FacebookTwitterLinkedIn

Numit Stan – după Stan Sacrison, paleontologul amator care l-a descoperit în 1987, în Dakota de Sud, SUA -, dinozaurul a trăit pe Pământ acum aproximativ 67 de milioane de ani. Animalul avea o înălțime de patru metri și o lungime de peste 12 metri, scheletul său fiind alcătuit din nu mai puțin de 188 de oase – ceea ce înseamnă că Stan este cel mai complet schelet de Tyrannosaurus Rex din lume – King of the Dynosaurus, cum l-au supranumit cei de la casa de licitații Christie’s.
Inițial, însă, paleontologii au crezut că au de-a face cu un Triceratops. Cum dezgroparea fosilei a presupus un efort extrem de laborios, totalizând peste 30.000 de ore de săpături manuale, aveau să treacă cinci ani de la descoperirea scheletului până la obținerea dovezilor incontestabile că este vorba despre un Tyrannosaurus Rex.
Atât de bine a fost conservată fosila, încât cercetătorii au stabilit că, la un moment dat, Stan și-a fracturat gâtul, dar rana s-a vindecat după ce două dintre vertebre s-au unit – și, astfel, ferocele animal și-a putut continua viața. De asemenea, craniul prezintă o serie de traumatisme, semn că Stan s-a confruntat cu alți prădători de dimensiuni comparabile. Cel mai lung dintre colții săi are 28 de centimetri, iar greutatea totală a dinozaurului a fost estimată de paleontologi la 7-8 tone.
Înainte de a fi scos la licitație, scheletul a fost supus unor cercetări intense în ultimii 20 de ani, mare parte dintre ele fiind coordonate de oamenii de știință de la Institutul Black Hills din Dakota de Sud.
Este evident că apariția unui „dinozaur” la licitație este un eveniment rar. Din 1902 încoace au fost dezgropate peste 50 de schelete de Tyrannousaurus Rex, unele aflându-se acum în cele mai importante muzee de istorie naturală din lume. Precedenta vânzare de acest gen a avut loc în 1997, când un alt schelet de Tyrannosaurus Rex, botezat Sue, a fost adjudecat pentru suma de 8,36 milioane de dolari. La momentul respectiv, compania McDonald’s s-a asociat cu una dintre subsidiarele grupului Walt Disney pentru a cumpăra scheletul și a-l dona Muzeului de Istorie Naturală din Chicago.

Foto Christie’s