Nr. 199- Forbes CEE Forum

-
Prima academie de securitate cibernetică din SE Europei, la Cluj
După inaugurarea primului incubator digital din România, Parcul Științific și Tehnologic TETAPOLIS, proiect al TETAROM SA, se pregătește de o nouă premieră: lansarea primei academii de securitate cibernetică din sud-estul Europei.
-
„Visul meu este să dezvolt podiatria în România”
Militează cu constanță și hotărâre pentru recunoașterea și dezvoltarea podiatriei în România, pentru că merităm picioare sănătoase și care să ne ajute să pășim cu încredere.
-
„Suntem parte a Clujului”
IT for Mobility & Manufacturing made in Cluj-Napoca – așa apare orașul din inima Transilvaniei pe harta marilor producători la nivel global, grație MHP Consulting Romania, companie afiliată grupului Porsche, parte a concernului Volkswagen.
-
Idei cu și despre antreprenori
-
România, hub energetic în regiunea Mării Negre?
România are oportunitatea de a deveni în perioada următoare un important hub și furnizor de energie în regiunea Mării Negre. Totul depinde de capacitatea autorităților centrale de a atrage și încuraja investițiile în acest sector și, în același timp, de a crea infrastructura necesară.
-
Pegas, un cal înaripat și ambițios. GALERIE FOTO
Cine este calul înaripat care pedalează în industria românească de mai bine de 46 de ani? Despre aminitiri, nostalgie, dar și despre inovație și suflu nou.
-
Updown: Supremația străinilor
Anul trecut, românii au cheltuit pe analgezice (medicamente care calmează sau înlătură durerea pe timp limitat – n. red.) aproape 528 de milioane de lei, iar anul acesta vânzările de astfel de medicamente sunt estimate să atingă aproape 550 de milioane de lei, în creștere cu 40% față de anul 2013, spre exemplu, arată datele analiștilor Euromonitor.
-
Coworking-ul, ca factor de dezvoltare
Vlad Craioveanu Co-fondator Impact Hub Bucharest și 3house// Antreprenor
-
România@100: Dosar Transilvania
La aniversarea a 100 de ani de la nașterea României Mari și 101 ani de la apariția Forbes, ne propunem să facem o radiografie a vieții economice și sociale românești din prezent și a evoluțiilor pe care le-au înregistrat principalele provincii istorice.
-
GALERIE FOTO: Turism, România@100
Transilvania nu este numai una dintre cele mai dezvoltate regiuni din țară, ci și o zonă care atrage anual mii de turiști.
-
România@100, Salad Box- din Cluj-Napoca în toată lumea
Trei continente, 12 țări, 70 de restaurante. Este performanța la care a ajuns Salad Box, business-ul fondat la Cluj-Napoca, în 2012, de către patru tineri antreprenori.
-
România@100, Vladimir Iacob (fondator Aramis Invest): „Mediul de business românesc este unul la fel ca în orice altă țară, cu părți bune și rele. România nu este sub sau peste alte țări, este la același nivel”
La aproape două decenii și jumătate de la înființare, afacerile producătorului de mobilă Aramis Invest, din Baia Mare, au depășit pragul de 1 miliard de lei. Iar creșterea continuă.
-
România@100, Valer Blidar (Astra Vagoane): „Ar fi de ajutor pentru business un sistem bancar aproape de investitori. Băncile românești sunt cele mai anti-române bănci”
În inima Aradului se fabrică vagoane care anual transportă milioane de călători din toate colțurile lumii.
-
România@100, Christian von Albrichsfeld (CEO Continental Automotive România): „Predictabilitatea legislativă este de dorit. Cu toate acestea, România este o țară unde există loc de creștere. Specialiștii foarte buni de aici, indiferent de domeniu, asigură o continuitate a dezvoltării economiei românești”
Ce planuri de viitor are Continental pentru România, după ce a investit 1,4 miliarde de euro, și cum va evolua industria automotive în următorii ani?
-
România@100, Ioan Deac (președinte și CEO Compa): „Avem în vedere realizarea de investiții noi, în fiecare an, de aproximativ 10-15 milioane de euro. Am stabilit pentru perioada următoare o creștere a principalilor indicatori, comparativ cu ce am realizat în 2017”
Compa Sibiu este una dintre mărcile tradiționale ale industriei din România, câștigându-și renumele de-a lungul timpului datorită diversității produselor sale (subansamble auto si feroviare, utilaje tehnologice, arcuri si remorci auto).
