FacebookTwitterLinkedIn

Lungmetrajul „6,9 pe scara Richter” este o comedie cu accente de musical în care cineastul Nae Caranfil semnează nu doar scenariul și regia, ci și muzica și versurile.

Filmul produs de Mobra Films îi are în rolurile principale pe Laurențiu Bănescu, Maria Obretin, Teodor Corban și Simona Arsu.

Personajul principal al filmului (interpretat de Laurențiu Bănescu) este un tânăr actor de teatru care navighează cu greu între un rol complicat într-un spectacol de musical, o nevastă geloasă până la depresie (Maria Obretin) și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de toți așa-zișii experți.

Însă, un adevărat cutremur pentru el se dovedește a fi reapariția intempestivă a propriului tată (Teodor Corban), după decenii de absență. Manipulator și amoral, tatăl se instalează în universul fiului, confiscându-l cu totul și bulversându-i existența.

Filmul „6,9 pe scara Richter” a fost difuzat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), stabilind un nou record la deschiderea evenimentului: peste 3.000 de spectatori în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

Avanpremiera bucureșteană a avut loc în cadrul Les Films de Cannes a Bucarest, proiecția fiind sold-out încă înainte de începerea festivalului.

Nae Caranfil a scris și regizat șase lungmetraje: „Closer to the Moon” (primul său film în limba engleză, cu Vera Farmiga și Mark Strong); „Restul e tăcere” (2007), în competiție la Festivalul de Film de la Locarno; „Filantropica” (2002), cu peste 100.000 de spectatori în România; „Asfalt Tango” (1996), cu Charlotte Rampling; „Dolce far niente” (1998) — în competiție la Festivalul de Film Karlovy Vary; „E pericoloso sporgersi”, care a avut premiera la Directors’ Fortnight la Cannes, 1993.