FacebookTwitterLinkedIn

Înainte de toate, evitați cu orice preț să mâncați ceva greu înainte de a merge la spa. Ar fi indicat să nici nu consumați vreun aliment cu cel puțin o oră înaintea terapiei. Nu v-ați dori să intensificați circulația sanguină în regiunea stomacului. Beți apă, dar nu excesiv. Puteți lua o gumă de mestecat sau o bomboană cu mentă în schimb, pentru a vă asigura că respirația este permanent proaspătă.

Încercați întotdeauna să ajungeți cu 30 de minute înaintea tratamentului propriu-zis. În caz contrar, centrele wellness au dreptul să scurteze ședința de răsfăț în funcție de cât ați întârziat. De asemenea, spa-urile care se respectă vă vor cere să completați o fișă scurtă în cadrul căreia puteți semnala eventualele intoleranțe cu care vă confruntați ori alte cerințe speciale. Până la momentul începerii tratamentului, persoana care se va ocupa de dumneavoastră va fi trecut deja prin fișă și va putea adapta ritualul pregătit în funcție de nevoile pe care le aveți. Iar în situația în care suferiți de anumite afecțiuni, terapeutul va ține cont de acestea și va evita după caz anumite manevre, arome ori produse. Un alt argument pentru a ajunge din timp: veți primi ceai sau sucuri naturale și veți putea petrece timp în camera de relaxare. Foarte potrivit pentru a intra în atmosfera spa. Dușul dinaintea terapiei este crucial. Conform mărturisilor maseurilor, anumiți clienți preferă să sară peste această etapă din teama de a nu rata vreun moment de spa. Totuși, abordarea nu este corectă. O simplă plimbare de la intrare și până în camera de tratament poate favoriza mirosuri neplăcute, așa că dușul pe loc este ideal. De obicei, există o cabină dedicată clienților fie chiar în incinta încăperii unde va fi efectuat tratamentul spa, fie pe culoarul din imediata apropiere. Terapeuții ne sfătuiesc ca – în măsura în care este posibil – să apelăm și la saună (umedă sau uscată) pentru a pregăti pielea de sesiunea de relaxare. O altă regulă importantă: epilatul și bărbieritul nu sunt indicate în ziua tratamentelor spa, pentru că pot cauza iritații.

Odată intrați în camera de tratament, este bine să stabiliți de la început anumite condiții. Întreruperile ulterioare pot perturba armonia ritualului. Nu vă sfiiți să îi comunicați terapeutului dacă sunt în regulă aspecte precum temperatura, volumul muzicii sau lumina. În momentul în care vă așezați pe masa de tratament, încercați să închideți ochii. Dacă veți privi prea mult în sus, riscați să blocați mușchii din zona cefei. Urmează să participați foarte curând la un eveniment important? Nu ezitați să informați maseurul, astfel încât să nu aplice proceduri care ar putea lăsa urme (de exemplu, o exfoliere prea dură ar putea duce la iritații). Nici tratamentele cu ventuze nu sunt indicate în cazul în care nu vă doriți să pățiți ca Gwyneth Paltrow, care a încercat un ritual asiatic înaintea unei premiere de film (dacă veți căuta pe Google, vă veți da seama imediat la ce mă refer).

Dacă ați ales un ritual cu specific indian sau balinez, să nu vă surprindă baia picioarelor. Este o etapă firească și nu ar trebui să provoace rușine. Terapeutul va îngenunchea sau se va apleca în fața dumneavoastră și va masa tălpile, iar apoi vă va îndruma să le așezați într-o baie de petale de flori. În țările orientale, oamenii au parte zilnic de așa ceva.

În timpul terapiei, încercați să evitați discuțiile cu terapeutul – acestea nu numai că întrerup procesul de relaxare, dar cauzează și disconfort prin prisma mișcărilor mandibulei. Sunteți îndreptățit să spuneți răspicat că nu doriți să vorbiți deloc, însă în spa-urile bune nu ar trebui să fie cazul. De regulă, într-un centru wellness de calitate, liniștea vine din oficiu. În ceea ce privește recomandările de produse pentru acasă, acesta este un subiect de discuție care trebuie abordat exclusiv la finalul terapiei și doar în cazul în care clientul prezintă interes.

La sfârșitul sesiunii de răsfăț, revenirea la ritmul obișnuit ar trebui să aibă loc treptat. De regulă, un ceai savurat în camera de relaxare contribuie la o trecere pas cu pas spre activitățile cotidiene. În nici un caz nu sunt recomandate acțiunile bruște. Am văzut și doamne care ies panicate din camera de tratament și încep instant să dea telefoane, gest ce activează sistemul nervos simpatic și anulează astfel întreg efectul calmant al tratamentului. Încercați să vă acordați încă un sfert de oră de liniște după terapie și pătrundeți încet înapoi în ritmul obișnuit.

Deși există o tentație mare de-a posta pe rețelele de socializare o imagine cu camera de tratament (sau poate un selfie?), încercați să faceți acest lucru fie înainte, fie după proceduri. Terapia propriu-zisă ar trebui să rămână una intimă, o reîntâlnire delicată cu sinele, or acest lucru exclude agresiunea oricărui gadget. Nu uitați că spa-ul este deconectare egoistă, în cel mai bun sens cu putință!