Nr. 195- Cele mai vândute cărți ale anului 2017

-
Forbes Heroes- ediția 2018
De cinci ani, Forbes România îi aduce în fața publicului într-o ediție specială pe adevărații eroi – cei care își dedică timpul, energia și resursele pentru construirea unei Românii mai bune.
-
Forbes Heroes, ediția 2018: Jocul șanselor
Doar o parte din ceea ce suntem este vina noastră sau ni se datorează. O bună parte depinde de noroc. Sau de ghinion.
-
Forbes Heroes, ediția 2018: Reala educație virtuală
Un tânăr și-a propus să schimbe lumea prin educație, dar și prin realitatea virtuală. Rezultatele sunt reale.
-
Dulcele de ţară
Cred că cele mai dragi suvenire pe care le poți lua cu tine sunt amintirile și experiențele - care să nu îți fie la îndemână oriunde. Dacă acestea sunt presărate cu deserturi specifice, atunci memoria culinară se poate răsfăța cu încă o victorie.
-
Arta… de a cultiva răbdarea
Cu ce mă ajută arta? Se tot aude și se tot repetă această întrebare. Un răspuns l-am primit de la un student de arte, dar și urmărind lucrările de metri înălțime ale unor artiști de pictură murală.
-
Pictându-l pe Van Gogh
„Cu drag, Van Gogh” reprezintă primul film de lung metraj care folosește pictura ca tehnică de animație, România fiind reprezentată în cadrul acestui proiect curajos de către două artiste: Cătălina Codreanu și Carmen Belean.
-
Forbes Heroes, ediția 2018: Cea mai bună versiune
Consideră că suntem responsabili de crearea propriului viitor, iar autodepășirea în mod constant este elementul‑cheie în îndeplinirea viselor.
-
Forbes Heroes, ediția 2018: Sub magia baghetei
Dirijorul unei orchestre nu este omul cocoțat pe podium, care face fel de fel de semne cu bagheta. Dimpotrivă, el este un creator. Dirijorul Tiberiu Soare vorbește despre meseria de dirijor ca fiind una dintre cele mai grele din lume.
-
Forbes Heroes, ediția 2018: Lupta pentru viață
Până în 2009, Oana Gheorghiu trăia într-o bulă: familie și serviciu. Nu era atentă la ce se întâmpla în jurul ei. Dar un e-mail primit de la mama unui băiat bolnav de leucemie i-a schimbat viața.
-
Forbes Heroes, ediția 2018: Eroii noilor tehnologii
Sunt cei care îi ajută pe copii să inventeze, dar și să se reinventeze, prin descoperirea unor noi aptitudini.
-
Forbes Heroes, ediția 2018: O lume mai bună, nișă cu nișă
Cum vrea să schimbe lumea un tânăr antreprenor prin tehnologie, chiar dacă n-are experiență în domeniu.
-
Forbes Heroes, ediția 2018: Drumul învățării
A călătorit pe mai multe continente și a învăţat că problemele sunt la fel peste tot în lume, ceea ce îl face să creadă că şi în ţara sa poate face lucruri extraordinare.
-
Forbes Heroes, ediția 2018: Fără limite
A gestionat, ca medic, numeroase situații de criză în zone aflate în conflict, iar printre cele mai importante lecții învățate se află lucrul în echipă și depășirea barierelor.
-
Forbes Heroes, ediția 2018: Prâslea și muzica de aur
După o bătaie primită la 10 ani, pentru că a decis singur să plece într-o excursie, Doru Trăscău a început să cânte, în loc să plângă. Oricât de greu i-a fost ulterior, nu a abandonat niciodată ideea de a cânta.
-
Forbes Heroes, ediția 2018: Asul tehnologiei
Este inginer, dar și muzician, fotograf și călător al lumii, iar de fiecare dată când se lovește de o problemă, are mai multe unghiuri de abordare.
-
Forbes Heroes, ediția 2018: Pe frontul securității informatice
Cartea de vizită a lui Andrei Avădănei este impresionantă. Totuși, el recunoaște că nu-i place să vorbească despre sine, mai cu seamă în prezentările publice. Dar a acceptat provocarea „Forbes Heroes”.
-
Forbes Heroes, ediția 2018: Despre puterea de a face bine
Alexandra Furnea crede că nu trebuie să fim supereroi pentru a-i ajuta pe cei din jur și fiecare dintre noi are puterea de a face ceva pentru comunitatea în care trăiește.
-
Forbes Heroes, ediția 2018: Lecțiile care te duc în spațiu
Cele opt principii ale lui Adrian Stoica i-au permis să ajungă departe: roboții lui călătoresc prin Univers.
-
Totul pentru creştere
Octavian Crețu și Nicolae Palfi vor investi între 30 şi 40 mil. euro pentru renovarea şi modernizarea fabricilor grupului Romaqua şi pentru a dezvolta o nouă fabrică de sucuri la Azuga.
-
Cum arată business-ul celui mai mare producător de bere din România, la un an de la schimbarea proprietarului și care sunt noile trenduri de consum?
Contextul economic pozitiv din țările din Europa Centrală și de Est se reflectă și în creșterea consumului, inclusiv când vine vorba de bere.
-
Afaceri în stil matematic
Toate afacerile familiei sale sunt gândite pe termen lung, iar el calculează cu precizie investiţiile şi timpii de parcurs. A găsit o soluţie chiar şi pentru traficul aglomerat din Bucureşti: pentru a nu pierde timp, merge pe un one wheel electric.
-
Dacia: 50 de ani mai târziu
De-a lungul timpului, activitatea celui mai mare producător de automobile din România a cunoscut eșecuri dureroase, dar și succese răsunătoare. Acum, Dacia a ajuns să producă un vehicul la fiecare 54 de secunde.
-
Updown: Preocupați de bunăstare
Piața locală a așa-numitelor produse „free from”, care nu conțin carne, gluten, alergeni, lactoză și lactate, a însumat, anul trecut, 179,3 milioane de lei, anul acesta fiind estimată să ajungă la 193,4 milioane de lei, arată datele Euromonitor.
-
Updown: Cursa către trilion
Giganții din tehnologie se bucură de o creștere a capitalizării bursiere, pe măsură ce veniturile și profitul sunt pe creștere, iar investitorii arată un mare apetit pentru acțiunile lor.
-
Bianca Rusu, fondator Caserola.ro: Ținta noastră este ca, anul acesta, să ne dublăm cifra de afaceri și să ajungem la 1 milion de euro
Și-a fondat propriul business în 2012, pornind de la nemulțumirea privind calitatea serviciilor de food delivery din București, iar acum ținta sa este să ajungă la afaceri de un milion de euro.
-
Updown: În mâinile multinaționalelor
Vânzările locale de produse destinate îngrijirii copiilor au ajuns, anul trecut, la o valoare de 70,5 milioane de lei, anul acesta fiind estimate să se majoreze până la 72,6 milioane de lei, conform datelor furnizate de Euromonitor.
-
Updown: Cea mai profitabilă investiție
Studiile la nivel mondial arată că investițiile în educația timpurie produc rezultate benefice pe termen lung.
-
Cum poți asigura transferul sănătos al businessului către generația următoare şi care sunt soluţiile optime pentru investiţii
Majoritatea afacerilor de familie nu au o structură de guvernanţă familială şi mai puţin de 10% dintre ele sunt organizate printr-o structură de tip holding.
-
Cum arată medicina viitorului și care sunt avantajele folosirii Inteligenței Artificiale în sistemul de sănătate?
Avansul tehnologic se reflectă în aproape toate planurile din viața noastră, iar sănătatea nu face excepție.
-
My idea: Hosting continuu
Dropbox este cel mai popular serviciu de găzduire a fișierelor care oferă pe lângă spațiu de stocare a datelor și servicii de sincronizare.
-
My story: Istoria frumuseții
O afacere de familie este valorificată cu succes de mai bine de un secol de existență. Cum a reușit un brand de BEAUTY să reziste pe piață un timp atât de îndelungat?
-
Top Cool: Transport – Auto & Moto & biciclete
Folosim noțiunea „cool” pentru a descrie, punctual sau general, acele tendințe extrem de vizibile de la o perioadă la alta, care – deși nu știi exact de unde vin și încotro se îndreaptă – te fac să visezi, să ridici din sprâncene sau să zâmbești.
-
Amnezia republicanilor privind reducerile impozitelor
Pe fondul unor evenimente precum dezmințirile președintelui Trump cu privire la relația sa cu actrița porno Stormy Daniels, atacurile cu arme chimice siriene sau Summitul istoric SUA-Coreea de Nord, să nu uităm de chestiunea reducerilor fiscale, subiect pe care Casa Albă l-a adus recent în discuție.
-
Nimic despre fotbal
În timp ce în Rusia echipa națională de fotbal a Angliei se chinuia să treacă de mult mai puțin impresionanții jucători tunisieni (cu care și echipa de aur a României abia scotea un egal la Cupa Mondială din urmă cu exact 20 de ani, care avea loc în Franța), câțiva români aveau altceva pe agendă, cu implicații importante chiar și pentru cei care priveau meciul abuzat de publicitatea deșănțată și agresivă a companiilor de pariuri.
-
Prețul cărții trebui protejat
Anton Chiazna, directorul general al portalului Librarie.net, consideră că micii librari sunt în situația supraviețuirii din cauza bătăliilor aprige pe discounturile din online.
-
Cel mai bun an al vânzărilor la Editura Univers
Pentru Editura Univers, 2017 a fost cel mai bun an de la sfârșitul crizei economice. Deși editura este specializată în traduceri din literatura universală, cărțile autorilor români ocupă un loc important în portofoliul acesteia.
-
Modelele inspiraționale și cărțile de psihologie sunt în top la Bookster
Abonații corporatiști ai bibliotecii Bookster au fost interesați de cărți din domeniul psihologiei, istoriei, dar și de povești inspiraționale, biografii și educație. N-au fost ocolite nici cărțile pentru copii.
-
Filmul bate cartea
Știrea potrivit căreia o carte va fi ecranizată conduce imediat la creșterea vânzărilor acesteia. Este o reacție care se întâmplă și în cazul bestseller-urilor traduse pe piața autohtonă.
-
Harry Potter l-a „vrăjit” pe Paulo Coelho la Carrefour
În 2017, seria „Harry Potter” s-a vândut de trei ori mai mult decât romanul „Spioana” de Paulo Coelho, în rețeaua Carrefour.
-
Mai multe cărți pentru copii vândute în rețeaua Diverta
Cărțile pentru copii au fost vedetele editoriale în rețeaua de librării Diverta, realizând cele mai mari creșteri de vânzări ale anului 2017. Dar beletristica nu s-a lăsat mai prejos.
-
Bogdan Baciu (Librăriile Humanitas): „Avem o dezvoltare organică a pieței de carte, care a publicat mai multe cărți și cu un potențial de vânzare mai mare în 2017”
Bogdan Baciu, coordonator vânzări&marketing la Librăriile Humanitas, consideră că piața editorială a cunoscut în 2017 o dezvoltare organică, pentru că au apărut mai multe volume și cu un potențial de vânzare mai mare decât în anul precedent. Anul 2017 a marcat pentru Librăriile Humanitas o creștere a vânzărilor de 17% față de anul precedent. Noua librărie Humanitas, deschisă pe B-dul Magheru din București, a contribuit cu 7% la această creștere.
-
Marilena Iovu (agent literar): „Editurile românești urmăresc atent tendințele pieței de carte internaționale”
Marilena Iovu, agent literar, declară că volumul de traduceri a crescut în ultimul an, mai cu seamă pe nișa cărților pentru copii și tineret.
-
Livia Stoia (agent literar): „A crescut numărul contractelor pentru cartea ilustrată de copii și cartea de ficțiune pentru adolescenți”
Livia Stoia, director al Livia Stoia Literary Agency, declară că, în 2017, cea mai mare pondere a activității agenției pe care o conduce, a fost reprezentată de titlurile de psihologie, cele motivaționale, de self-help și business.
-
Unde am greșit?
Nu este o autoevaluare (și flagelare) personală, ci una colectivă și ea privește nu doar anul care a trecut de la ultimul bilanț. Deși e forjată de multă muncă, pasiune, fler și dragoste pentru cuvântul scris, piața de carte din România este - dacă vrem să fim cinstiți cu noi înșine - tot mai mult o greșeală, o anomalie, o eroare. (Știu, s-a spus că greșeala nu e eroare, dar eu nu am studii superioare de matematică și nici ministru nu vreau să ajung).
-
Simona Kessler (agent literar): „Creșterea numărului de titluri în tandem cu scăderea tirajului mediu poate indica apropierea unei crize”
În absența unor statistici oficiale, Simona Kessler, fondatoarea și directoarea agenției literare Simona Kessler International Agency, a observat că editorii români sunt mai atenți la tendințele de pe piața de carte anglo-saxonă și sunt mai dispuși să cumpere licențele de traducere.
-
Bogdan Ungureanu (Publica): „Judecând după gradul de aglomerare a producției din tipografii, pot să trag concluzia că întreaga industrie a crescut”
Bogdan Ungureanu, director executiv Editura Publica, precizează că vânzările cărților lui Richard Thaler au crescut imediat după ce s-a anunțat că acesta a câștigat Premiul Nobel pentru economie în 2017.
-
Dana Moroiu (Baroque Books & Arts): „O carte costă cât o doză de băutură energizantă, dar consumul de lectură nu dăunează sănătății”
Dana Moroiu, director editorial al Editurii Baroque Books & Arts, precizează că o carte în România costă cât o doză de băutură energizantă, dar consumul de lectură nu dăunează sănătății.
-
Denisa Comănescu (Humanitas Fiction): „Piața a rămas stabilă, fără modificări importante de semnalat”
Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction, comentează modul cum premiile literare importante din lume pot să influențeze vânzările traducerilor pe piața românească.
-
Luiza Penescu (Corint): „Prin eliminarea pieței concurențiale, stimulatoare de progres, măsurile luate de Ministerul Educației ne-au reîntors în tenebrele istoriei”
Luiza Penescu, director al Grupului Editorial Corint, declară că măsurile Ministerului Educației sunt lovituri demolatoare pentru toate editurile de carte școlară din România.
-
Ana Nicolau (Nemira): „Măsurile luate de guvern în 2017 au lovit o piaţa editorială aflată deja la pământ”
Ana Nicolau, director general al Editurii Nemira, consideră că măsurile luate de guvern în 2017, în domeniul educație, reprezintă o lovitură pentru o piață editorială aflată deja la pământ.
-
Gheorghe Erizanu (Cartier): „S-a înviorat piața prozei române contemporane”
Gheorghe Erizanu, director general Editura Cartier, constată că a crescut piața de cărți pentru copii, s-a înviorat consumul de proză autohtonă contemporană și s-a majorat cererea pentru poezia editată în condiții bune.
-
Mihail Penescu (ALL): „În domeniul educației, dictatura s-a instalat deja”
Prin măsurile luate anul trecut, Ministerul Educației a naționalizat piața manualelor alternative și auxiliare, instaurând o dictatură în domeniul educației, atrage atenția Mihail Penescu, director general al Grupului Editorial ALL.
-
Dan Vidrașcu (Litera): „E mare nevoie de lideri, de viziune și de măsuri moderne în educație. Dacă ne întoarcem în trecut, vom rămâne acolo”
Dan Vidrașcu, directorul general al Grup Editorial Litera, consideră că decizia ministrului Educației Naționale de a oferi editarea manualelor unei singure edituri așază învățământul românesc la marginea Europei.
-
Barna Nemethi (Curtea Veche): „S-a pierdut complet orice control de a opri scăderea nivelului de educație și chiar s-a accentuat căderea liberă în care se află sistemul”
Pentru Barna Nemethi, directorul executiv al Editurii Curtea Veche Publishing, piața manualelor este un Vest Sălbatic al compromisurilor, al lipsei de coerență și al incompetenței.
-
Costel Postolache (Integral): „Reîntoarcerea la manualul unic este un incredibil pas înapoi spre un sistem de educație hipercentralizat, de sorginte comunistă”
Costel Postolache, director general al Grupului Editorial Integral, caracterizează decizia Ministerului Educație de a introduce manualul unic drept un pas înapoi spre un sistem de educație hipercentralizat, de sorginte comunistă.
-
Andrei Niculescu (Editura Niculescu): „Întreaga piață de carte din România se bazează doar pe aproximativ 10% din populația care cumpără mai mult de o carte pe an”
Andrei Niculescu, director general Editura Niculescu, atrage atenția asupra unui fapt dramatic pentru industria editorială autohtonă: numărul de librării a scăzut de la 1.600 în 1990 la sub 300 în 2017.
-
Silviu Lupescu (Polirom): „La noi, legislația și birocrația mai curând omoară inițiativa privată și, la urma-urmei, cui să-i pese de micii librari?”
Silviu Lupescu, director general al Editurii Polirom, constată că vânzările online de carte s-au dezvoltat spectaculos, dar lista cu orașele care nu au distribuitori de carte este foarte lungă.
-
Lidia Bodea (Humanitas): „Matematica succesului de librărie e mai complicată decât: carte + premiu = vânzări”
Pentru ca un premiu să influențeze decisiv vânzările și faima autorilor, trebuie ca acesta să fie înscris într-o tradiție și să nu fie umbrit de compromisuri și jocuri de culise – consideră Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas.