Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Regulile MiFID II sunt transpuse în România. Vor intra în vigoare din 6 iulie

Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare, respectiv MiFID II, a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 521 din 26 iunie 2018, a informat, săptămâna aceasta, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
 aboneaza-te
shutterstock_finantare-finantari-bani-money

Această lege asigură transpunerea prevederilor Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (MiFID II) .

Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare urmează să intre în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, respectiv începând cu 6 iulie.

Legea are ca obiective principale îmbunătățirea protecției investitorilor, sporirea transparenţei pieței prin extinderea cerințelor pre și post tranzacționare, promovarea competiției în tranzacționare și în compensare, mai susțin reprezentanții ASF.

Unul dintre obiectivele fundamentale ale ASF vizează protecția consumatorilor/investitorilor, iar noile prevederi legislative oferă o perspectivă nouă în acest sens, benefică celor care investesc pe piața de capital”, a declarat Leonardo Badea, președintele ASF.

Legea introduce elemente de noutate precum: o nouă structură de tranzacționare – OTF, noi concepte – tranzacţionare algoritmică, tranzacționare algoritmică de mare frecvență.

Lista de instrumente financiare se extinde cu o nouă categorie: certificatele de emisie de gaze cu efect de seră şi derivatele pe acestea.

Din punct de vedere al impactului noilor prevederi, acesta va fi unul semnificativ asupra pieței de capital, prin schimbarea arhitecturii pieței și a modului de desfășurare a tranzacțiilor. Actul normativ întregește cadrul legislativ, conturat în ultimii cinci ani, ce guvernează sectorul instrumentelor și investițiilor financiare”, a declarat Mircea Ursache, vicepreședintele ASF.

Totodată, vor fi instituite noi entități, ca urmare a extinderii obligaţiilor de raportare a tranzacţiilor: mecanismul de publicare aprobat (APA), furnizorul de sisteme centralizate de raportare (CTP) și mecanismul de raportare aprobat (ARM).

De asemenea, pentru piețele de instrumente financiare derivate pe mărfuri sunt introduse prevederi referitoare la raportarea poziţiilor, la reducerea riscului sistemic şi a activităţii speculative, prin limitarea cantitativă a poziţiilor deţinute.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii