
„Istoria Kanal D este destul de simplă. Am început operațiunile în februarie 2007 și, doar datorită echipei, astăzi continuăm să fim un concurent redutabil în peisajul media românesc“, spune președintele postului TV, care și-a început, însă, cariera profesională, în 1977, la Garanti Bank Turcia.
Cu o diplomă de licență în Științe Politice și Economice de la Universitatea Marmara din Istanbul în buzunar, Kurcer a ocupat diverse poziții de conducere în diferite bănci, printre care și HSBC Turcia, iar în 1997 s-a alăturat Demirbank România (în prezent, Unicredit Țiriac Bank), în calitate de vicepreședinte. După înființarea Demirbank în România, Kurcer a fost numit în funcția de CEO al Demirbank Bulgaria, iar în 2004 a revenit la Unicredit Țiriac. Abilitățile sale manageriale l-au făcut un bun candidat pentru aproape orice domeniu, iar după 10 de ani de misiuni bancare internaționale, el s-a mutat, în 2008, la Dogan Group.
În 2009, Haluk Ziya Kurcer a preluat conducerea executiva a companiei schimbând strategia postului de telviziune. „Am încercat chiar de la lansare să aducem pe piața românească un suflu nou, cu programe de succes, vedete apreciate și aplaudate de public. Am lansat trenduri în materie de seriale, emisiuni de divertisment și emisiuni concurs, talk show-uri mondene și am creat un Jurnal de știri ancorat în viața reală a telespectatorului“, amintește Kurcer câteva din punctele forte ale Kanal D.
Căsătorit și tată a două fete, Kurcer recunoaște că au existat unele piedici până să răsară cu adevărat soarele și pe strada postului TV turcesc. Dacă imediat după lansare, în 2007, meciurile de fotbal din Liga 1 au ajutat Kanal D să câștige o poziție mai bună în programele firmelor de cabul TV, astăzi, Kurcer consideră că partidele din campionatul intern au devenit foarte scumpe, iar prețurile tot mai piperate au reprezentat unul din motivele pentru care proprietarii televiziunii au renunțat să mai fie interesați de transmisia acestui sport. „Nu cred, însă, că este o pierdere mare pentru noi. Avem deja o altă strategie, alte programe care atrag publicul. Vom vedea dacă ne schimbăm ideile, însă, în acest moment, nu avem de gând să țintim fotbal“, a fost răspunsul sincer al lui Kurcer legat de viitoarele achiziţii ale Kanal D.
În 2008 au îndrăznit să intre în casele românilor cu serialele turcești și au șocat piața reușind să urce până pe locul 5 în topul televiziunilor în doar un an de la înfiinţare. Anul 2009 a fost unul destul de dificil din punct de vedere financiar. Emisiunea „Rătăciți în Panama“ nu a performat la nivelul estimat afectând atât bilanţul postului turc, fiind considerată cea mai costisitoare producție în acel moment, cât şi performanţele staţiei per total în acel an. În 2010, au apărut primele oferte de preluare, atât din partea unor companii locale, dar și din afara României. „Erau foarte mulți interesați să cumpere acțiuni la Kanal D și existau chiar persoane interesate să cumpere întreg postul de televiziune. Nu pot da mai multe detalii despre cine sunt cei care au avut aceste intenții“, spune, misterios, reprezentantul Dogan și susține că lucrurile au început să se miște în bine în a doua parte a anului 2010, când au fost operate schimbări și la nivelul organizației. „Am reușit să facem câteva corecții și, în final, am început să ne creștem performanțele, iar povestea de succes a continuat“, a adăugat acesta.
Din 2011, Kurcer a adus noi programe în România și a schimbat grila postului TV. Astfel au reapărut pe piața locală emisiunea „Vrei să fii milionar“, cu Virgil Ianțu în prim plan, emisiunea concurs „Roata Norocului“, late night show-ul „Wowbiz“, dar şi emisiunea de reportaje „Asta-i Romania“ (program premiat de Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România). Amprenta inconfundabilă a staţiei rămân serialele turcești. Acestea au readus creșterea în audiențe a Kanal D. Kurcer, prin rezultatele obţinute, a câştigat încrederea şi susţinerea totală a acţionariatului pentru a transforma Kanal D într-un post de top, după cum spune el fără modestie. În paralel, conducerea grupului a continuat seria schimbărilor și a promovat în toate departamentele echipe de tineri manageri cu idei noi în piață. „Au avut o responsabilitate mare, dar au reușit să ne ridice și să stabilească o grilă cu priză la public. Munca de echipă a crescut postul TV“, este de părere Kurcer.
Cu toate că postul pe care îl conduce a început să crească destul de mult în 2011, iar în 2012 rezultatele au fost semnificativ mai bune, Kurcer nu este pe deplin satisfăcut de rezultate şi estimează că anul 2013 va fi şi mai bun, atât din punct de vedere financiar, cât şi al performanţelor de cotă de piață şi rating. În 2012, Kanal D şi-a menţinut şi şi-a consolitat poziţia a treia în topul televiziunilor din România, atât pe ansamblul zilei, cât şi în prime-time, pe tot parcursul acestui an. Postul de televiziune s-a distanțat semnificativ de locul 4 și a înregistrat, în primele 10 luni, o creștere de 17%, cea mai mare între televiziunile generaliste. În ceea ce priveşte evoluţia pieţei de media, Kurcer este foarte rezervat, chiar pesimist. Spune cu regret că, dacă la sfârșitul anului 2008, piața TV atingea 330 milioane de euro, acum aceasta aproape s-a înjumătățit. Nu vede semne pozitive nici pentru următorii ani. „Consider că 2013 va fi un nou an de scădere a pieței pentru că media locală nu depinde doar de situația economică din România, ci este conectată la ce se întâmplă în Europa și America. Vor fi multe schimbări pe piaţa media. Pentru Kanal D estimăm însă un 2013 de creştere“, adaugă reprezentantul grupului turc.