
Tiparele investițiilor în IT la nivel local au început să se schimbe. În prezent, companiile trec printr-un proces de tranziție și se îndreaptă spre consumul de soluții cloud care oferă o infrastructură IT sigură, mai eficientă și scalabilă, care poate fi adaptată cu fiecare schimbare la nivelul mediului de business.
Un studiu IDC indică faptul că bugetul alocat pentru achiziția de servicii cloud a crescut. Companiile se îndreaptă către o structură a cheltuielilor mai mică pentru hardware-ul, software-ul și serviciile IT tradiționale, situație care se va transforma într-o provocare pentru comercianții de profil, dar și pentru întregul ecosistem al acestora.
„România nu este foarte diferită față de alte țări, suntem în medie”, a opinat CEO-ul Oracle România, Sorin Mândruțescu. „În măsura în care companiile vor adopta cloud-ul, acesta va fi folosit în zone mai puțin critice pentru business-ul lor. Pe partea de SaaS (Software as a Service) și PaaS (Platform as a Service), Oracle a vândut mai mult decât orice alt competitor de pe piață. În primul semestru, veniturile au fost în valoare de 1 miliard de dolari, înregistrând o creștere de 82%. Targetul pentru anul în curs este de 2 miliarde de dolari. Pe partea de cercetare și dezvoltare, Oracle investește 5 miliarde de dolari anual, iar ca volum de tranzacții efectuate zilnic, numărul acestora se situează la 50 de miliarde. Avem 27 de milioane de utilizatori conectați la cele 21 de data centere din toată lumea. Forța de vânzare este orientată aproape exclusiv pe partea de cloud. Pe zona de SaaS și PaaS, Oracle a înregistrat creștere de 33% în 2015 și de 49% în 2016”, a adăugat Mândruțescu, care este de părere că nu se mută totul în cloud și că IT on premise va rămâne aici pentru mai mult timp.
„Cloud-ul este un nou model de a face business. (…) Modelul de business acum se modelează. Competiția nu mai este cea tradițională. Se schimbă regulile jocului. Push-urile cele mai mari se fac în zona de IaaS (Infrastructure as a Service). (…) Cloud-ul a devenit un standard, excepțiile sunt în on premise”, a mai spus CEO-ul Oracle România.
Potrivit studiului IDC, în 2015, cheltuielile cu managementul operațional al serviciilor cloud (sectorul public și privat) la nivelul țării se ridicau la 42,20 de milioane de dolari, o creștere cu 80,2% față de perioada similară anterioară. Tot în perioada menționată, cheltuielile cu serviciile cloud reprezentau 7,3% din totalul cheltuielilor IT. Totodată, pentru al cincilea an consecutiv, rata de adopție a serviciilor cloud s-a menținut la cote ridicate, în ciuda situației economice generale și a pieței IT. În 2016, valoarea totală a pieței asociată cu serviciile cloud (sectorul public și privat) va crește cu 28.5%. Serviciile cloud se vor aprecia la o rată anuală compusă de creștere (CAGR) de 25,5%, până la valoarea de 131,5 milioane de dolari în 2020.