FacebookTwitterLinkedIn

Din “joaca” unor designeri s-au născut şi în acest sezon sute de bijuterii inedite, prezentate week-endul trecut în cadrul celei de-a noua ediţii a “Autor”, Târgul de bijuterie contemporană. Preţurile acestor creaţii au fost cuprinse între 20 şi 350 de euro.

Cristina Barsony este autoarea unui colier din paperporcelain, un porțelan în structura căruia există un procent de celuloză. Prin procedeul de ardere, cele două componente se întrepătrund la nivel molecular, ceea ce face acest material deosebit de durabil. Raluca Buzura creează bijuterii din materiale ceramice, porţelan şi lut cu inserţii metalice sau textile, în timp ce  Lidia Puică realizează bijuterii croşetate din lână. Cât despre Bashou, acesta transformă hârtia mototolită, plasticul sau câteva şaibe  în adevărate opere de artă “la purtător”.  În premieră la această ediție “Autor” au fost invitaţi şi trei designeri din străinătate: Clarisse Bruynbroeck (Belgia), Neva Balnikova (Bulgaria) şi Kalina Chankova (Bulgaria).

Creatorii români de bijuterii contemporane au deseori studii în alte domenii, dar au fost deturnaţi din parcursul lor profesional iniţial de pasiunea pentru creaţie.  De pildă, Alis Lalu a absolvit Relaţii Internaţionale şi a renunţat la o carieră corporate pentru a crea bijuterii, iar Andreia Gabriela Popescu  a absolvit Finanţe Bănci.

Anul acesta în cadrul târgului s-a acordat şi un premiu, „AAA – Autor Awesome Award”, jurizat de creatoarea Doina Levintza, designerul David Sandu și artistul vizual Dan Pierșinaru, organizatorul evenimentului. Câştigătorul a fost Doru Dumitrescu, creatorul unor bijuterii din lemn.  La ediţia din acest an a Târgului, vizitată de peste 2500 de persoane, au participat 70 de designeri de bijuterie, accesorii şi de obiect, dintre care 13 nume noi. “Autor” este un eveniment bianual cu o ediție de primăvară și o ediție de toamnă.

Creatoarea Doina Levintza, invitata de onoare, a acordat eticheta “Recomandat de Doina Levintza” designerilor săi preferaţi.

Vezi aici galeria foto cu cele mai neobişnuite bijuterii de la Târgul de bijuterii contemporane Autor