Cautare
, Staff

Leadership |
|

RBL, asociația antreprenorilor din România: „Este nevoie de cât mai mult capital străin și românesc”

Reprezentanții Fundației Romanian Business Leaders (RBL) subliniază că, în România, problemele cu adevărat importante nu țin de proveniența capitalului, iar antreprenorii români care astăzi sunt lideri pe piețele lor, au fost la începuturi angajați în companii multinaționale.
 aboneaza-te
proteste 8

Esențial este ca politicile publice să stimuleze formarea capitalului românesc și să asigure un cadru transparent, stabil și predictibil, în care capitalul autohton și străin să producă valoare pentru economie și pentru români. După 27 de ani de economie de piață în România, din care primele două decenii au fost dominate de infamul «capitalism de cumetrie» care a ținut în loc societatea și economia, astăzi, capitalul românesc este încă într-un stadiu embrionar. O arată poziția investițională internațională slabă a României, aportul modest al companiilor cu capital românesc în totalul exporturilor și numărul mic de start-up-uri cu capital românesc care reușesc să depășească venituri anuale de 1 milion de euro”, mai spun reprezentanții RBL, fundație fondată în 2011, care înn 2-3 martie 2017 va organiza cel de-al treilea summit dedicat oamenilor de afaceri.

Mai exact, România are nevoie astăzi de obiective clare, predictibilitate, productivitate și performanță, potrivit RBL: „România trebuie să-și propună să urce 4-5 poziții în clasamentul Uniunii Europene ca total din Produsul Intern Brut (PIB). Pentru aceasta, este nevoie de cât mai mult capital străin și românesc, să ținem și să atragem oamenii talentați în țară. Suntem într-un context macroeconomic bun, de care poate beneficia întreaga societate dacă suntem înțelepți să ne suflecăm mânecile și să ne apucăm serios de treabă”.

Companiile românești și multinaționale contribuie împreună pe lanțuri de valoare ale căror baze au fost puse chiar de primele investiții străine în România, după căderea comunismului, mai susțin reprezentanții RBL:

Multinaționalele au meritul profesionalizării mediului de business din România. Mulți antreprenori și șefi de companii românești și-au început cariera în companii internaționale, unde au învățat și și-au dezvoltat abilități pe care apoi le-au transferat în propriile afaceri și în companiile cu capital românesc. Mulți dintre acești oameni fac astăzi parte din comunitatea Romanian Business Leaders”.

De asemenea, antreprenori sau executivi, în companii cu capital românesc sau străin, toți contribuie la PIB-ul României, toți angajează cetățeni români, toți plătesc taxe în România și toți cred că fără integritate morală nu se poate construi nimic sănătos nici în societate și nici în economie, au ținut să precizeze reprezentanții RBL.

Și, mai mult, sunt oameni care dau mai departe din expertiza lor, stimulează tinerii să gândească antreprenorial și contribuie voluntar la formarea noilor generații de antreprenori și profesioniști români”, evidențiază membrii RBL.

În 2015, după 5-10 ani de la înființare, doar 0,25% (adică unul din 400) dintre startup-urile cu venituri anuale de peste 1 milion de euro aveau capital pur românesc.

Este deci mult mai valoros pentru economie să construiești afaceri împreună cu parteneri care vin cu experiență, competențe și capital”, au adăugat reprezentanții RBL.

Proiectele RBL sunt finanțate exclusiv din bani privați, prin care: Programul Atelierele de Antreprenoriat și platforma de mentorat Mentoria, Conferințele „Vreau să Fiu Antreprenor”, RePatriot, Antreprenorești – „Adoptă un sat!”, Proiectul MERITO.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii