FacebookTwitterLinkedIn

 Este cel mai longeviv monarh în viață din lume, iar în istoria Marii Britanii are cea mai lungă domnie. Ce-am mai putea spune la adresa ei?! Probabil, că este una dintre cele mai remarcabile personalități de pe pământ, dacă nu chiar cea mai remarcabilă. Iată doar 10 motive care susțin această afirmație, potrivit Telegraph.co.uk.

Longevitate unică

Regina Elisabeta a II-a a depăşit recordul de longevitate la tronul Marii Britanii. În altă ordine de idei, ea practică ”aceeași meserie” de aproape 70 de ani. Admirăm, pe bună dreptate, oameni precum Sir Alex Ferguson și Arsène Wenger pentru că au reușit mai mult de două decenii să administreze un club de fotbal de top sau pe Angela Merkel – pentru conducerea unui Guvern de “mare coaliţie” timp de 15 ani. Însă 70 de ani… Nu există nimeni altcineva care să fi făcut asta.

Competență de durată

Regina a fost acolo încă de pe vremea lui Churchill și, în timp ce politicienii vin și pleacă, poziția ei a fost mereu validată la urnele de vot în proporție de peste 60 % și, mai ales, în anii ’80 – ’90, datorită felului în care și-a îndeplinit misiunea.

Faimă la nivel universal

Chipul reginei este, probabil, cea mai reprodusă imagine din lume (300 de miliarde de timbre, plus sute de milioane de monede și bancnote în întreaga comunitate Commonwealth.) Ea este cunoscută în nivel universal și aproape universal admirată. E suficient să spui „Regina” într-o conversație din orice colț al lumii și se va ști că este vorba despre ea – Monarhul tuturor Monarhilor. Moartea ei, când va fi să fie, va fi unul dintre momentele definitorii ale vremurilor noastre, la nivel global.

Modestie

Regina și-a folosit cu măsură atât faima, cât și autoritătea pe care o deține datorită poziției constituționale. După cum spunea unul dintre consilierii ei, „Regina știe că nu a făcut nimic pentru a merita această poziție privilegiată. Ea a urcat pe tron pur și simplu, un fel de ”accident” datorat nașterii sale”. Iar ea nici o clipă nu a uitat de acest lucru.

Adaptabilitate

Suverana Angliei a prins mai multe perioade de criză și a demonstrat că poate gestiona, schimba și chiar adapta. De exemplu, după moartea prințesei Diana ea a făcut una din rarele sale transmisiuni către națiune care nu sunt dedicate Crăciunului, arătând că își păstrează capul pe umeri atunci când alții au tendința să și-l piardă.

Majoritatea celor de la Palat, inclusiv ea, au fost reticenți cu privire la coborârea drapelul de la Palatul Buckingham, la întoarcerea din Balmoral, la discursul reginei pentru popor. Dar când ea și prințul Filip au hotărât că toate acestea trebuie făcute, lucrurile au fost bine implementate, iar ieșirea ei în afara Palatului a schimbat radical și instantaneu starea de spirit publică. „Regina va deveni un studiu de caz la scoala de business, în tehnica de gestionare a situațiilor de criză și repornirii afacerilor ”, spune istoricul Tristram Hunt.

Reziliență

Au fost perioade în care mișcarea republicană a simțit multă nesiguranță, punându-se în discuție posibilitatea prăbușirii întregului edificiu regal. Regina, însă, le-a făcut față. Anul 1992 a fost pentru ea ”Annus horribilis”, începând cu telenovela neplăcută care se crease în jurul familiei sale până la incediul de la Castelul Windsor. Atunci au apărut lacrimi pe chipul ei, iar curtenii – pentru prima dată – s-au îngrijorat că-și va pierde capacitatea de a suporta greutățile vieții. Totuși,toate provocările acestea au făcut-o mai puternică.

Omenie

Sunt oameni din staff-ul de la Palatul Buckingham care o respectă mai mult decât o plac. Dragostea ei față de animale, care a inspirat faimoasa scenă cu cerbul din filmul “The Queen”, este profundă și autentică. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii iubește atât de mult caii pentru că atunci când călărește ”se simte un om obișnuit, nu șef de stat”.

Umor

Cu ocazia Jubileului de Aur, Tony Blair a găzduit o cină pentru regină și prim-miniștrii de la Downing Street – Blair, John Major, Margaret Thatcher și Jim Callaghan – dar și descendenții prim-miniștrilor care au murit. În timp ce toți s-au strâns oarecum emoționați, ea a spus: „Nu este pur și simplu nemaipomenit când nu e nevoie să fii prezentat nimănui?”

Mister

Chiar și cei care o văd în mod regulat, precum cei paisprezece prim-miniștri cu care se întâlnește săptămânal în audiențe, nu știu exact ce părere are despre majoritatea subiectelor majore pe care le discută. Ea niciodată nu greșește pe frontul politic și, deși se scrie foarte mult despre ea, nu știm cu adevărat ce se ascunde dincolo de ceea ce vedem.

Simțul datoriei

Asta o definește cu adevărat. Nu ar fi fost umană, dacă nu s-ar fi gândit ocazional, „ah nu, nu o altă petrecere/ paradă Trooping Color/ vizită regională/ excursie în Commonwealth/ banchet de stat…”. Dar despre orice ar fi vorba, ea își îndeplinește rolul, din nou, din nou și din nou. Pentru că este datoria ei. FOTO: Profimedia