Reabilitarea sectorului bancar în Grecia pune o întrebare dificilă, iar printre opțiunile salvatoare se numără: fondul de salvare al zonei euro (ESM) să ia o participație în bănci, deținătorii de bonduri dar și depondenții mari să își asume pierderile sau ca nota de plată pentru restructurarea băncilor să fie adăugată datoriei deja imense a Greciei.
Răspunsul la această întrebare ar putea întârzia negocierile pentru un al treilea program de salvare dintre guvernul de la Atena și creditorii săi internaționali, care trebuiau finalizate luna viitoare, scriu analiștii Reuters. Cu cât trece mai mult timp, situația băncilor devine din ce în ce mai critică din cauza limitării fondurilor care pot fi retrase de la bancomate (limita săptămânală de 420 de euro) .
„Băncile sunt înghețate, iar economia devine tot mai slabă” a declarat un oficial arătând spre o creștere constantă a creditelor neperformante.
Creditele pe care le-au acordat băncile din străinătate Greciei au scăzut cu 22 de miliarde de dolari în T1, potrivit datelor de creditare transfrontaliere furnizate de Banca Reglementelor Internaționale (BIS).
Guvernul de la Atena a început să aplice reformele dureroase impuse de creditorii internaționali, să crească taxele și să reducă cheltuielile pentru a obține împrumutul din programul de salvare de până la 96 de miliarde de dolari, iar noul plan de salvare va fi adăugat la datoria, deja enormă, a țării. Ceea ce, potrivit analiștilor CNN, va lovi, pe termen scurt, și mai mult cheltuielile și va declanșa și mai multe pierderi ale locurilor de muncă. Șomajul, în Grecia acum este de 25%, în 2010 când au primit primul ajutor a fost de aproximativ 15%, iar în 2011 a urcat la 21%. În 2012 a fost aprobat al doilea pachet de salvare, iar șomajul a fos de 26%, iar în 2013 de 28%.
Parlamentul elen a adoptat un al doilea pachet de reforme cerute de creditorii internaționali, în noaptea de miercuri spre joi, iar premierul elen Alexis Tsipras a declarat că „ Forțele conservatoare din Europa încă insistă cu planurile lor să scoată Grecia din zona euro. Am ales un compromis care ne obligă sa implementam un program în care nu avem încredere dar îl vom implementa, deoarece opțiunile pe care le avem sunt dure”.
Guvernul de la Atena are de achitat o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către BCE. Din data de 1 iulie Grecia a intrat în incapacitate de plată.
Ce spun nemții despre Grexit și despre noul program de salvare votat de parlamentarii eleni
Câte IMM-uri s-au închis în Grecia începând cu 2008
Care este țara în care tot mai mulți greci vor să își găsească de lucru
Topul celor mai bogați oameni din Grecia
Suma averilor primilor zece miliardari francezi depășește PIB-ul Greciei