FacebookTwitterLinkedIn

Mateusz Morawiecki, premierul polonez, a declarat miercuri că nu are motive să se îngrijoreze în legătură cu situația de la frontiera Poloniei cu Belarus, având în vedere ultimele declarații ale lui Lukașenko. De partea cealaltă, președintele Lituaniei Gitanas Nauseda I-a cerut lui Lukașenko să nu recurgă la acțiuni nepotrivite, care ar putea stârni regrete mai târziu, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Aleksandr Lukașenko, președintele din Belarus, care se confruntă în prezent cu cea mai mare provocare din cei 26 de ani în care s-a aflat la conducere, a cerut miercuri să se intensifice controalele de la frontiere pentru a împiedica afluxul de arme și combatanți.

Agenția rusă RIA informează că, până la 20 august, armata din Belarus va organiza exerciţii militare în regiunea Grodno de la frontiera cu Polonia şi Lituania, ambele state membre NATO.

Mai mult, președintele Belarusului a mai adăugat că o brigadă de asalt aerian se va muta la frontiera vestică a Belarus.

În cadrul unei conferinţe de presă de după încheierea summitului extraordinar al UE prin videoconferinţă, Mateusz MorawieckI a declarat că nu poate fi permisă nicio intervenție externă în Belarus. Aparent, aceasta a fost o referință la Rusia care pare să joace un rol important în evoluția crizei de vreme ce Belarus I-a cerut ajutor militar.

“Belarus este foarte dependentă economic de Rusia… Ceea ce vreau să spun este să lucrăm la anumite mecanisme prin care această dependenţă să devină mai mică”, a adăugat premierul polonez.

La rândul său, preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat în legătură cu situația din Belarus că “Singura cale spre reconciliere este rezolvarea conflictului paşnic. Nu trebuie făcut nimic împotriva societăţii care ar putea duce la regrete amarnice”.