FacebookTwitterLinkedIn

Așa cum nu te-ai duce la Praga ca să stai într-un zgârie nori cu vedere către bisericile și palatele din secolul XIV sau în Los Angeles pentru a sta într-o cabană pe vârf de deal, nu se justifică nici să mergi în Singapore pentru a-ți petrece nopțile într-un hotel-boutique așezat departe de tumultul orașului. Locul în care stai ar trebui, în mod ideal, să reflecte spiritul și identitatea țării în care te afli, astfel încât fiecare secundă petrecută într-un loc străin să nu fie decât prelungirea unei experiențe complet multiculturale.

Și, chiar dacă teoretic face parte dintr-o rețea hotelieră elvețiană, Swissôtel The Stamford nu este decât un vas care se deplasează sub pavilion elvețian într-un ocean cât se poate de asiatic și, mai ales, high-tech.

Chiar și fără să fi văzut prea mult din Singapore, o după-amiază petrecută în încăperile hotelului te lămurește rapid în privința stilului de viață singaporez și mai ales a ritmului alert în care se desfășoară existențele localnicilor.

Deloc întâmplător astfel, dacă m-aș afla în postura de a alege un singur hotel dintre toate cele în care am stat sau pe care le-am evaluat pentru revistă de-a lungul vremii, primul aliniat la start rămâne Swissôtel The Stamford, în fața oricărui boutique-hotel din Londra, al castelelor din Bordeaux și chiar al celebrului „Le Meurice“ din Paris! Motivul: este unul dintre puține locuri din lume în care, odată pătruns, te simți cu adevărat personajul principal al unei broșuri turistice de cinci stele.

Deși sintagmele „experiență unică“, „momente de neuitat“ și „colț de paradis“ au devenit deja termeni generici pentru descrierea tuturor promisiunilor turistice (inclusiv a celor deșarte), la Swissôtel The Stamford – „cel mai luxos hotel din Asia“ și „cea mai ospitalieră destinație de business din Asia“ în 2012 conform World Travel Awards, echivalentul turistic al Oscarurilor – cuvintele se sprijină pe experiențe, nu viceversa. Deschis în 1986, hotelul poartă semnătura celebrului arhitect new-yorkez de origine chineză I.M.Pei, care a realizat în 1988 și celebra piramidă de sticlă din fața Muzeului Luvru.

Deși se află în inima orașului, la doi pași de districtul de business, la 20 de minute de aeroport – și, pentru amatorii de Formula 1, în dreptul virajului cu numărul nouă din Singapore Grand Prix – fiecare dintre cele 1.261 de camere dispuse pe 73 de etaje (226 de metri în total) te face să te simți cu adevărat într-o oază. Un alt cuvânt obosit de atâta vehiculare, dar care aici devine perfect valabil și ia o formă cât se poate de concretă.

Clic aici pentru o galerie foto completă cu faimosul Swissôtel The Stamford.

Pe lângă etajele Business Executive și lounge-ul de rigoare, Swissôtel The Stamford mai adăpostește unsprezece restaurante total diferite (de la felurile de mâncare tipic singaporeze de la „Kopi Tiam“ și bucătăria elvețiană de la „Cafe Swiss“ până la clătitele unice în lume de la „Out of the Pan“, la multi-premiatul restaurant artizanal-francez „Equinox“ și la bucătăria fusion de la „Jaan“), două piscine în aer liber, un club de fitness cu toate serviciile – de la yoga la Pilates – și nu mai puțin de șase terenuri de tenis. La toate acestea se adaugă Willow Stream Spa, unul dintre cele mai mari spa-uri din Asia, plus cinci baruri printre care City Space, de la etajul 72 al hotelului, cu vedere – în zilele senine – către zgârie-norii din Singapore, Malaezia și Indonezia.

Pentru priveliștea spectaculoasă nu ai nevoie, însă, de o masă la geam la City Space. Deși pare incredibil, balcoanele hotelului sunt complet deschise, iar balustradele de siguranță sunt realizate din sticlă transparentă. Puține lucruri pe lume se compară cu senzația pe care o ai făcând primii pași pe o terasă din sticlă de la etajul 70 al „Swissôtel The Stamford“, în mijlocul unei jungle de zgârie-nori luminați de sus până jos mai ceva ca în trailerul unui film de science-fiction cu acțiunea plasată în anul 2050.

Faptul că totul este impecabil se înțelege din start într-un hotel de cinci stele premiat ani de-a rândul pentru calitatea serviciilor, dar în cazul de față perfecțiunea tipic elvețiană face un melanj inedit cu minuțiosul spirit asiatic și cu rigoarea tipic singaporeză. Totul este atât de bine pus la punct în Singapore încât chiar și unele dintre cele mai firești gesturi devin delicte în toată regula dacă se consideră că ar putea atenta în vreun fel la curățenia desăvârșită a metropolei. Cea mai grăitoare dovadă: până și banala gumă de mestecat este interzisă prin lege din 1992, orice abatere fiind sancționată fără excepție printr-o amendă în valoare de 1.000 de dolari singaporezi.

Clic aici pentru o galerie foto cu faimosul Swissôtel The Stamford.