-
România@100: Mihaela Rus (CEO Vitrina Advertising): „Se dezvoltă acum în România concepte, campanii și servicii de comunicare care oricând pot fi comparate cu cele din țări cu o istorie și tradiție mult mai consistente”
A făcut din antreprenoriat un sport de performanță în care nu există limite; și-a menținut cu constanță principiile de business și de viață și a dezvoltat echipe eficiente, unite, renumite pentru creativitate și performanță.
-
România@100, Claudiu Necşulescu (Jidvei): „Ne propunem retehnologizarea sistemului de distilare, urmărind creșterea capacității de distilare prin introducerea, pe lângă coloanele continue care există în prezent, a coloanelor discontinue”
Claudiu Necşulescu, proprietarul celei mai mari podgorii din Transilvania, se bucură de o producţie de excepţie în acest an. Evoluţia tehnologică îl ajută şi investeşte în inovație și în implementarea noilor tehnologii.
-
România@100, Cristian Covaciu (IPEC): „Mulți sunt cei care au zis că suntem nebuni. Acum, toată lumea vrea roboți în fabrici”
Când ambiția și pasiunea se întâlnesc cu spiritul comercial, reușita e doar o chestiune de timp. E valabil în afaceri și administrație deopotrivă.
-
România@100, Levente Hugo Bara : „Cred că cel mai bine este să las moștenire un trust, un portofoliu imobiliar, adică ceva care să nu însemne prea mult de administrat”
Levente Hugo Bara are o rețetă pe cât de simplă, pe atât de eficientă în afaceri. Și o folosește de fiecare dată, indiferent de domeniu.
-
România@100: Teraplast – Orientați spre dezvoltare
Istoria de peste 120 de ani a Grupului TeraPlast continuă să fie scrisă. Planurile de consolidare, extindere și reinventare nu se opresc, deocamdată.
-
România@100, Ioan Popa (fondator și președinte Transavia): „Avem creștere pe toate planurile: producție, cifră de afaceri și profit. Știu la virgulă cum se va încheia anul”
Ce se ascunde în spatele deciziei unuia dintre cei mai puternici oameni de afaceri români de a pune „on hold” investițiile în dezvoltare și de ce ar trebui să ne intereseze pe toți această decizie?
-
România@100: Gabriel Stanciu (CEO Alstom): „Dezvoltarea infrastructurii aduce dezvoltare economică. Trebuie să ne împrumutăm cât putem și de unde putem, să luăm toți banii pe care putem pentru a face infrastructură”
România are enorm de pierdut din cauza infrastructurii feroviare deficitare, iar modernizarea acesteia ar schimba total peisajul economic din țară, consideră Gabriel Stanciu, Director General Alstom pentru România, Bulgaria și Republica Moldova.
-
România@100, Horia Ciorcilă: Instinct de antreprenor
Inginerul – iar azi, antreprenorul - Horia Ciorcilă a început afacerile foarte devreme, chiar după absolvirea facultăţii. După căderea comunismului, a pus bazele primului său business în domeniul comerţului cu electrocasnice, iar în scurt timp a înfiinţat, alături de alți oameni de afaceri locali din zona Ardealului, compania Astral Telecom, care avea să devină una dintre cele mai mari reţele naţionale de televiziune prin cablu. Însă cea mai mare afacere de care se leagă numele lui Horia Ciorcilă este Banca Transilvania, care a devenit anul acesta cel mai mare grup financiar de pe piața locală.
-
România@100: Liderii Transilvaniei
În regiune activează companii multinaționale importante, iar business-urile din Transilvania ale acestora au ajuns unele dintre cele mai importante la nivel de grup. De asemenea, raportul între firmele de top deținute de acționari străini și acționari români este net în favoarea străinilor.
-
Forbes CEE Forum 2018: Noile reguli de leadership
Peste 400 de reprezentanți ai mediului de business, autorități și editori din rețeaua Forbes din regiunile CEE și EMEA au participat la cea de-a cincea ediție a evenimentului Forbes CEE Forum, cel mai important eveniment regional de afaceri organizat în România, unde au dezbătut contextul economic global și regional, oportunitățile și provocările, strategiile de creștere și de dezvoltare a unui business, dar și modul cum se conturează tendințele următorilor 100 de ani.
-
Forbes CEE Forum 2018, Adrian Vasilescu (consultant de strategie al BNR): „Nu avem cea mai mare creștere din Uniunea Europeană, ci una dintre cele mai mari viteze de creștere”
România se află în două „adăposturi” solide: Uniunea Europeană și NATO. Totuși, este pândită de câteva pericole: sărăcia, inflația și proasta gestionare a investițiilor. Istoria începutului de secol XX oferă românilor un model viabil de dezvoltare.
-
Forbes CEE Forum 2018: Mihnea Crăciun (director adjunct BERD pentru România): „Sectorul privat se poate dezvolta până la nivelul la care îi permite infrastructura națională. Dincolo de asta e greu să te dezvolți”
BERD reprezintă un catalizator major pentru investiţii în România, iar radiografia vieții economice de la noi, în viziunea instituției internaționale, este cu atât mai relevantă.
-
Forbes CEE Forum2018, Cristian Nacu (Senior country officer pentru România şi Moldova al IFC): „Nu a existat întâlnire în care să nu mi se spună că principala problemă este lipsa infrastructurii”
Pentru reducerea decalajului dintre cele două Românii, cea rurală şi cea urbană, una dintre priorități ar trebui să fie reducerea sărăciei în zonele mai puţin dezvoltate.
-
Forbes CEE Forum 2018, Ion Sturza (președintele fondului de investiții Fribourg Capital și fost Prim Ministru al Republicii Moldova): „În următorii cinci ani, 90% din joburi vor dispărea din forma în care sunt astăzi. Vor fi automatizate, ca rezultat al creșterii complexității, şi al inteligenței artificiale”
Binele care este acum în România nu va dura mai mult de doi ani, consideră Ion Sturza, președintele fondului de investiții Fribourg Capital și fost Prim‑Ministru al Republicii Moldova.
-
Forbes CEE Forum 2018, Alexandru Reff (Country Managing Partner Deloitte România): „În IT de exemplu, atragerea unor competenţe înalte nu mai este în România mai puţin costisitoare decât în Spania. Deocamdată nu s-a produs o deteriorare în fiscalitatea aplicabilă muncii, chiar dacă este o instabilitate care îngrijorează”
Traversăm o perioadă fastă pentru afaceri, este prognozată o creştere pentru încă doi ani la un nivel susţinut şi aceasta este încurajator pentru investitori, a declarat Alexandru Reff, Country Managing Partner Deloitte România la ediția din acest an a evenimentului regional Forbes CEE Forum.
-
Forbes CEE Forum 2018, Affan Yildirim (General Manager și Board Member al Anchor Grup) :„Dacă ne uităm la mediul de business, cea mai importantă problemă care trebuie rezolvată este cea a lipsei capitalului uman, apoi creșterea va veni din rezolvarea acestei probleme”
Cum putem atrage atenția investitorilor străini și care sunt cele mai mari provocări ale pieței locale?
-
Forbes CEE Forum 2018, Anca Vlad (fondator și președinte Fildas – Catena Group): „Trebuie să ridicăm calitatea vieții în România pentru a ne păstra tinerii. Este nevoie de un efort național pentru aceasta, în care noi, oamenii de afaceri români, suntem primii care trebuie să ne implicăm”
Anca Vlad recunoaște că reducerea impozitului pe profit i-a ajutat pe oamenii de afaceri români. Dar statul român trebuie să dialogheze cu mediul autohton de afaceri.
-
Forbes CEE Forum, Iulian Stanciu (CEO eMAG): „Avem un brand puternic, cu atribute bune, cu încredere, dar oamenii nu folosesc brandul în măsura în care se întâmplă la competitorii noştri din retailul off-line. Oamenii nu sunt digitali”
Capitalul este mai important decât munca, consideră Iulian Stanciu, CEO al eMAG, cel mai mare magazin online din România și unul dintre cei mai puternici antreprneori locali.
-
Forbes CEE Forum 2018, Dragoș Anastasiu (Președintele Eurolines și președinte al Camerei de Comerț Româno-Germane): „Românii nu se întorc acasă din cauza lipsei de încredere. Oamenii nu pleacă şi nici nu vin pentru bani, care contează desigur, însă încrederea este cea mai importantă”
Problema principală a României nu este atât lipsa infrastructurii, cât mai degrabă mentalitatea.
-
Forbes CEE Forum 2018, François Bloch (CEO BRD): „În România, piața este extrem de activă dacă ne uităm la finanțărea băncilor pentru indivizi, însă finanțarea bancară pentru sectorul corporate este mai puțin activă, chiar și mai puțin activă dacă ne uităm la IMM-urile locale”
François Bloch, CEO al BRD Groupe Societe Generale, susține că funcția primordială a băncilor a fost și va fi aceea de a-i ajuta pe antreprenori să-și îndeplinească visele.
-
Forbes CEE Forum 2018, Șerban Roman (Vicepreședinte și Country Director Enterprise Investors): „Banii există dacă ai performanță. Dar performanța îți spune ce să faci”
Cum arată economia românească în viziunea unuia dintre pionierii pieței de private equity din regiunea Europei Centrale și de Est?
