FacebookTwitterLinkedIn

Dintre cele aproximativ 650 de postări raportate către Facebook și Twitter deoarece conțineau tratamente false, propagandă antivaccinare și teorii ale conspirației despre tehnologia 5G, 90% au rămas online fără să fie marcate de vreun avertisment, arată studiul CCDH.

Facebook consideră eșantionul ca fiind nereprezentativ. „Luăm măsuri agresive pentru a elimina dezinformarea de pe platformele noastre și am eliminat sute de mii de postări, inclusive acelea care promovează false tratamente pentru Covid-19. În martie și aprilie am plasat avertizări la aproximativ 90 de milioane de articole legate de pandemie și vom trimite notificări către toți utilizatorii care au dat like, au comentat sau au distribuit aceste articole”, a precizat un purtător de cuvânt al Fecebook, citat de BBC.

Twitter spune că a a dat prioritate acelor postări care conțineau îndemnuri la acțiuni cu potențial dăunător: „Nu vom lua măsuri restrictive împotriva oricărui mesaj care conține informații incomplete sau controversate despre Covid-19. De la introducerea, în 18 martie, a noii politici de conținut, sistemele noastre automatizate au identificat peste 4,3 milioane de conturi care infestau discuțiile despre pandemie cu informații eronate ori aveau un compotament manipulativ.”

Imran Ahmed, directorul executiv al Center for Countering Digital Hate, consideră că firmele se eschivează de la responsabilități. „Sistemele lor de raportare a dezinformării, și ceea ce fac după, pur și simplu nu servesc scopului pe care și l-au propus. Giganții social media au declarat în repetate rânduri că iau în serios dezinformarea vizavi de Covid-19, dar cele mai recente cercetări arată că fac prea puțin, inclusiv în situația în care sunt sesizați despre postări înșelătoare.

În Marea Britanie, și Twitter și Facebook sunt investigate de Comitetul pentru Cultură Digitală și Sport al Parlamentului, pentru modul în care au gestionat dezinformarea legată de Covid-19. Membrii comitetului nu au fost mulțumiți de răspunsurile primite în urma unei prime runde de discuții și au cerut ca acestea să fie elaborate și ca, la viitoarele ședințe, să participe persoane cu funcții mai mari din conducerea rețelelor social media.

Pentru realizarea studiului CCDH, 10 tineri voluntari din Anglia, Irlanda și România au căutat în social media informații eronate despre Covid-19 pe parcursul lunii mai. Ei au găsit postări care sugerează că te poți vindeca de coronavirus dacă bei aspirină dizolvată în apă caldă sau dacă iei suplimente de vitamina C și D.

Twitter a fost cel mai puțin dornic să cenzureze aceste mesaje, acționând doar în cazul a 3% din cele 179 de sesizări primite. Facebook a eliminat 10% din cele 334 de postări raportate și a marcat alte 2% ca fiind false. Instagram, deținut de Facebook, a acționat în cazul a 10% din cele 135 de sesizări.
Ambele rețele sociale insistă că fac eforturi pentru a ține sub control știrile false despre coronavirus. Twitter a început să pună avetismente pe mesajele care dezinformează despre Covid-19, în timp ce Facebook a eliminat o parte din conținutul fals, inclusiv cel provenind de la grupuri care susțineau că extinderea tehnologiei 5G ar fi una dintre cauzele răspândirii coronavirusului.

Marianna Spring, specialist în dezinformare, declară pentru BBC că schimbările referitoare la dezinformare introduse în politica de conținut a giganților social media nu sunt ușor de pus în practică. „În fapt, postările false sunt rareori raportate și, dacă sunt raportate, nu înseamnă că sunt obligatoriu eliminate. Problema pare să fie nivelul de amenințare pe care îl reprezintă o anumită postare. Mesajele care transmit o amenințare explicită sunt eliminate mai repede. Însă postările care dezinformează, deși nu reprezintă o amenințare imediată, pot avea consecințe la fel de grave”, spune d-na Spring.

În perioada pandemiei, modul în care rețelele sociale au gestionat dezinformarea s-a aflat sub ochii opiniei publice. Au fost introduse restricții în privința conținutului pentru a îngrădi răpândirea informațiilor false – și Facebook, și Twitter se laudă că au demontat adevărate conspirații virtuale. Twitter a făcut chiar o mișcare la „nivel înalt” cenzurând un mesaj al președintelui Donald Trump – deși acesta făcea referire mai degrabă la votul prin corespondență decât la coronavirus.
Cum zilele acestea rețelele sociale sunt inundate de știri false despre protestele din America, se pare că pandemia a fost doar una din bătăliile de pe frontul dezinformării.