Cautare
, Contributor

Sănătate |
|

Recolamp a colectat 658 tone deșeuri de echipamente de iluminat în 2016

Recolamp, organizație non-profit fondată de General Electric, Osram România și Philips România în 2007, a colectat și asigurat reciclarea a 658 tone de deșeuri din echipamente de iluminat, în 2016.
https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

Anul trecut, Asociația a reprezentat 187 de producători români cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gestionarea deșeurilor din echipamentele electrice și electronice puse pe piață – categoria 5 – echipamente de iluminat, conform clasificării din OUG 5/2015. Astfel, în numele participanților săi, Recolamp a îndeplinit ținta legală de colectare de 40% din media vânzărilor producătorilor din ultimii 3 ani.

„În fiecare lună a anului 2016, în medie, am ridicat deșeuri de echipamente de iluminat de la 450 de puncte de colectare. Această frecvență este asigurată de parteneriatul pe care îl avem cu peste 11.600 de generatori deșeuri din întreaga țară – clădiri de birouri, platforme industriale, magazine, spitale, primării, firme care se ocupă cu iluminat stradal și așa mai departe.(…)”, a declarat Béla Kovács, Director General al Recolamp.

Orice instituție de stat sau privată din România poate solicita containere customizate și poate beneficia de infrastructura națională de colectare pe care Asociația Recolamp a dezvoltat-o. Colaborarea cu Recolamp este gratuită, organizația asigurând preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și pentru minim 50 de kilograme, în cazul corpurilor de iluminat.

Citește și: Care sunt cele opt afaceri sustenabile din România, finaliste în programul Impact Startup Factory

„Pentru 2017, producătorilor români de echipamente electrice și electronice le-a fost stabilită prin OUG 5/2015 o țintă de 45%. Pentru Recolamp, acest obiectiv se traduce în felul următor: anul acesta trebuie să asigurăm colectarea si reciclarea a 875 de tone deșeuri echipamente de iluminat, ceea ce  înseamnă o creștere cu 33% a performanțelor asociației. Este o țintă foarte ambițioasă, o adevărată provocare pentru noi, dar suntem încrezători că vom reuși să o îndeplinim, mai ales că în cei 10 ani de activitate în România am dezvoltat un sistem bazat pe un model de business sănătos și sustenabil. În plus, anul acesta vom pune accent pe lărgirea infrastructurii de colectare prin creșterea numărului de parteneriate strategice cu firme din iluminatul public, primării, dar și cu autorități locale. Mizăm pe abordarea profesionistă în care participanții noștri ne-au susținut și credem că aceasta ne poate asigura premisele pentru îndeplinirea țintei asumate pentru 2017”, a adăugat Kovács.

Rezultatele financiare preliminare ale Asociației pentru 2016 indică faptul că participanții Recolamp au pus pe piață circa 8,2 milioane de unități de echipamente de iluminat, cu 16% mai mult decât cifrele raportate în 2015. Prin urmare, Asociația a înregistrat venituri de aproximativ 1.470.000 euro, reprezentând contravaloarea Timbrului Verde (Recolamp practicând două tarife: 0,85 lei, respectiv 0,75 lei (plus TVA), în funcție de tipul echipamentului) aplicat la fiecare unitate vândută și declarată de către producătorii Asociației.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii