FacebookTwitterLinkedIn

După ce Boris Johnson și simpatizanții Brexitului au îngropat mitul atent cultivat al ireversibilității UE, eurofilii au susținut că Marea Britanie a fost un caz special, o națiune insulară care nu ar putea niciodată să-și ia un angajament deplin față de continent. Înse este diferit când Italia se întoarce împotriva ta.

Cea de-a treia economie a blocului a flirtat cu euroscepticismul înainte, când s-a raliat împotriva regulile bugetare sau când a încercat să facă față valurilor succesive de refugiați, care veneau din Nordul Africii. Dar atunci când Covid-19 a lovit Lombardia, italienii se așteptau ca Europa să le sară în ajutor fără alte întrebări.

În schimb, ceea ce cred că au obținut a fost un umăr rece. Germania și Franța și-au asigurat echipament de protecție pentru propriul sistem medical, iar Christine Lagarde s-a plâns de situația financiară proastă.

De atunci, li s-au promis bani și li s-au oferit scuze, dar acea ezitare inițială a creat o rană.

„Italia a fost îndrăgostită de proiectul european, dar acum a fost dezamagită”,  a spus Marc Lazar, profesor de istorie la Universitatea Sciences Po din Paris. „Nu știu dacă Europa va putea recâștiga această încredere.”

Figuri importante din guvern, de la banca centrală și chiar de la biroul premierului Giuseppe Conte vorbesc despre un val de furie fără precedent față de UE, care se naște într-o țară care este martoră la mii de decese în fiecare săptămână și la o economie care stă să facă implozie. Mai mulți oameni au mărturisit că împărtășesc acest sentiment.

Într-un sondaj din această lună, 59% dintre respondenți au declarat că acum UE nu mai are sens. Într-un altul, majoritatea italienilor au descris China drept un prieten și aproape jumătate au spus că Germania este un inamic.

Chiar și un pro-european ca Matteo Renzi este deziluzionat. Renzi a spus că problema în Italia este că atât dreapta, cât și o parte a coaliției de guvernământ „spun că totul este din vina Europei.”

Conte, care își propune să relaxeze restricțiile începând cu 4 mai, se va alătura, joi, colegilor săi, în cadrul unui alt summit video, și va repeta apelul său pentru emiterea de obligațiuni comune. Acest apel a devenit pentru italieni un simbol al solidarității pe care Europa de Nord nu l-a îngăduit.

Conte aproape sigur nu va obține ceea ce își dorește – costurile politice pentru Merkel și Mark Rutte din Olanda ar fi prea mari în acest moment – și asta lasă Italia să se îndrepte către o cale periculoasă. Președintele francez, Emmanuel Macron, spune că, drept urmare, UE ar putea să se prăbușească.

Ultima dată când UE a fost pe cale să se destrame, grecii, până la urmă, au capitulat. Și oficialii de la Roma vor recunoaște că pachetul oferit de germani și olandezi este unul bun din punct de vedere financiar. Dar lor nu le convine modul în care a fost făcut, scrie Bloomberg.

Germania și Franța au interzis exportul măștilor și al mănușilor. Alți parteneri au impus controale la frontieră. Lagarde a declanșat o scădere istorică a piețele italiene (și europene), iar ministrul olandez al Finanțelor, Wopke Hoekstra, a suținut, din nou, argumente în favoarea crizei datoriilor, sugerând că Italia este de vină pentru situația prin care trece.

Aceste politici au fost ajustate când a devenit evident că Italia este victima unei pandemii globale. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a oferit chiar și scuze pentru că „nu a fost acolo”. Dar răul fusese făcut.

Conte guvernează în fruntea unei coaliții instabile, conduse de „Five Star Movement” și de Partidul Democrat, care s-a reunit anul trecut doar pentru a-și ține la distanță dușmanul comun, Matteo Salvini, membru al Ligii Populiste de Dreapta.

Liga este cel mai popular partid din Italia, care îi conduce acum pe democrați cu aproximativ opt puncte procentuale, iar Salvini așteaptă o altă șansă de a acapara puterea. În trecut, s-a jucat cu ideea de a renunța la euro. Dar pentru că italienii nu au reacționat cum s-a așteptat, și-a retras propunerea.

„Aceasta nu este o <<uniune>>, a spus Salvini pe 27 martie. „Acesta este un cuib de șerpi și de șacali.”Apoi și-a îndreptat discursul către italieni. „Mai întâi învingem virusul, apoi ne gândim cum să ne poziționăm față de Europa”, a mai spus Salvini. „Dacă asta ne ajută, ne luăm la revedere. Fără mulțumiri.”