FacebookTwitterLinkedIn

„Aducem azi ce e mai bun din ieri“. Acesta este dezideratul declarat care tronează pe pagina de internet a brandului NN Natural Nutrition, și, dintre cele trei doamne care au pus bazele acestei povești, știu deja cine zâmbește cel mai larg la auzul acestor cuvinte. Cremele nutritive cu ulei de argan și acid hialuronic, cu ulei de rosa mosqueta și colagen, ulei de chimen negru, pepene kalahari sau extract de acmella din oferta brandului au ieșit cândva din ◊receptura“ Mariei Ardelean, o farmacistă în vârstă de 85 de ani care și-a petrecut toată viața preparând unguente, remedii și creme. De anul trecut, acele poțiuni cu care și-a întreținut frumusețea de-a lungul a opt decenii de viață sunt disponibile pe site-ul NN și în farmaciile Sensiblu din toată țara.

De curând, îmi povestește Suzana Vasilescu – cea care a demarat ideea inițială a brandului NN după ce a primit o mostră de cremă de la Cristina, fiica Mariei, pentru a-și rezolva niște probleme cu tenul – au intrat și în lanțul Catena, iar acum distribuie și în orașe mari din țară, precum Cluj, Timișoara, Craiova sau Constanța.

Nu e deloc surprinzător, având în vedere că orice doamnă care a mai prins perioada preparatelor de farmacie se gândește cu nostalgie la acele vremuri și la borcănelele miraculoase care ieșeau din mâinile farmacistelor, în timp ce fetele foarte tinere își doresc tot mai mult variante light și personalizate pentru nevoile pielii lor. Pentru ambele categorii de cliente, rețetele Mariei Ardelean sunt purtătoarele unei aure de mister din alte timpuri. Plăcerea ei de a lucra în halat alb, printre mensuri din porțelan și mojare, nu s-a pierdut nici acum, și își amintește cu nostalgie în glas de anii în care făcea ceea ce se cheamă „elaborare“: neprimind medicamente și loțiuni, le prepara chiar ea în farmacie, de la Extraveral până la ape de păr, infuzii, loțiuni pentru transpirația picioarelor sau creme. 

Cele mai populare creme în anii ’70 erau crema de întreținere și „crema de albit“: încă nu apăruse moda bronzului, iar magia unui produs cosmetic consta în a face pielea cât mai albă și impecabilă. La vârsta de 55 de ani, a plecat în Germania, unde locuiește și acum, luând de la capăt viața și meseria, refăcându-și studiile și continuând să lucreze în locul ei preferat din lumea asta: farmacia. A luat cu ea și rețetele de creme care o însoțiseră o viață-ntreagă și, chiar și la 85 de ani, nu se dezice de cochetăria nativă: petrece zilnic cel puțin 45 de minute cu masajul facial, folosind exclusiv propriile preparate ca bază a ritualului de frumusețe.

Privind la ceea ce se întâmplă în ziua de azi, i se luminează fața când vorbește despre lumea extraordinară a celor care pe vremuri erau văzuți ca „poticari“, preparatori de remedii și loțiuni miraculoase pentru pacienți. „Farmaciștii din ziua de azi au niște condiții extraordinare“, crede ea. „Poți lucra atât de frumos, ai atâtea lucruri la dispoziție“. Din păcate, activitatea din ◊receptură“, cel mai drag loc al Mariei, aproape că s-a pierdut în zilele noastre, în lumea brandurilor mari și a laboratoarelor industriale. Poate așa e mersul timpurilor, dar Maria crede în continuare în puterea preparatelor făcute cu suflet, iar femeile care cumpără de doi ani încoace de la NN Natural Nutrition îi dovedesc că nu se înșală.

„Recunosc, mi-au plăcut mereu femeile aranjate“, zâmbește Maria. „Nu femeile frumoase, ci acelea care știau cum să-și facă charisma, dregându-și neajunsurile prin creme“. De la precedenta noastră întâlnire, brandul și-a mărit oferta cu încă două creme pentru ten sensibil și antiaging și a lansat o linie specială de produse de îngrijire pentru bărbați. De asemenea, după concept-store-ul Molecule-F din București, cremele românești se află acum și într-un concept store din Basel, o mare realizare având în vedere remarcabila rigoare elvețiană pentru tot ceea ce ține de îngrijirea tenului.