-
Forbes CEE Forum 2018, Doru Lionăchescu (membru board, Banca Transilvania & BT Capital Partners): „Pleiada de reglementări apărute în ultimul deceniu nu ne ajută, pentru că toate reglementările făcute la presiunea opiniei publice au fost făcute în sensul de a limita spațiul de manevră și de a lua riscuri în bănci”
Asistăm la o mișcare istorică, seculară, de la Vest către Est în ceea ce privește capacitățile de finanțare, în condițiile în care, astăzi, patru din primele cinci bănci din lume sunt din China.
-
Forbes CEE Forum 2018, Omer Susli (CEO Homelux): „Nu sunt de acord cu afirmația că un antreprenor ca Steve Jobs se naște o dată la o sută de ani. Fiecare poate ajunge peste 15-20 de ani cel mai bogat om din România sau chiar de pe planetă”
Comunismul a distrus spiritul antreprenorial din România, însă curajul este secretul succesului în afaceri, susține Omer Susli.
-
Forbes CEE Forum 2018, Mike Hapoianu (Director Comercial Happy Tour România, Bulgaria, Turcia): „Există pe piață online booking tools, prin care se pot face rezervările. Dar aici se pune însă problema de mentalitate, dintre Europa de Vest și cea de Est. În Est lucrurile se mișcă puțin mai greu”
Consolidarea relațiilor de business nu se face doar la birou, ci și prin călătorii. I-au făcut anii de criză mai precauți pe români atunci când vine vorba de cheltuielile pentru călătoriile de afaceri?
-
Forbes CEE Forum 2018, Antonia Colibășanu (COO Geopolitical Futures și fondator Active Compete+): „Această generație tânără este mai integrată în atmosfera globală, dar și mult mai precaută. În regiune suntem mult mai precauți”
Pentru dezvoltare e nevoie de inovare și de resursă umană. Ce faci însă dacă ai o resursă umană excelentă, dar care tinde tot mai mult să plece în străinătate și să nu mai revină?
-
Forbes CEE Forum 2018, Florin Pogonaru (președinte AOAR):„Mediul de afaceri din România încă nu are maturitatea să se orienteze spre valoare adăugată ridicată”
Traversăm o perioadă caracterizată de schimbări profunde ale modelului de business românesc, în mare parte și datorită schimbării de generații.
-
Forbes CEE Forum 2018, François Coste (CEO Groupama Asigurări): „Mediul competitiv din România este cel ce a atras până în prezent un număr de 2.300 de investitori cu capital francez”
România a atras până în prezent peste 2.300 de investitori francezi. Cum ar putea crește acest număr?
-
Forbes CEE Forum 2018, Geo Mărgescu (CEO și cofondator Forte Partners): „Dacă acum 20 de ani un lider sau un antreprenor de succes trebuia să fie curajos la limita nebuniei, acum profilul omului de business român s-a schimbat. Acel curaj s-a transformat în calități morale, în educație”
Anul 2018 aproape a trecut. Nu însă fără a se consemna cea mai mare tranzacție de pe piața imobiliară și, totodată, prima mare tranzacție de profil între antreprenori români.
-
Forbes CEE Forum 2018, Mihnea Rădulescu (CEO UPC România): „Azi, principala forță care determină multe companii să-și reconsidere strategiile de viitor este apariția unei generații care are un comportament extrem de diferit. Generațiile tinere influențate de tehnologie sunt cele care aduc schimbarea”
Tinerii pot schimba mediul de afaceri și sunt cei care dictează strategiile și acțiunile companiilor din tot mai multe industrii.
-
Forbes CEE Forum 2018, Horia Manda, Managing Partner Axxess Capital: „Politicile guvernamentale ar trebui să susțină educația, mai ales educația tehnologică sau științele exacte”
Rolul liderilor se schimbă și este schimbat la rândul său de mediul în care evoluează. Ce calități ar trebui să aibă liderii din viitor și cum se formează un lider?
-
Forbes CEE Forum 2018, Mircea Varga, CFO Țiriac Group: „Tehnologia va schimba mult lucrurile, automatizările ar trebui să ne dea mai mult timp pentru creație, pentru inovație, analiză, pentru că fără analiză nu vom vedea care sunt provocările viitoare”
Care este impactul tehnologiei asupra leadershipului și care sunt cele mai importante calități pe care ar trebui să le dețină un lider în viitor?
-
Forbes CEE Forum 2018, Ioana Filipescu (Deloitte România): „Inteligența emoțională este unul dintre atributele esențiale într-o organizație”
Într-o lume globalizată și asaltată de revoluția tehnologică, liderii au menirea să asigure coeziunea echipelor pe care le conduc. Inteligența emoțională este factorul-cheie pe care un lider trebuie să-l aducă în echipă.
-
Forbes CEE Forum 2018: Camelia Ene (Country Chairman & CEO MOL România):„Noul lider nu trebuie să fie rezistent la schimbare, trebuie să o perceapă ca pe o oportunitate care se ivește odată cu schimbările tehnologice”
Care este portretul noului tip de lider și cum se formează cei mai buni conducători de organizații?
-
Forbes CEE Forum 2018, Daniel Farmache (Deputy CEO al Electrogroup Infrastructure): „Ce face tehnologia pentru alte industrii, infrastructura de telecomunicații face pentru tehnologie. Cererea crescută pentru tehnologie crește însă nevoia de infrastructură”
Trăim în era dezvoltării tehnologiei digitale, considerată de unii drept a patra revolutie industrială. Ce face România pentru a se plia pe noile tendințe?
-
Forbes CEE Forum 2018, Andrei Pitiș (VP Engineering and Head of Bucharest Office Fitbit): „Orașele mari sunt mai dispuse să accepte inovația ca alte țări din Europa, care sunt mai conservatoare”
Cât de deschiși sunt românii la inovație și cum poate îmbunătăți tehnologia calitatea vieții?
-
Forbes CEE Forum 2018, Mihnea Săraru, partner PeliFilip: „E important ca oamenii să se simtă confortabili să îmbrățișeze schimbarea”
Dacă perspectiva roboților care fură locurile de muncă ale muncitorilor din fabrică părea normală, există, mai nou, o teamă venită din partea avocaților cu privire la faptul că aceștia ar putea fi înlocuiți de o mașinărie.
-
Forbes CEE Forum 2018, Alexandru Popescu, Market Leader al Philips Health Systems pentru Europa Centrală și de Est: „Inovația în tehnologie influențează viitorul companiilor noastre. Ele creează trenduri și acoperă nevoi urgente și mari, cel puțin în domeniul serviciilor medicale”
Noile tehnologii ajută medicii să răspundă nevoilor curente ale oamenilor, dar, în același timp, le permit să colecteze mai eficient date despre pacienți.
-
Forbes CEE Forum 2018: Bogdan Lupu (Head of Digital Marketing Carrefour România): „Inovația este despre cum poți recrea același proces, dar folosind mai puține resurse”
Cum schimbă tehnologia domeniul retailului și cum vom face cumpărăturile în viitor?
-
Forbes CEE Forum 2018: Carla Parnică (Corporate Communication Manager & CSR Tinmar Energy):„În ceea ce privește energia verde, prețul dictează piața. O piață liberă versus una reglementată în energie înseamnă prețuri cu 20%-30% mai mici”
Ce planuri are cel mai mare furnizor privat de energie din România, care rezistă pe piață de 17 ani?
-
Forbes CEE Forum 2018: Alex Skouras (Managing Partner Alesonor): „Consumatorii sunt mai educați acum, se uită mai mult la detalii ce țin de calitatea vieții. Au înțeles că nu doar prețul contează, ci multe alte aspecte ce țin de trai și de calitatea vieții”
Când sesizi o nevoie a societății neexploatată încă, identifici totodată și o oportunitate de business. Rezultatul? Un proiect rezidențial de locuințe verzi și inteligente.
-
Forbes CEE Forum 2018: Dragoș Tuță, Founder & Managing Partner The CSR Agency: „Se aleargă după profit. Va veni momentul în care vom înțelege că inclusiv noi vom suferi dacă ne vom ghida doar după sintagma de a face cât mai mult profit acum”
România nu stă prea bine din punct de vedere al sustenabilității din mediul privat, iar etica în afaceri rămâne încă un deziderat.
-
Forbes CEE Forum 2018: Dumitru Lăcătușu (fondator Centrul de Consultanță Istorică): „Până la 1945 cele mai multe afaceri apăreau și dispăreau odată cu fondatorul lor. Moartea fondatorului însemna și moartea afacerii”
Cu toate că la începutul secolului al XX‑lea existau foarte multe întreprinderi în România, acestea nu aveau continuitate și dispăreau odată cu fondatorul lor.
-
Forbes Life: Arh. Ileana Tureanu: „Vreau să dăm un exemplu de verticalitate și de obiectivitate”
Luna octombrie este pentru Uniunea Arhitecților din România un moment special.