Cautare
, Contributor

Lideri |
|

Reconversia profesională și rolul leadership-ului în tehnologie

Atunci când un role model din copilărie îți insuflă pasiunea pentru cariera pe care o are, este imposibil să nu îți dorești să guști această senzație pe cont propriu. Însă, nu de multe ori se întâmplă să realizezi că după ce ți-ai îndeplinit visul, împlinirea personală și profesională nu se măsoară cu același entuziasm al copilului de altădată.
Gabriela Stănică_Carrefour_Romania[2]

Iar schimbarea nu este întotdeauna ușoară, nici în cazul  Gabrielei Stănică, care a pornit în rolul de profesor de matematică, iar astăzi, este un lider incontestabil în lumea tech, ocupând rolul de Chief Information Officer în Carrefour România.

Gabriela Stănică a preluat anul trecut, în octombrie, poziția de Chief Information Officer în cadrul Departamentului IT & Digital al Carrefour. Este lider în domeniul IT, deși inițial a urmat cariera tatălui ei, aceea de profesor de matematică. „Îmi îndeplinisem visul din copilărie și, chiar dacă o viață întreagă mă pregătisem pentru această carieră și ajunsesem într-un rol de profesor de matematică la 21 de ani, în București, după câteva luni de catedră am realizat că este timpul pentru o schimbare. A fost o decizie grea, însă a fost primul meu moment din viața de adult în care mi-am dat seama că adaptabilitatea contează“, a argumentat ea.

Pandemia joacă un rol important în transformarea mindset-ului profesional  din ziua de astăzi: apar noi nevoi, suntem mai aproape de informație, suntem nevoiți să ne adaptăm sau să ne schimbăm modul și stilul de viață, aspirațiile, așteptările și obiectivele. Însă, schimbarea de carieră este un pas important în viața liderilor de excepție, nu doar din lumea tech, ci la nivel global în cadrul multor industrii. Gabriela a găsit o oportunitate de a merge mai departe și de a găsi contextul potrivit pentru dezvoltare personală și profesională. Iar reconversia vine la pachet cu adaptabilitatea, în special dacă ne confruntăm cu stereotipuri ca de exemplu, atunci când vorbim despre femei care activează în domenii predominate de bărbați.

Gabriela Stănică, CIO Carrefour România: „La începutul carierei îmi spuneam că trebuie să dovedesc mai mult, trebuie să fac mai mult ca să fiu egală cu colegii mei bărbați. Însă în momentul în care am înțeles că nu contează decât să fii bun, am avut o carieră frumoasă. Sincer, acum sunt ca acasă.“

În ciuda stereotipurilor și a stigmelor pe care chiar ea le-a preluat în mod indirect, obiectivul ei a fost și rămâne unul simplu: formarea unui alter-ego de lider puternic, cu fundamente orientate către echipă, către contribuția prin valoare calitativă în business.

„Experiențele din ultimii 20 de ani în tehnologie m-au ajutat să mă dezvolt și, dincolo de a mă eticheta ca fiind o femeie între bărbați, consider că sunt un lider și un profesionist. La începutul carierei mă gândeam că trebuie să dovedesc mai mult, să fiu egală cu colegii mei, bărbați. Însă în momentul în care am înțeles că nu contează decât să fii bun, am avut o carieră frumoasă. Rolul meu este să lucrez cu oameni, să aleg echipa potrivită și ei să fie cei care livrează. Motivația mea, ca lider, este să creez lideri mai buni ca mine“, a concluzionat ea.

Tehnologia este parte din noi, din core-ul fiecărui business, iar integrarea tehnologiei a fost puternic accelerată de contextul pandemic. Un domeniu care încă de la începuturi, nu a ținut cont de identitatea de gen, ci de capacitatea de a crea, dat fiind că primul programator a fost o femeie. ,,Există teorii conform cărora am accelerat digitalizarea într-un an, cât în cinci.” spune Gabriela, un scenariu în care la nivel mondial s-a accentuat nevoia de tech for business, prin proiecte și inițiative care ulterior, au demonstrat că tehnologia depinde în primul rând de leadership, indiferent dacă liderul este bărbat sau femeie, de la Susan Wojcicki, CEO Youtube, la Sheryl Sandberg, COO Facebook, Jeff Bezos, Fondator și ex-CEO Amazon sau Tim Cook, CEO Apple.

,,Trebuie să înțelegem nevoia de a modifica puțin dialogul despre women in technology și men in technolgy. Calitățile se dobândesc, skill-urile se dobândesc, experiența se construiește, iar succesul e determinat de obiectivele personale îmbinate cu cele de business, cu mobilitatea și flexibilitatea industriei.” a completat Gabriela.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii