FacebookTwitterLinkedIn

Weta Digital, compania pe care Peter Jackson a înființat-o în 1993 pentru a furniza efectele speciale necesare debutului regizoral al lui Kate Winslet, Heavenly Creatures, este astăzi unul dintre cei mai importanți provideri pentru industria americană a filmului și nu numai.

Weta este deținută în proporție de 60% de regizorul Peter Jackson și de soția sa, Fran Walsh. Aceștia au vândut, pentru 1,6 miliarde de dolari, un pachet de acțiuni către producătorul de software pentru jocuri Unity Software, demers care îl include oficial pe Peter Jackson în topul Forbes al miliardarilor.

Peter Jackson

 

Sursele Forbes SUA estimează că, înainte de această tranzacție, Peter Jackson ar fi fost plătit cu zece milioane de dolari pentru fiecare dintre cele trei filme ale seriei Lord of the Rings, la care se adaugă 10% din încasările din cinematografe. Trilogia, care i-a adus lui Jackson Oscarul pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor, a obținut un total de 17 premii ale Academiei Americane de Film și a produs vânzări de aproape trei miliarde de dolari la nivel mondial.

De asemenea, pentru fiecare episod al trilogiei Hobbitul, Jackson a primit 20 de milioane de dolari și 20% din încasări – care s-au ridicat tot la trei miliarde de dolari.

De efectele afacerii cu Unity beneficiază și Sean Parker, fondatorul Naspter și primul președinte al Facebook, care deține 25% din Weta, companie care, de-a lungul timpului, pe lângă filmele regizate de Peter Jackson, a livrat imagistică realizată pe computer pentru Contact, Wolverine, Lady and the Tramp, Game of Thrones, Avatar și, cel mai recent, The Suicide Squad.