-și aleagă forma care pentru el e cea mai benefică. Dacă eu ca stat gândesc contabil, la venitul imediat, este o greșeală fatală pentru un finanțist.

Jianu (CNIPMMR): Aprobarea OUG nr. 82/2017, în lipsa oricărui dialog social, arată disperarea Guvernului de a găsi soluţii nerealiste la problemele generate de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat

Cele mai importante modificări introduse de OUG nr. 79/2017, supranumite „Revoluția fiscală“, sunt: revizuirea sistemului de impunere a microîntreprinderilor (impozit pe venit de 1% pentru firmele cu afaceri de sub un milion de euro, în locul celui pe profit); contribuțiile sociale obligatorii vor fi reduse de la 39,25% la 37,25%, iar numărul lor va scăde de la nouă (angajat și angajator) la trei; contribuțiile sociale obligatorii vor fi plătite de angajat, nu de angajator precum în prezent.

De asemenea, noul act normativ introduce „Contribuția asiguratorie pentru muncă” în cotă de 2,25% datorată de angajatori, supranumită de mediul de business taxa de solidaritate.

În domeniul impozitului pe venit, ordonanța prevede reducerea cotei de  la 16% la 10%. Astfel, cota de impozitare scade pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din investiţii (mai puțin veniturile din dividende, pentru care se menține cota de impozit de 5%), din pensii, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din premii și din alte surse.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii