Cautare
, Contributor

Proiecte speciale |
|

RETRO 30 SUB 30: Mircea Eliade, întuneric şi lumină

mircea_eliade_2p.jpg
Mircea Eliade preda Istoria Religiilor la Universitatea din Bucureşti încă dinainte de a împlini 30 de ani. Această preocupare a sa avea să aducă lumii primul "Tratat de istorie a religiilor". Anii tinereții au însemnat, pentru Mircea Eliade, și o pată întunecată, care îl urmăreşte şi acum.

Mircea Eliade, autorul primei „Istorii a Religiilor” din lume, publica prima sa lucrare, „Inamicul viermelui de mătase”, în 1921, pe când avea doar 14 ani. La 20 de ani, scrie „Romanul Adolescentului Miop”, iar în 1933, la 26 de ani, publică romanul ”Maitreyi”, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale, citită pe întreg mapamondul, un adevărat best-seller.

Vezi, într-o GALERIE FOTO, care sunt oamenii de ştiinţă din RETRO 30 SUB 30

Romanul are elemente autobiografice și prezintă povestea de dragoste dintre Eliade (Allan în roman), pe atunci în vârstă de 23 de ani și Maitreyi Devi, o tânără indiancă de 16 ani, fiica unui filosof indian. Maitreyi a publicat, în 1976, o carte-răspuns la romanul lui Eliade, „Dragostea nu moare”, care a devenit de asemenea extrem de populară printre cititori. Mircea Eliade a plecat în India în 1928, pe când avea 21 de ani, și s-a întors în România în 1931. Până în 1937, când a împlinit 30 de ani, el a mai scris romane precum „Domnișoara Christina”, „Întoarcerea din rai”, „Huliganii”, „Șantier. Roman indirect”, „India”.

GALERIE FOTO: Inventatorii din RETRO 30 SUB 30

Preocuparea pentru istoria religiilor, care avea să aducă lumii primul „Tratat de istorie a religiilor” scris vreodată, a apărut la Eliade încă din tinerețe. Astfel, între 1933 și 1940, simultan cu intensa sa activitate literară, Mircea Eliade ține cursuri de filosofie și de istoria religiilor la Universitatea din București.
Anii tinereții au însemnat, pentru Mircea Eliade, și o pată întunecată: implicarea în extrema dreaptă românească, prin articole pe care le-a scris în ziarul oficial al „Gărzii de Fier”. Eliade a fost chiar arestat, la 14 iulie 1938, pentru articolele scrise, în cadrul unei acțiuni demarate de regele Carol al II-lea împotriva legionarilor. A fost eliberat la 12 noiembrie 1938. În același timp însă, Mircea Eliade a luat poziție, în acea perioadă, împotriva expatrierii unor mari intelectuali evrei.

GALERIE FOTO: Inginerii din RETRO 30 SUB 30

Mircea Eliade publică în 1949 lucrarea „Tratat de Istorie a Religiilor” și scrie, până la moartea sa, în 1986, o serie de romane și lucrări științifice extrem de valoroase, în paralel cu o susținută activitate profesorală la universități precum Sorbona și Universitatea din Chicago.

Vezi aici lista completă a promoției 2013 a Forbes România "30 sub 30"

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii