Cautare
, Contributor

Antreprenori |
|

Remus Borza, despre ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă: „Cenuşăreasa sistemului energetic s-a transformat în regina balului”

După patru ani de la intrarea în insolvenţă, Hidroelectrica a reuşit să îşi plătească toate datoriile, în valoare de aproape un milion de euro, şi să scape de contractele parazitare cu „băieţii deştepţi", devenind astfel cea mai profitabilă companie din România.
REMUS_BORZA

“În 2012 am preluat cea mai datornică companie din România, cu o datorie de un miliard de euro, o pierdere de 170 milioane de euro, o trezorerie negativă şi cu peste 500 de contracte împovărătoare, pentru că la Hidroelectrica nu au fost zece “băieţi deştepţi”, ci 500. În primele luni am identificat 497 de contracte de prestaţii fictive şi achiziţii de produse de proastă calitate. Astăzi, după patru ani de transformare profundă, de optimizare a costurilor, de tăiat în carne vie, vorbim despre cea mai profitabilă companie din România”, a declarat Remus Borza în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul societăţii.

Cum a ajuns Hidroelectrica în insolvenţă

Hidroelectrica se afla în insolvenţă din iunie 2012, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 – februarie 2014 a ieşit din procedura judiciară. Societatea a intrat pentru prima dată în insolvență din cauza pierderilor cauzate de contractele cu traderii de energie, așa-zișii “băieţi deştepţi”. În cadrul acesteia, contractele au fost anulate, compania ieşind din insolvenţă în 2013.

În 2014 însă, Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă din cauza faptului că respectivele anulări de contracte au fost contestate în instanţă de traderii de energie.După rezilierea contractelor cu ”băieții deștepți”, Hidroelectrica a avut 75 de procese intentate de traderii de energie, care au solicitat daune totale de 600 milioane de euro.

CITEŞTE ŞI Hidroelectrica iese din insolvenţă

Însă compania de stat, aflată în insolvenţă, a câştigat toate procesele cu traderii, ultimele fiind cele cu Energy Holding şi EFT. Compania mai avea însă în martie câteva litigii cu “băieţii deştepţi”.

Alte cauze care au condus compania la insolvenţă au fost contractele de vânzare a energiei sub preţul de producţie, contractele de mentenanţă externalizate, fondurile de salarii nejustificat de mari, din care aproximativ 60% reprezentau doar primele, dar şi altele.

„Cenuşăreasa” Hidroelectrica s-a transformat în „regina balului”

Hidroelectrica a reuşit să îşi plătească toate datoriile, după ce, în perioada insolvenţei, au fost tăiate costuri pe toate palierele.

În ceea ce privește profitul companiei, de la pierderi de 700 de milioane de lei, în 2011 — 2012, compania a ajuns la un profit de 1,110 miliarde de lei în 2015.

“Insolvența Hidroelectrica a arătat că și companiile statului pot genera încredere și profit, dacă sunt administrate corect. Această transformare din ‘Cenușăreasa sistemului energetic românesc’ în ‘perla coroanei’ sau ‘regina balului’ a însemnat multă muncă și asumare din partea echipei manageriale”, a adăugat Borza.

2016, cel mai bun an

“E o performanţă să plăteşti aproape un miliard de euro din forţe proprii. Asta face diferenţa dintre un management proactiv şi unul de cumetrie”, spune administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Pentru acest an, Borza preconizează că societatea va raporta un profit record de peste 1,3 miliarde de lei, la o cifră de afaceri de 2,5 miliarde de lei. Hidroelectrica a realizat o cifră de afaceri de 2,4 miliarde de lei în 2012, de trei miliarde de lei în 2013, de 3.157 miliarde de lei în 2014 și de 3,110 miliarde de lei în 2015.

Planuri de viitor pentru Hidroelectrica

„În 2016, predăm celor doi acţionari, Ministerul Energiei şi Fondul proprietatea, această societate cu indicatori care ar face invidioasă orice companie din România”, conchide administratorul judiciar al companiei.

Mai departe, Ministerul Energiei, acționarul majoritar al Hidroelectrica, are în vedere listarea la bursă a unui pachet de 15% din acțiunile companiei. Fondul Proprietatea, care este singurul acționar minoritar al Hidroelectrica, evaluează participația sa de 20% la 594 milioane de euro (676 milioane de dolari), ceea ce indică o valoare de 2,97 miliarde de euro pentru întreaga companie.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii