FacebookTwitterLinkedIn

Prezent în cadrul conferinței ,,Agenda Digitală 2014-2020, Politici europene privind sectorul IT&C”, ministrul Răzvan Cotovelea a mai amintit că România are clarificat un modul de implementare al fondurilor structurale și de investiții 2014-2020. ,,Prin Agenda Digitală reușim să introducem principalele intervenții publice pe care dorim să le finanțăm în perioada imediat următoare: fonduri publice, fonduri private, parteneriatul public privat’’, a mai declarat ministrul. De asemenea, el consideră că o atenție deosebită ar trebui acordată dezvoltării clusterelor și modului în care acestea vor fi finanțate, mai ales având în vedere noul val de angajări care se anunță în domeniul IT.

,,Vom susține și aplicarea pentru finanțarea de proiecte în domeniul cercetării-dezvoltării și formării profesionale în acest domeniu, cel mai eficace și eficient produs al școlii românești’’, a menționat Răzvan Cotovelea.

Oficialul este de părere că importanța securității cibernetice ar trebui considerată o stare de bine oferită cetățenilor din partea institutiilor și a anunțat că, în prezent, se află în dezbatere în Parlament legea securitatii cibernetice.

In cadrul conferinței au fost prezentate programele Agendei Digitale concepute pe patru mari direcții: eGuvernare, Interoperabilitate, Securitate Cibernetică, Cloud Computing, Open Data, Big Data și Media Sociale; TIC în e-Educatie, e-Sanatate, e-Cultura și e-Incluziune sociala; e-Comert, Cercetare – Dezvoltare si Inovare TIC; Broadband și Infrastructura de servicii digitale.

Aceste programe au drept scop crearea infrastructurii necesare pentru dezvoltarea economiei digitale și pentru transformarea pe mai multe niveluri: legislație, inovație, schimbări procedurale, modificări de comportament, pitrivit reprezentanților Ministerului pentru Societatea Informațională. Principalul obiectiv al proiectelor de eGuvernare este de a moderniza administrațiile publice centrale și locale pentru a oferi servicii cetățenilor și mediului de afaceri, într-un mod integrat, transparent și sigur, mai arată oficialii MSI.

„Dezbaterea despre Agenda Digitală este importantă pentru managementul modern și pentru dezvoltarea României bazată pe tehnologia informației și comunicații, racordată la agenda digitală europeană. Dezvoltarea internetului și penetrarea lui în toate aspectele vieții cotidiene deschide noi oportunități pentru antreprenori, administrație și cetățeni”, a declarat Marius Bostan, președinte FNTM.

Legat de Agenda Digitală, Ovidiu Ghiman, director executiv Comercial Segment Business, grupul Telekom România, susține că soluțiile de telcomunicații sunt indispensabile unei dezvoltări sociale și economice pe termen lung. ,,În cadrul Agendei Digitale, Romănia și-a asumat mai multe obiective ambițioase, printre care acela de a crește procentajul românilor care folosesc soluții de eGuvernare de la 5% în 2013 la 35% în 2020. Suntem pregătiți să continuăm colaborarea cu autoritățile guvernamentale pentru a atinge obiectivele din Agenda Digitală, oferind soluții de telecomunicații menite să accelereze digitalizarea României și, implicit, creșterea economică”, spune Ovidiu Ghiman.