Cautare
, Contributor

Gadget |
|

Revoluția Canadiană: BlackBerry Z10

BlackBerry_Z10.jpg
Noul Blackberry Z10 reprezintă un moment de cotitură pentru producătorul de smartphone-uri RIM, care oferă un design modern alături de noul sistem de operare BlackBerry 10.

Cu toate că producătorul nu s-a descurcat foarte bine în ultimii ani, Z10 este considerat fuundația care ar putea schimba viitorul brandului și cu toată nădejdea propulsează compania în cursa smartphone-urilor alături de Samsung, Apple și HTC. Însa noul model oferă prea puțin și prea târziu sau va reuși să răstoarne balanța?

La prima vedere, Z10 a primit o abordare diferită de tot ceea ce înseamnă BlackBerry. Liniile arcuite și tastatura QWERTY sunt istorie, noul model sfidează minimalismul în materie de design. Seamănă cu competitorul direct, iPhone 5, în ceea ce privește aspectul, dar inscripția gravată cu numele producătorului de la baza ecranului nu lasă nicio urmă de dubiu asupra aparteneței.

Telefonul vine echipat cu un ecran high definition de 4.2”, o rezoluţie de 1280 x 768,  și de la prima privire devine foarte clar că Z10 este la ani lumină înainte de orice ne-a obișnuit BlackBerry până acum.  Meniurile profită de o claritate care transformă pictogramele și imaginile într-un deliciu vizual. Clipurile video arată somptuos și sunt confortabile pentru ochi, oferindu-ne o experiență plăcută și relaxantă. În ciuda faptului că ecranul este puțin mai mic comparat cu modelele premium oferite de Samsung și HTC, ecranul este compact și strălucitor, iar acest detaliu vine ca un plus. Este echipat cu o cameră foto de 8MP care poate înregistra clipuri 1080p, şi o cameră frontală de 2MP care poate înregistra clipuri la calitate 720p.

În materie de putere de procesare, BlackBerry nu excelează cu nimic, procesorul de 1.5 GHz dual-core este la granița dintre decent și special, telefonul ține pasul cu ușurință în orice condiții. Probabil cei 2 GB de RAM oferă o mână de ajutor. Noul model are 16 GB de memorie internă, cu opțiunea de a putea fi mărită până la 32 GB prin MicroSD-uri. Când vine vorba de conținut prețios, precum fotografii și documente, nu există substitut pentru partea hardware.

Un capitol la care s-a descurcat întotdeauna bine producătorul canadian a fost bateria, cu câteva zile bune între reîncărcări. Însă, din păcate, Z10 nu a moștenit acest titlu de la predecesori. Cu toate că nu sună atât de rău, bateria detașabilă de 1800 mAh este potrivită unui comportament moderat, însă bătrânul Samsung S3 oferă o baterie de 2100 mAh.

Platforma BlackBerry 10 profită de toate piesele puzzle-ului la care vă așteptați ca parte din core-ul OS și firmware. Are un browser care rendează conținut la fel de bine ca Safari sau Chrome. Serviciilor de email si SMS/MMS nu le lipsește nimic, și pe lîngă acestea vine echipat cu aplicații sociale populare, printre care Facebook, LinkedIn, Twitter și YouTube. Funcțiile PDA sunt valabile și se poate sincroniza cu majoritatea opțiunilor din sistemul cloud.

Din cauza naturii sistemului de operare aplicațiile seamănă mai mult cu cele Android decât BlackBerry. Acesta este un punct important în istoria RIM, faptul că au portat aplicații Android pe BlackBerry este un lucru trivial, însă devine un mare câștig dacă vă gândiți la miile de aplicații, cu toate că va dilua experiența Z10. Dar acest lucru nu va conta atât timp cât un volum mare de aplicații va fi portat constant în lumea BlackBerry. În acelaș timp producătorul a pariat pe ușoara modalitate de acomodare cu noul model pentru utilizatorii platformelor Android, iOS sau Windows.

Z10 se simte ca un BlackBerry. Și cu acest lucru fac referire la LED-ul roșu care clipește ori de câte ori primești un mesaj sau un mail. Mesajele din Twitter fac LED-ul să clipească, Facebook la fel, mail-urile din LinkedIn îl aprind, toate contactele din BlackBerry Messenger. Mi se par foarte multe luminițe și sunete pentru o zi. BlackBerry s-a întors.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii