
În perioada 1 ianuarie – 18 decembrie 2016, volumul total de audiență obținut de reclamele comandate pe televiziune de principalele lanțuri de supermarketuri și hipermarketuri s-a ridicat la 98.814 GRP’30 pe targetul comercial (urban, 18 – 49 de ani), în creștere cu 31,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Este o majorare importantă, ținând cont că toate rețelele au consumat mai multă publicitate TV, cu excepția Metro Cash&Carry (scădere de 23,4%). La sfârșitul anului 2015, omul de afaceri Ion Țiriac și-a vândut participația de 15% deținută până atunci la Metro România. Nu se poate face o legătură directă între consumul de publicitate TV în 2016 și ieșirea lui Ion Țiriac din acționariat, dar este important de punctat această mișcare.
Și în acest an, lanțul de magazine Lidl este campionul consumului de publiccitate TV pe această nișă, avâdn o creștere de 5,1%.
Compania REWE, care a vândut anul trecut 86 de magazine Billa către Carrefour, s-a concentrat pe promovarea ofertelor de la Penny Market, înregistrând o majorare de 18,5% a volumului de publicitate față de același interval din 2015.
VEZI VENITURILE DIN PUBLICITATE ALE TELEVIZIUNILOR DE FILME ÎN 2016
Rețeaua de magazine Profi România, vândută în noiembrie a.c. către fondul Mid Europa Partners pentru suma de 533 milioane de euro, a înregistrat o creștere a volumului de publicitate TV de 121% față de 2015, ocupând poziția a treia pe acestă nișă.
Alte companii care au consumat mai multă publicitate TV: Carrefour (+19%), Mega Image (61,8%) și Selgros Cash & Carry (27%).
Nu în ultimul rând, trebuie remarcat pătrunderea pe piața publicității TV a rețelei Kaufland prin campania „Trăiește fresh!” (iulie 2016), care a acumulat 6.017 puncte de audiență pe targetul comercial, în perioada analizată. În anii trecuți, Kaufland a avut o prezență discretă în calupurile de publicitate.
Consumul de publicitate TV pe această nișă reprezintă 4,6% din totalul audienței obținute de clienții publicitari în intervalul 1 ianuarie – 18 decembrie 2016.
Notă: Pe baza punctelor de audiență (Gross Rating Points – GRP’30), clienții publicitari cumpără timpi de reclame la televiziuni. GRP-ul este negociat și cumpărat la un preț (Cost Per Point – CPP) de fiecare client pentru fiecare televiziune în parte. GRP-ul este moneda unică de tranzacționare a spațiului de publicitate TV.