FacebookTwitterLinkedIn

Forbes:În ultimii trei ani, grupul Dentsu Aegis Network din România a cunoscut o reorganizare și o repoziționare pe piață. Care sunt motivele acestor mișcări?

Răzvan Varabiescu: Aș numi-o evoluție. De mai bine de trei ani peste tot în lume, Dentsu Aegis Network operează ca o singură entitate.

Există în fiecare țară un CEO de grup, obiectivele financiare sunt stabilite la nivel de țară și așa mai departe.

Atât noi cât și clienții noștri suntem afectați de economia digitală, de globalizare. Iar clienții au nevoie de un partener în comunicare, care să ofere capabilităti specifice fiecărei discipline, dar și o viziune holistică.

Modul nostru de operare este ceea ce ne diferențiaza de competitorii noștri și este răspunsul pe care il avem la evoluția accelerată a tot ce ne înconjoară.

VEZI ESTIMĂRILE OAMENILOR DE MARKETING ȘI PUBLICITATE DIN EUROPA!

Forbes: Care sunt noile companii membre ale grupului și de ce au fost incluse sau înființate în grup?

Răzvan Varabiescu: Alături de Carat și Kinecto (în prezent, Kinecto linked by Isobar) am lansat anul trecut de la zero iProspect ca o soluție pentru digital performance.

Tot anul trecut am lansat în România compania Posterscope, brandul internațional al grupului specializat în soluții de Out-Of-Home advertising, indoor, online și print, printr-un parteneriat strategic cu Lucian Bălan și echipa Touchmedia.

Anul acesta, am adăugat grupului brandul Amplifi, „brațul” de negociere al grupului printr-o asociere cu Ioana Hintz și echipa ei.

Forbes: Care este modelul de business pe care funcționează DAN în România?

Răzvan Varabiescu: Așa cum am spus, suntem structurați ca o singură entitate, există o echipă de management formată din mine, Radu Ionescu (COO) și Florina Vărzariu (CFO) și leaderi pentru fiecare brand din portofoliu Dentzu Aegis Network.

Având un singur P&L, lucrul în echipă este facil indiferent în ce companie lucrează oamenii implicați.

De asemenea, clienții pot activa cele mai bune resurse din orice companie atunci când are nevoie de ele. În cazul unor companii cu target-uri separate, lucrul în echipă va fi întotdeauna mai dificil și obiectivul de brand va fi prioritar, ceea ce pentru noi nu este cazul.

CITEȘTE: AȘA VREA CLIENTUL!

Forbes: Criza din piața de publicitate pare că s-a încheiat. Ce va urma în următorii trei ani pe piața din România?

Răzvan Varabiescu: Singura constantă va fi schimbarea. Industria de media va fi una din primele industrii impactate de tehnologie. Cei capabili să se adapteze și să înțeleagă vor supraviețui. Până în 2020 jumătate din companiile în top 100 din lume vor disparea sau vor cunoaște declinul.

Cred că agențiile de media sunt într-o poziție foarte bună, într-o lume digitală în care există o infinitate de posibilităti, clienții simt din ce în ce mai tare nevoia de a avea un partener de business capabil să îl ghideze și să îl ajute să înțeleagă toate schimbările, și, mai mult, care sunt implicațiile și consecințele.

Prin urmare cred că și în industria media în următorii trei ani vor avea loc schimbări majore. Digitalizarea și achiziționarea spațiului pe televiziune prin platforme de programatic ne va afecta în următorii trei ani, iar implicațiile sunt majore: de la mutarea presiunii de pe preț la cea pe date.

Datele vor fi moneda de schimb a următorilor ani, targetarea va fi per individ, soluțiile multiscreen la îndemână, VR va fi extrem de accesibil cu o penetrare de 10 ori mai rapidă decât iphone-ul.

Forbes: În calitate de CEO al grupului, cărei persoane din România raportezi despre activitatea grupului? Dar în străinătate? Ce rol mai are Dragoș Grigoriu în businessul lui DAN?

Răzvan Varabiescu: În calitate de CEO România pe parte ierarhică raportez direct lui Lars Bo Jeppesen, CEO Dentsu Aegis Network al Nordics, Central & Eastern Europe.

Dragoș Grigoriu rămâne pentru noi un partener strategic, contribuția lui fiind determinantă pentru ceea ce înseamnă grupul acum.

Până la urmă, și eu și Radu (Radu Ionescu – nota red.) îi datorăm pozițiile pe care suntem, el ne-a propus, a crezut în noi și ne-a susținut.

După expirarea mandatului de Country Manager Aegis Media România, în 2013, Dragoș s-a concentrat pe dezvoltarea și vânzarea Kinecto, printre altele. După cum îl cunoști, Dragoș este mai degrabă tentat să creeze, fiind un antreprenor prin excelență, iar din ceea ce știu, deja construiește următorul proiect, despre care probabil va da detalii la momentul oportun. Cu siguranță mi-ar face placere sa lucrez din nou cu el, are o energie molipsitoare.