FacebookTwitterLinkedIn

În top 10 cluburi de fotbal cu cele mai mari venituri în sezonul 2013 – 2014, figurează două echipe spaniole – Real Madrid (1) și FC Barcelona (4) – cinci din Anglia – Manchester United (2), Manchester City (6), Chelsea (7), Arsenal (8) și Liverpool (9) – una din Germania, Bayern München (3), una din Franța, Paris Saint-Germain (5), și una din Italia, Juventus Torino (10).

Este evident că cei mai mulți bani din fotbalul mondial se află în Premier League, cele cinci cluburi din Anglia atrăgând venituri totale de 1,98 miliarde de euro.

Venituri Cluburi

Real Madrid, liderul veniturilor, a obținut 204,5 milioane de euro din drepturile TV ale meciurilor, fiind echipa cu cele mai scumpe drepturi de televiziune în sezonul trecut. Realul este urmat de FC Barcelona (182,1 milioane de euro) și de Chelsea (167,3 milioane de euro).

Din activități comerciale, clubul din Madrid a atras 231,5 milioane de euro, fiind depășit de Paris Saint-Germain (327,7 milioane de euro) și de Bayern München (291,8 milioane de euro). Proprietarul clubul francez este șeicul Al-Thani din Quatar. Poate din acest motiv, Paris Saint-Germain are cele mai mari venituri din operațiuni comerciale.

La secțiunea „vânzări de bilete și abonamente”, pe primul loc se află Manchester United, cu venituri în valoare de 129,3 milioane de euro. Trebuie precizat că stadionul lui United, Old Trafford (poreclit și „Teatrul viselor”), are o capacitate de 76.212 locuri, dar echipa este însoțită de o galerie numeroasă și în meciurile din deplasări. Bani frumoși din vânzările de bilete și abonamente au încasat și formațiile Arsenal Londra (119,8 milioane de euro), în acest caz echipa londoneză practică cele mai mari prețuri la bilete din Anglia, FC Barcelona (116,8 milioane de euro) și Real Madrid (113,4 milioane de euro).

Bayern München, a treia echipă cu cele mai mari venituri (487,5 milioane de euro), a vândut bilete și abonamente în valoare de 88 milioane de euro și a câștigat 107,7 milioane de euro din drepturile TV.

Ilustrare grafică: Marcel Pomian