Cautare
, Editor Coordonator

The Power of One |
|

Reinhold Messner, triumful aparent și vremelnic al omului asupra naturii

Amplasat pe vârful Corones, la 2.275 de metri altitudine, în localitatea italiană Bolzano, Messner Mountain Museum spune povestea lui Reinhold Messner, primul alpinist care a cucerit toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din masivul Himalaya, și cel dintâi care a urcat pe Everest fără oxigen suplimentar.  
Oberhausen, Germany. 18th Sep, 2019. South Tyrolean mountaineer Reinhold Messner stands in front of an upside-down sculpture of the Matterhorn in the Gasometer. He is of the opinion that renunciation must become something positive again. Credit: Roland We

O pereche de plămâni ca ai lui Reinhold Messner ne-ar prinde bine tuturor în această perioadă. Născut în Italia, în 1944, într-o familie cu nouă copii dintr-un mic orășel situat în Tirolul de Sud, Reinhold Messner a cucerit primul pisc la vârsta de cinci ani, în compania tatălui său, învățător. De la 13 ani a explorat intens Dolomiții alături de fratele său cu doi ani mai tânăr, Gunther. Abia trecuți fiecare de 20 de ani, frații Messner erau deja considerați unii dintre cei mai redutabili alpiniști ai Europei.

Adept al stilului alpin – escaladă montană cu minim de echipament -, Messner și-a îndreptat atenția, la sfârșitul anilor 60, asupra lanțului Himalaya. Primul succes notabil, dar plătit scump, l-a înregistrat în 1970, când a cucerit, împreună cu fratele său, Gunther, vârful Nanga Parbat, de 8.125 metri. Cei doi participau la o expediție condusă de alpinistul Karl Herligkoffer, expediție care își propunea să escaladeze versantul sudic al masivului Nanga Parbat, cel mai înalt perete de rocă și gheață din lume. Cum vremea rea îi ținea în loc, Messner a plecat spre vârf de unul singur, fiind urmat, la scurt timp, de fratele său. Cei doi au atins piscul, dar au fost nevoiți să înnopteze acolo. La coborâre, muntele și-a luat tributul: Gunther a decedat, fiind surprins de o avalanșă, iar Reinhold și-a pierdut șapte degete de la picioare, care au trebuit să fie amputate după ce au degerat.

Reinhold a revenit pe Nanga Parbat în 1971 pentru a recupera trupul fratelui său, dar nu a reușit să-l găsească. În total, Messner a urcat de cinci ori pe Nanga Parbat, doar în 1970 și 1978 izbutind să ajungă până în vârf.

Expediția tragică din 1970 a avut drept consecință ani de procese între Messner și ceilalți membri ai expediției – ultima „replică” s-a înregistrat în 2001. În 2006, un neobișnuit val de căldură abătut asupra masivului Himalaya a scos la iveală trupul lui Gunther Messner, la 35 de ani după decesul acestuia.

În 1978, Reinhold Messner și Peter Habeler deveneau primii alpiniști din lume care reușeau să escaladeze Everestul fără supliment de oxigen. Doi ani mai târziu, Messner a urcat din nou pe acoperișul lumii, de data aceasta singur și tot fără oxigen.

Până în 1986, impetuosul și tenacele alpinist și-a trecut în palmares toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya, fiind cel dintâi care a reușit această performanță.

În paralel cu expediții care i-au purtat pașii pe munți de altitudini mai modeste, alpinistul și-a încercat șansa și ca globetrotter. Mereu dornic să-și testeze limitele, Messner a fost primul om care a traversat Antarctica pe schiuri în stilu-i caracteristic, cu minim de echipament. A repetat experiența în Groenlanda după care a traversat singur, pe jos, deșertul Gobi, într-o expediție de peste 2.000 km care a avut loc în 2004. Reinhold Messner avea atunci 60 de ani.

Astăzi are 75, a fost căsătorit de trei ori și are patru copii.

În Guinness Book of Records, Reinhold Messner deține nu mai puțin de nouă recorduri în premieră mondială, cunoscute și sub numele de „recorduri istorice”, care nu pot fi doborâte. După ce și-a spus povestea în peste 60 de cărți, celebrul alpinist a fondat, în 2003, Muzeul Montan Messner, ajuns între timp la o rețea de șase locații. Ultima, proiectată de Zaha Hadid, a fost inaugurată în 2015: este amplasată în vârful masivului Corones (Kronplatz) din Alpii Italieni, la 2.275 de metri altitudine, și este dedicată, cum altfel, alpinismului tradițional. Printre alte obiecte, vizitatorii pot admira aici o butelie de oxigen pe care scrie: „Nu a fost folosită de Reinhold Messner.”

 

Credit FOTO: Profimedia.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii