Cautare
, Contributor

Servicii Financiare & Imobiliare & Auto

Imobiliare |
|

Răzvan Iorgu, Managing Director, CBRE România: “Doar trei tranzacții de peste 5.000 de mp au fost încheiate în prima jumătate a anului”

Într-o perioadă dominată de incertitudini, companiile au ales o abordare precaută în ceea ce privește deciziile ce țin de real estate.
Razvan Iorgu

Impactul pandemiei se resimte și pe piața de office din România, poate într-o măsură mai mică față de alte piețe. Deși chiriile au rămas constante, cererea pentru spații de birouri a scăzut drastic, iar ce s-a schimbat de la declanșarea pandemiei a fost mai degrabă flexibilitatea proprietarilor.

“Chiriile prime pentru spațiile de birouri din București au rămas stabile în al doilea trimestru al anului, în jurul valorii de 18,75 euro/mp/lună. Ce s-a schimbat de la declanșarea pandemiei a fost mai degrabă flexibilitatea proprietarilor, reflectată în stimulentele oferite chiriașilor în procesul de relocare sau de renegociere a contractelor existente. Astfel, contribuția la fit-out (amenajarea spațiului de birouri) a crescut de la 80 la circa 100 euro/mp, în timp ce perioada de chirie gratuită se ridică uneori până la 1,5 luni/an față de 1 lună gratuită/an anterior. Aceste stimulente diferă de la caz la caz, în funcție de suprafața închiriată, de perioada contractuală și de situația proprietarului din punct de vedere securizare chiriași. Per ansamblu, stimulentele oferite chiriașilor pot reduce chiria contractuală cu echivalentul a 10-15%”, a declarat Răzvan Iorgu, Managing Director, CBRE România pentru Forbes.

Volumul tranzacționat în primul semestru din 2020 a scăzut cu 53%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Așadar, în primele șase luni din 2020 companiile au tranzacționat o suprafață totală de 95.500 mp de birouri în București.

“Take-up sau suprafața netă închiriată, care exclude reînnoirile sau renegocierile de contracte, a reprezentat 65% din activitatea totală de leasing, cu 11 puncte procentuale mai puțin comparativ cu prima jumătate a anului trecut. Suprafața medie net închiriată a fost de 1.300 mp, în timp ce suprafața medie în cazul renegocierilor a crescut de la 3.600 la 4.500 mp. Acest lucru arată că abordarea precaută a fost cel mai des întâlnită în ceea ce privește deciziile de real estate luate de companii, lucru firesc într-o perioadă dominată de incertitudini. Mai mult decât atât, doar trei tranzacții de peste 5.000 mp au fost încheiate în prima jumătate a anului, toate fiind reînnoiri ale contractelor existente: UniCredit Bank (zona Expoziției), Electronic Arts (zona Politehnica) și Luxoft (Pipera – Dimitrie Pompeiu).

Ce am observat diferit odată cu declanșarea pandemiei a fost accentul pus pe planificarea și amenajarea biroului, mergând mai departe de respectarea normelor sanitare. Activitățile de tip team building aproape au dispărut, iar acest lucru a grăbit transformarea a spațiului de birouri dintr-unul pur funcțional într-un hub de interacțiuni și experiențe umane. Pandemia a accelerat și în România trendurile globale în ceea ce privește spațiile de birouri. Angajații nu vor doar un spațiu în care să lucreze, ci își doresc un spațiu pentru schimb de idei, colaborare și inovare”, a conchis Răzvan Iorgu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii