FacebookTwitterLinkedIn

Denumit „Restoration – Art or Science?”, evenimentul a fost unul de tip hibrid, cu 50 de persoane în sală și câteva mii de participanți, din 13 țări, pe platforma Zoom și pe transmisiunile în direct de pe paginile de Facebook ale organizatorilor Retromobil și FIVA, dar și pe cele ale partenerilor BMW România și Motul România.

Simpozionul – moderat de Alex Șeremet, Communication Manager BMW România și prezentator de tradiție al Concursului de Eleganță Sinaia – a fost găzduit de Radisson Blu Hotel București și a avut parte de un suport tehnic impresionant, scena pe care au urcat invitații fiind amplasată în fața unui ecran uriaș, cu o lungime de 14 metri, pe care au fost afișate prezentările speakerilor, alături de interfața grafică a platformei Zoom.

Astfel, deși pandemia globală de COVID-19 a limitat prezența fizică din sală, tehnologia pusă la dispoziție de organizatori le-a permis participanților din întreaga lume să urmărească conferința ca și când ar fi fost prezenți în sală.

Cei opt speakeri au abordat subiecte care au variat de la tehnici folosite în restaurări, dificultăți întâmpinate în timpul acestor procese, programe de calificare în domeniul restaurărilor și până la perspectivele de viitor asupra mobilității.

Harald Leschke (Bulgaria) – fost designer Mercedes-Benz, devenit în 1986 asistentul principal al lui Bruno Sacco (designerul italian care a influențat aspectul modelelor Mercedes între 1975 și 1999). A fondat Studioul de Design Avansat de la Mercedes în 1987, fiind implicat în multe proiecte Advanced Design realizate de Mercedes în Germania, dar și SUA, Japonia, Italia. Designerul german a deschis seria de prezentări în cadrul simpozionului cu o perspectivă „din interior” asupra designului Mercedes-Benz din perioada 1970 – 1990. Harald Leschke a vorbit despre cele mai importante proiecte în care a fost implicat, dar și despre filosofia din spatele designului, despre identitatea de marcă și ce înseamnă „Good design”.

Stéphane Guarato și Arthur Morault (Franța) – specialiști din partea CNVA (Conservatorul Național de Vehicule Istorice), instituție din Franța care oferă cursuri de calificare pentru cei interesați de restaurarea vehiculelor istorice. Cei doi invitați au prezentat istoricul și structura CNVA, punctând cele mai mari provocări pe care le-au întâmpinat în primii ani de activitate.

Cătălin-Cedric Ghigea (România) – unul dintre proprietarii atelierului de restaurări Oldtimer Studio, implicat în industria restaurărilor de peste 10 ani, pilot de raliuri la volanul unor automobile istorice de competiție, inițiatorul unui campionat de viteză pe circuit pentru vehicule istorice. El a vorbit despre oportunitățile și provocările pe care le-a întâlnit în ultimii 10 ani de restaurări auto în România, dar și despre aspectele care definesc o restaurare de calitate, despre profesionismul care câștigă încrederea clienților și despre evoluția parcului de vehicule istorice din țara noastră.

Corrado Lopresto (Italia) – unul dintre cei mai apreciați colecționari italieni din lume, a început să colecționeze mașini italiene din 1979. Automobilele pe care le colecționează au obținut peste 250 de premii la nivel mondial, inclusiv numeroase trofee „Best of Show” la cele mai prestigioase concursuri de eleganță din lume.  Corrado Lopresto a prezentat poveștile celor mai prestigioase piese din colecția sa, a vorbit despre dificultățile întâmpinate în timpul restaurării acestor automobile unicat și despre implicarea sa culturală în păstrarea unei prețioase părți de istorie care contribuie la valoarea patrimoniului automobilistic mondial.

Michel Lamoureux (Canada) – colecționar, redactor, membru în juriu la concursuri de eleganță și organizator de evenimente dedicate vehiculelor istorice, și-a dedicat ultimii 15 ani salvării, conservării și promovării mașinilor clasice. Este inițiatorul primului program de studii universitare din Canada dedicat restaurării vehiculelor istorice, dar și al unui program public din Quebec prin care este recunoscută munca restauratorilor cu realizări extraordinare.

Andrei Dumitrescu (România) a prezentat în cadrul simpozionului povestea restaurării unui Auburn 8-115 „Boattail” Speedster din 1928, un proiect care s-a întins pe o perioadă mai mare de un an și a necesitat reconstrucția integrală a șasiului din lemn, dar și fabricarea locală a numeroase repere. Andrei Dumitrescu este nepotul lui Marin Dumitrescu, unul dintre cei mai mari piloți români din perioada 1940-1970, și face parte dintr-o familie ajunsă la a treia generație de piloți de curse. Din 2012 este consultant tehnic al galeriei Țiriac Collection, unde se ocupă de restaurarea și întreținerea vehiculelor din colecție.

Asociația Retromobil Club România (R.C.R.) este o organizație non profit, fondată în anul 1998 de un grup de 21 de pasionați de vehicule istorice. În prezent, asociația are peste 2000 de membri care participă la evenimentele și paradele organizate de RCR în întreaga țară. Asociația este din anul 2004 Autoritate Națională F.I.V.A. – (Federația Internațională a Vehiculelor Istorice – instituție parteneră UNESCO), fiind organismul care eliberează conform legislației în vigoare Atestatul de Vehicul Istoric. Anual asociația organizează în medie 70 de evenimente, multe dintre acestea având caracter internațional, evenimentul central fiind Concursul de Eleganță Sinaia organizat la Castelul Peleș.

Alex Șeremet