FacebookTwitterLinkedIn

Rentabilitatea capitalului uman în România (HC ROI) este în ușoară creștere faţă de anul precedent şi mai mare decât media europeană, potrivit ediţiei 2014 a studiului PwC Saratoga.

Rentabilitatea angajaţilor din România (exprimată prin numărul de unităţi monetare generate de fiecare angajat pentru fiecare unitate monetară investită în remunerația sa) este de 1.30, potrivit studiului PwC Saratoga 2014. Astfel acesta este cu 4% mai mare faţă de anul 2013 şi cu 16% mai mare decât media europeană. În context european, rentabilitatea capitalului uman din România este mai mare decât  media europeană (1.12) şi decât media ţărilor din Europa Centrala si de Est (1.28).

„Creşterea uşoară faţă de anul precedent a fost dată de eficientizarea costurilor indirecte ale companiilor, deși s-au remarcat şi o serie de investiții de anvergura în sisteme informatice moderne de tip ERP, CRM etc. care au dus la o îmbunătăţire a productivităţii”, susţine Horaţiu Cocheci, Senior Manager, Liderul echipei de servicii de consultanţă în resurse umane, PwC România.  Veniturile companiilor din România nu au crescut semnificativ anul trecut, iar costurile salariale au rămas relativ constante.

Sectorul serviciilor financiare prezintă o evoluţie pozitivă a rentabilității capitalului uman (de la 0.92 la 1.97), în timp ce în  sectoarele  farmaceutic, bunuri de larg consum şi produse industriale ea a scăzut. Rentabilitatea angajaţilor s-a menţinut la acelaşi nivel in sectorul de retail.

Numărul de ore de training oferite de companii per angajat a crescut de la 15 ore în anul precedent la 18 ore. Pe de altă parte, costul asociat acestui tip de activitate a scăzut (105 EUR per angajat vs. 135 EUR per angajat în anul precedent). O explicaţie a acestui fapt ar fi că sunt preferate soluţii precum platformele de e-learning sau cursurile la distanţă, sugerează Nicoleta Dumitru, Manager, Consultanţă în Resurse Umane, PwC România. În Europa costurile per angajat sunt de 210 euro, respectiv 170 euro în CEE. Numărul de ore de training oferit de organizațiile din România este însă similar cu mediile europene (18 ore per angajat la nivel european şi 19 ore în cazul ţărilor din Europa Centrala şi de Est).

Studiul PwC Saratoga România 2014prezintă date exhaustive referitoare la indicatori de eficienţă ai capitalului uman pe baza datelor colectate de la 80 de companii participante din cinci ramuri economice (industria farmaceutică, industria bunurilor de larg consum, produse industriale, retail şi servicii financiare).