
În cadrul evenimentului marca Forbes România, organizat la Iași – Forbes Best Cities For Business – președintele Directoratului SC Cotnari SA, Remus Deleanu, a explicat cum din cauza lipsei forței de muncă, compania s-a văzut nevoită să achiziționeze utilaje destinate recoltării mecanizare.
„Cea mai mare provocare cu care noi ne confruntăm în ultimii ani este cea a lipsei forței de muncă. Și, o spunem noi, care ne considerăm norocoși, că în acest an am recoltat manual cu un număr de 950 de zilieri. Însă, anul trecut, am fost nevoiți să achiziționăm 4 utilaje pe care le-am utilizat în procesul de recoltare mecanizată”.
Mai mult chiar, această situație (n.r. – lipsa forței de muncă) cu care se confruntă mulți dintre antreprenorii români a devenit atât de apăsătoare, încât mulți dintre ei au început să privească cheia rezolvării ca pe un deziderat greu de realizat.
„Dacă aș avea o baghetă magică aș încerca să păstrez forța de muncă în țară”, a răspuns Remus Deleanu la întrebarea jurnaliștilor Forbes România cu privire la soluțiile care pot contribui la o evoluție pozitivă constantă a business-ului.
Conform ultimului studiu realizat de către KeysFin, numărul mediu de salariați din industria vinului a scăzut cu aproape 6% în 2019, cu 3% în ultimii 5 ani și cu aproape o cincime în ultimii 10 ani, atingând cifra de 5,7 mii de angajați în 2019.
Totodată, datele KeysFin arată că producătorul de vin din zona Moldovei, Cotnari SA, ocupă locul al doilea într-un top al celor mai mari angajatori din această industrie. Compania deține 6,4% din forța de muncă a sectorului, după Vincon Vrancea, care este declarat ca fiind cel mai mare angajator cu 7,6% din forța de muncă deținută în acest segment economic.
Anul trecut, compania Cotnari SA a raportat o cifră de afaceri de aproape 143 milioane de lei și un profit de peste 3,5 milioane de lei. La 28 de ani de activitate pe piața locală, compania are o echipă formată din 287 de angajați.