FacebookTwitterLinkedIn

Vine iarna. Bine-mi pare, dar, și mai bine, anotimpul rece aduce cu el schimbarea garderobei. Mai ales că în această toamnă am apucat să văd multe sacouri din in pe care distinșii proprietari ar fi trebuit să le închidă frumos, în dulap, imediat după sezonul estival. Când temperaturile scad sub limita de +10-12 grade, înseamnă că e timpul pentru stofele călduroase.

 

Stratificarea. Totul pornește de la numărul hainelor pe care ai nevoie să le îmbraci într-o dimineață friguroasă de iarnă. Regulile pentru a evita situațiile în care pari împăiat sunt simple: hainele mai subțiri stau mai aproape de corp și hainele mai scurte se îmbracă sub hainele mai lungi. Acestea fiind spuse, se trece la ținuta de birou începând cu maieul sau tricoul care se așează direct pe piele, sub cămașă. Peste cămașă se îmbracă o vestă sau un pulover, deasupra vine un sacou, iar ultimul strat devine paltonul sau geaca de iarnă.

 

Lână și cașmir

La capitolul stofe, ai nevoie de texturi groase și călduroase. Deși există numeroase pulovere din bumbac cu aspect de iarnă, materialele preferate sunt lâna și cașmirul sau amestecurile care le conțin în diferite proporții. Iar aici mă refer la tot ce se îmbracă peste cămașă, de la un pulover și un sacou până la panatalonii gri pe care îi asortezi ușor cu aproape orice ținută și moment al zilei. La fel și pentru ciorapi, lâna este clar mai călduroasă decât bumbacul și te arată și mai în temă cu ce se îmbracă în anotimpul friguros. Cașmirul este atât de trendy iarna încât se poartă și sub formă de cravată.

 

Paltonul și geaca cu puf

Chiar dacă recent am tot discutat despre ce se poartă “la suprafață”, îmi place să mă repet: imaginea serioasă cu un palton se ține! Iar când crezi că asta te face să arăți bătrân, scund sau te incomodează când mergi pe jos, există o a doua opțiune și anume un palton scurt cu două rânduri de nasturi pe care l-am denumit “Il Giaccone”. În iernile prea grele, ai de ales și o geacă cu puf dar numai dacă are un croi simplu și o lungime puțin mai lungă decât o giacă care se termină în dreptul taliei. În rest, numai de bine! Adică este exclus să apari cu o geacă de munte cu fermoare, arici și cine știe ce scrisuri, la fel cum gama de culori trebuie să rămână sobră.

 

Talpa groasă

Când te decizi să îți cumperi pantofi care se asortează cu sezonul rece, atunci talpa face diferența. Fie că sunt ghete sau pantofi simpli, cu șiret sau fără, o talpă subțire nu o să izoleze bine piciorul și o să îți fie frig. Simplu și logic. Dacă ai mașină și nu prea o să te lupți cu zăpada, rămâne o chestiune de stil care sprijină aceeași idee. În concluzie, singura excepție se leagă de modelele formale pe care le încalți când mergi la un cocktail sau la o cină de afaceri într-un restaurant pretențios. Alegerea pentru care o să îmi mulțumești sunt ghetele din piele întoarsă, eventual un model brogue, de culoare maro închis și cu talpă din cauciuc. Sunt exact acea opțiune care se aplică pentru aproape fiecare zi de mers la birou când ai nevoie să fii smart-casual sau business-casual.

 

Căciula, fularul și mănușile

La sfârșit accesoriile sunt utile și aduc un plus de eleganță. Dacă ai de mers pe jos, atunci ar fi indicat să ai grijă de urechi. Există căciuli frumoase, din cașmir, de la care nu o să arăți mai puțin bărbat. Ba dimpotrivă! Formula câștigătoare ar fi să alegi un model simplu și o culoare discretă care ți se potrivește – undeva între albastru închis, gri sau poate maro. La gât trebuie să ai mereu un fular sau o eșarfă groasă din lână, de asemenea fără exerciții de design sau capete de mort. Indiferent dacă preferi să îl îmfășori mai simplu sau mai complicat, a pleca cu cravata “la vedere” te arată puțin nepregătit. Pentru mâini îți recomand mănuși din piele pe care să te pregătești să plătești, poate, puțin mai mult de dragul unui produs de calitate care te bucură mai multe sezoane. Nu ești cool când dai mâna cu cineva și îi oferi senzația că a apucat un țurțure. Dacă nu te simți pregătit să îți alegi singur accesoriile, atunci pregătește-ți familia. Vine luna cadourilor!