FacebookTwitterLinkedIn

„În ultimii ani, am asistat la o explozie în cererea pentru implementarea tehnologiilor de automatizare. Consider că, într-un timp foarte scurt, afacerile, indiferent de mărime, vor adopta o abordare operațională de tipul om-mașină, pentru a-și repartiza componenta umană pe activități strategice, creative și provocatoare intelectual”, a declarat Răzvan Popescu, Senior Manager în Inovare al EY România.

România începe să se contureze ca un cămin al startup-urilor, al scale-up-urilor și al afacerilor multinaționale, al centrelor de expertiza și al BPO-urilor, precum și al ONG-urilor, iar acest mix oferă o perspectivă interesantă pentru dezvoltarea de noi afaceri, mai spun reprezentanții EY România.

Cel mai de succes caz din ultimii ani este start-up-ul pe tehnologie UiPath, care a devenit sinonim la nivel global cu tehnologia de robotizare a proceselor sau, pe scurt, tehnologia RPA (automatizarea proceselor).

RPA este un factor important în procesul de automatizare și de transformare al afacerilor. 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, un robot poate efectua sarcini manuale repetitive în orice fel de sistem de operare, fie că vorbim despre unul vechi de 40 de ani, sau de cele mai noi tehnologii web. În acest fel, procesele companiilor devin mai ieftine pe termen lung, mai rapide și mai precise.

În prezent, inteligența artificială (AI), automatizarea proceselor și blockchain schimbă modul în care se realizau în ultimii ani diferitele procese. Asistăm la schimbarea către o economie în care munca oamenilor și a roboților fuzionează pentru crearea unor produse mai bune și a unor servicii mai eficiente, dezvoltându-se, astfel, o competitivitate la nivel global.

Conform estimărilor analiștilor de la Forrester, în 2018, lucrătorii digitali pe bază de RPA vor înlocui sau vor mări la 311.000 numărul posturilor din zona administrativă și la 260.000 de numărul posturilor din zona de vânzări.

Ca rezultat, piața de software pentru RPA va rămâne într-o zonă fierbinte de dezvoltare, cu potențialul de a se dubla până la 1,6 miliarde de dolari, până spre sfârșitul acestui an, și la 2,9 miliarde de dolari, până în 2021.

În același timp, cei de la Hadoop preconizează că economiile potențiale pe care companiile le-ar realiza prin adoptarea RPA s-ar putea ridica la o valoare totală situată între 5 trilioane și 7 trilioane de dolari, până în 2025.

Software-urile RPA vor putea să efectueze sarcini egale cu producția de 140 de milioane FTI (raportul dintre numărul total al orelor plătite într-o perioadă, pentru un contract cu normă întreagă, și numărul de ore lucrate în această perioadă de luni până vineri) în același an.

Mediul de afaceri a început să internalizeze procesele multor tehnologii pe care nu de mult le consideram disruptive. Inteligența artificială și automatizarea proceselor prin robotică sunt două dintre aceste tehnologii, care s-au extins în toate industriile. Proiectele RPA au început să devină uzuale în cadrul marilor companii, iar gradul de adopţie va creşte accelerat. 42% dintre cele mai mari companii din lume au deja un proiect RPA în derulare şi intenţionează să extindă aceste proiecte iar restul companiilor afirmă că vor demara un proiect RPA în următoarele 12 luni”, au mai spus reprezentanții EY România.